x

Ildsjæle bygger til fællesskab og fylder tomme bygninger med liv

Pressemeddelelse 10. maj 2023

Frivillige med kreative ideer kan nu kickstarte fællesskabs-projekter i hele landet. 13 nye ildsjæleprojekter får i alt knap 10 millioner kroner til at realisere bygge- og renoveringsdrømme gennem Realdanias Underværker-kampagne.

Fællesskaber kan trives alle steder, og med de rigtige fysiske rammer kan de også udvikles og styrkes. Samtidig kan fællesskaber være med til at løse aktuelle udfordringer i samfundet. Flere nye projekter i Realdania-kampagnen Underværker vil skabe mere liv i landdistrikterne gennem lokale mødesteder. Andre vil styrke den demokratiske samtale mellem unge og minoriteter. Mange steder formår ildsjæle at genbruge forladte bygninger og fylde dem med hverdagsliv. 

I Køge skal et nedlagt vandværk f.eks. være kulturhus. I Glamsbjerg på Fyn har lokale ildsjæle taget kampen op mod butiksdøden og skabt en bæredygtig borgerbutik. Og i den nordjyske by Vrå vil børn og unge skabe et tingsted og en skaterbane – et rum for samtale og bevægelse, der er formet af brugerne selv.  

I Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri for og til fællesskaber. Altid med stor kærlighed til en bygning eller et sted. Den filantropiske forening uddeler nu knap 10 millioner kroner til nye projekter.  

”Ildsjæle i det byggede miljø kan styrke fællesskaber og samtidig være med til at løse nogle af de udfordringer, vi ser i samfundet. Det er fantastisk at se, hvor mange ildsjæle, der brænder for at gøre noget for deres lokalområde. Deres begejstring smitter, og de påtager sig også et imponerende ansvar for at udvikle både steder og fællesskaber,” siger projektchef i Realdania Laura Bjerre Munch. 

Ildsjæle bygger videre på det gode 

Overalt i landet ligger stationsbygninger, hospitaler og fabrikker, som ikke længere bruges til dét, de oprindeligt er bygget til. Underværker viser, at ildsjæle har blik for at fylde de tomme bygninger med nyt liv og fællesskab.  

 ”Underværker kan være med til at påvirke en samfundsudvikling, hvor vi i højere grad videreudvikler det gode, vi allerede har – f.eks. ved at genbruge bygninger, der ikke længere har en funktion. Men også ved at have fokus på genbrug og grøn livsstil,” siger Laura Bjerre Munch.  

Der var 119 ansøgninger i denne ansøgningsrunde til Underværker.  

Fyn og øerne: 

I Glamsbjerg, Assens Kommune, har lokale frivillige skabt en bæredygtig borgerbutik, der styrker fællesskab og sammenhængskraft i byen. Nu skal butikken fremtidssikres og udvides med fællesrum på butikkens gamle loft.  
Projektejer: Ørsted Beboerforening 
Støttebeløb: 890.000 kr. 

På Strynø vil lokale undersøge, om Strynøs nordligste gård kan omdannes til et lokalt event space med livemusik, udstillinger og farm-to-table bistro (forundersøgelse) 
Projektejer: Stella Polaris 
Støttebeløb: 200.000 kr. 

Foreningen Andelsgaarde
vil ombygge en gammel lade ved Nyborg til et regenerativt forsamlingshus. Forsamlingshuset får fokus på bæredygtige dyrkningsprincipper, fællesspisninger og byggeri i genbrugsmaterialer. 
Projektejer: Foreningen Andelsgaarde 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

I Svendborg Kommune
får ildsjæle støtte til at skabe et kulturhus i et gammelt mejeri. 
Projektejer: Værkstedfællesskabet Aakilde 
Støttebeløb: 765.000 kr. 

Lokale i Aarup vil undersøge om den gamle Possementfabrik, som engang har produceret frynser, kvaster og tæpper, kan omdannes til kreative værksteder, hvor lokale på tværs af alder kan mødes om det gode håndværk. (forundersøgelse) 
Projektejer: Foreningen Possementen 
Støttebeløb: 250.000 kr. 

Nordjylland: 


I Vrå i Hjørring Kommune får ildsjæle støtte til at skabe et tingsted og en skaterbane, der skal samle områdets børn og unge. Projektet er stærkt forankret blandt unge og børn i byen. 
Projektejer: Vrå Beboer og Erhvervsforening 
Støttebeløb: 800.000 kr. 

I Aalbæk, Frederikshavn, får de støtte til at etablere et helårs-havnebad med sauna, der skal samle borgere og turister året rundt. 
Projektejer: Aalbæk Havnebad & Aktivitetsbro 
Støttebeløb: 750.000 kr. 

 

Midtjylland: 


I Bjerringbro får ildsjæle støtte til at undersøge, om de kan omdanne byens nedlagte DSB-bygning til Byens Hus – et mødested for byens borgere og lokale foreninger (forundersøgelse) 
Projektejer: Foreningen Bjerringbro Station - Byens hus 
Støttebeløb: 420.000 kr. 

I Stoholm i Viborg Kommune skaber ildsjæle et udendørs forsamlingshus som mødested for f.eks. koncerter og løb. 
Projektejer: Stoholm Borgerforening 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

Vestjylland: 

I Vinderup, Holsterbro Kommune, skal der bygges et tidssvarende badehus, der er tilpasset Limfjordens blæsende natur og opføres i bæredygtige materialer. 
Projektejer: Handbjerg Marina Fonden 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

 
Sjælland: 

I Ganløse, Egedal Kommune, får ildsjæle støtte til et klassisk foreningshus for lokalområdet i en bevaringsværdig ejendom, som byens borgere selv har købt. 
Projektejer: Liselund Ganløse ApS 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

 
På Nørrebro i København får ildsjæle støtte til at renovere BUMZEN café og folkekøkken. Målet er et mangfoldigt mødested med plads til alle minoriteter – f.eks. folk med anden etnisk baggrund end dansk samt queer- og transpersoner. 
Projektejer: BumZen 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

 
I Køge på Midtsjælland vil lokale ildsjæle skabe et brugerstyret kulturhus med kreative værksteder i det nedlagte vandværk. 
Projektejer: Vandværket 
Støttebeløb: 740.000 kr. 
Med Underværker støtter Realdania projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige kræfter. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling, der kan føre gode idéer ud i livet. 


De 13 nye projekter er udvalgt af en jury – her sidder: 

Mia Maja Hansson, madpirat, iværksætter, direktør og underviser, Kitchen Collective, København 

Peter Plant, næstformand i Torupfonden, økologisk landmand, professor emeritus mm., Torup 

Sarah Jarsbo, formand for Foreningen Sydhavnen, Aarhus 

Søren Vester, TV-vært, Vesters Workshop og ildsjæl og designrådgiver, Thise 

Helle Langer, stifter af Kulturhuset 18B i Harboøre 

Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef, Realdania 

 
  Læs mere om Underværker, møde juryen og gå på opdagelse i de mange gode projektansøgninger og udvalgte projekter