Vordingborg har fået et nyt samlingspunkt for scenekunst og kulturarrangementer
Pavillon K er navnet på Vordingborgs scenekunst- og kulturhus. Her får scenekunstnere og lokale kulturaktørers ambitioner plads i den historiske kirkeskovspavillon. Projektet har fået støtte fra Realdanias kampagne Underværker.
Den 17. august åbnede Pavillion K. Siden er der blevet holdt både fortælle-cafe, dansefest, fællesspisning og børne- og egnsteater. Stedets ambition er at være samlings-, arbejds- og udviklingssted for professionelle scenekunstnere og tværkunstneriske projekter. Med adgang til øvelokaler og kontorpladser er Pavillon K et hus, hvor kultur produceres, deles og inspirerer. Samtidig bliver der jævnligt holdt offentlige arrangementer for publikum.
Renoveringen har blandt andet resulteret i etableringen af et krearum på 1. sal med arbejdsfaciliteter til kunstnere og plads til større kulturarrangementer. Pavillon K er i alt 1200 kvm og indeholder 3 sale i stueetagen, en lounge, samt 4 kontorrum på 1. salen.
Parret bag Lynge Lynge Arkitekter, Michael og Desislava Lynge, har været til stede i pavillonen for at udarbejde renoveringsplanerne i fællesskab og dialog med scenekunstnere, kommune og lokale håndværkere. Konkret har de to arkitekter arbejdet med at skrælle af og rydde op i arkitekturen. Over tiden har pavillonen fået flere tilbygninger i forskellige materialer og stilarter. Renoveringen har derfor (bl.a.) handlet om at bringe noget af det oprindelige frem igen. Nedsænkede lofter er blandt andet blevet fjernet og vægge revet ned for at lukke lyset ind. Tilbygningerne havde nemlig gjort, at det centrale rum i den originale bygning var blevet helt mørklagt.
Der var brug for Underværkers bevilling for at møde behovet for aktiviteter for husets brugere og for samtidig at passe bæredygtigt på det gamle hus samt værne om bygningskulturen.
En levende kulturarv
Pavillon K har været igennem en gennemgribende renovering. Pavillonen er fra 1872 og bygget i historicistisk stil. Indtil 1980 var det en restaurant, derefter blev det byens medborgerhus og fungerede som sådan indtil 2001, hvor det blev koncerthus, men nu er scenekunstnere rykket ind. I 1968 blev huset renoveret med delvis hensyntagen til den oprindelige byggestil, men efter 50 års brug havde pavillonen igen brug for en nænsom og kærlig hånd.Renoveringen har blandt andet resulteret i etableringen af et krearum på 1. sal med arbejdsfaciliteter til kunstnere og plads til større kulturarrangementer. Pavillon K er i alt 1200 kvm og indeholder 3 sale i stueetagen, en lounge, samt 4 kontorrum på 1. salen.
Ungt arkitektpar har hjulpet med at genskabe pavillonens oprindelig udtryk
Det nystartede arkitektfirma Lynge Lynge stod bag renovering og blev valgt ud fra START-listen, en rådgiverliste for nyopstartede arkitekter, som Arkitektforeningen laver og støtter brugen af. Lynge Lynge Arkitekter har hjulpet Pavillon K med at konkretisere, hvordan forbedringerne af lokalerne kan gøres bedst muligt i forhold til den bevilling, de har modtaget.Parret bag Lynge Lynge Arkitekter, Michael og Desislava Lynge, har været til stede i pavillonen for at udarbejde renoveringsplanerne i fællesskab og dialog med scenekunstnere, kommune og lokale håndværkere. Konkret har de to arkitekter arbejdet med at skrælle af og rydde op i arkitekturen. Over tiden har pavillonen fået flere tilbygninger i forskellige materialer og stilarter. Renoveringen har derfor (bl.a.) handlet om at bringe noget af det oprindelige frem igen. Nedsænkede lofter er blandt andet blevet fjernet og vægge revet ned for at lukke lyset ind. Tilbygningerne havde nemlig gjort, at det centrale rum i den originale bygning var blevet helt mørklagt.
Pavillon K er støttet gennem Underværker
Gennem kampagnen Underværker støttede Realdania i 2021 Pavillon K med 1 mio. kr.Der var brug for Underværkers bevilling for at møde behovet for aktiviteter for husets brugere og for samtidig at passe bæredygtigt på det gamle hus samt værne om bygningskulturen.