x

Ny udstilling markerer 50-året for afgørende beslutning for Helsingør

Nyhed 26. september 2023

En ny særudstilling sætter fokus på restaureringen af Helsingørs historiske bykerne. Udstillingen indvies den 28. september og kører frem til den 10. november.

I oktober 1973 underskrev byens daværende borgmester Ove Thelin en byplanvedtægt, der skulle vise sig at gå over i historien. 

Helsingør var dengang meget nedslidt og forfalden, og byen havde alvorlige sundhedsmæssige og sanitære problemer. Man stod derfor ved en skillevej; skulle man rive den historiske bykerne ned og bygge nye og moderne boliger, som det skete mange andre steder i Danmark? Eller skulle man bevare den gamle bykerne?

Man valgte at bevare den gamle by. Og det har betydet, at Helsingør i dag har en af Nordeuropas bedst bevarede historiske bykerner.

Helsingør blev gennem et halvt århundrede forvandlet fra en træt og nedslidt industri- og arbejderby til den kulturby, vi kender i dag. Byen trækker hvert år tusindvis af turister og andre besøgende til netop på grund af den unikke stemning og atmosfære, som i særlig grad præger den velbevarede bykerne.

50-året for beslutningen om at bevare Helsingørs historiske bykerne bliver nu markeret med en særudstilling, som er støttet af blandt andre den filantropiske forening Realdania. Udstillingen bliver indviet torsdag den 28. september kl.15 på Stengade 62 i Helsingør.

Det er Jubilæumsforeningen Helsingør Bybevaring, der står bag særudstillingen, som dels omhandler baggrunden for den politiske beslutning, der blev taget midt i en tid med stort fokus på økonomisk vækst og velfærd. Og dels belyser den årtier lange indsats med renovering og restaurering af de gamle bygninger og byrum, der fulgte efter byrådets beslutning i 1973. 

Biograf i bindingsværk

Jubilæumsforeningen har gennem de sidste 3½ år gravet dybt i de gamle arkiver og digitaliseret mange tusinde fotos fra starten af 1970’erne og frem. Heraf kan et udpluk af disse ses på udstillingen, bl.a. på en interaktiv touchscreen med før og nu-billeder. 

Udstillingen byder også på en lille biograf i ægte, traditionelt bindingsværk med et klassisk dansk tegltag. Hér kan de besøgende se jubilæumsforeningens seneste nyproducerede film med temaer omkring byen og dens forvandling. 

Der er også blevet fremstillet en over syv meter lang tidslinje, som giver et overblik over hele udviklingen og planlægningen fra slutningen af 1960’erne og frem til i dag.

Åben frem til 10. november 

Sparekassen Sjælland-Fyn har stillet hele deres stueetage på hjørnet af Stengade og Brostræde til rådighed for udstillingen, der løber i lidt over 6 uger – fra torsdag d. 28. september til fredag d. 10. november 2023. 

Ud over særudstillingen i Stengade har jubilæumsforeningen skabt en hjemmeside (www.jubihb.dk), som løbende udvides med nye film, fotos og historisk materiale. Desuden producerer foreningen en dokumentarfilm om hele perioden, som ventes færdig omkring årsskiftet.
 
Foreningens projekter og generelle virke har fået støtte fra bl.a. Realdania, Helsingør Kommunes Eventpulje, Sparekassen Sjælland Fonden, Nordea Fonden og en række lokale håndværkere og et byggemarked. 

Foreningen har samarbejdet med Museerne Helsingør omkring fremskaffelse af fotografisk arkivmateriale, og Museerne Helsingør har på Blomstertorvet i Helsingør lavet deres egen udendørs udstilling om 50-års jubilæet, som åbner d. 27. september.