x

Skarp jury udvalgt til Underværker

Nyhed 15. januar 2024

Fem markante projektmagere og ildsjæle er udvalgt til Underværkers nye jury – heraf kommer to fra tidligere Underværker-projekter. Fra 2024-2027 består juryen af Dennis Roan Nielsen, Mille Møller Nielsen, Julie Skaar, Aysha Amin og Johannes Haandsbæk Vestergaard. Underværker er en Realdania-kampagne, der hjælper ildsjæle med at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed.

Frivillige ildsjæle har en evne til at se muligheder før mange andre. Derfor har Realdania inviteret fem markante ildsjæle og projektmagere med i Underværkers jury – her skal de være med til at læse og vurdere de mange ansøgninger til nyskabende projekter, som andre ildsjæle fra hele landet sender ind til Underværker i 2024-2027.

”Det er helt centralt for os, at juryen i Underværker består af stærke ildsjæle, som ved, hvad det kræver at stable et fællesskabende og levedygtigt projekt på benene. Derfor er vi rigtig glade for, at fem nye profiler har sagt ja til at være med i Underværkers jury. Jeg er sikker på, at de kan hjælpe os med at se de spændende potentialer i ansøgningerne til Underværker,” lyder det fra Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania med ansvar for ildsjæle-kampagnen Underværker. 

De fem jurymedlemmer har til sammen erfaringer med fællesskaber, det byggede miljø, det gode håndværk, den grønne dagsorden, kunst, kultur, iværksætteri, inklusion og diversitet. To medlemmer er desuden tilknyttet projekter, der tidligere har modtaget støtte fra Underværker. 

”Juryens sammensætning er rigtig vigtig i en tid, hvor vi håber at se endnu flere gode og gerne nyskabende ideer blive til virkelighed over hele Danmark. Ideer, der viser, hvordan vi kan bygge inkluderende fællesskaber sammen. Og ideer, der forhåbentlig samtidig eksperimenterer og undersøger, hvordan vi i lille skala kan arbejde med klima- og ressourcebesparende tilgange til vores bygninger og bygningskultur,” fortæller Laura Bjerre Munch. 

Den nye jury skal være med til at inspirere, vurdere og kvalificere projektideerne ad tre omgange i perioden 2024-2027. Det gør de med afsæt i deres egen – og til sammen brede – erfaring som lokale ildsjæle. Den endelige godkendelse om tildeling af støtte foretages af Realdanias direktion på baggrund af juryens indstilling. 

Jurymedlemmerne i Underværker 2024-2027 er:  

Dennis Roan Nielsen, Skanderborg, Midtjylland 
Stifter og ejer af tømrervirksomheden TræVærk, foredragsholder, podcast- og tv-vært. Dennis er fortaler for bæredygtige byggemetoder og -materialer samt godt håndværk. Sideløbne laver han podcasts og foredrag om, hvordan vi forholder os til den grønne omstilling – særligt i byggebranchen. 

Mille Møller Nielsen, Aalborg, Nordjylland 
Projektleder hos Klimaalliancen Aalborg ved Aalborg Kommune og bestyrelsesleder for kulturinstitutionen HUSET i Hasserisgade. Mille er oprindelig thyboer og bor i dag i Aalborg, hvor hun arbejder med frivillighed, foreningsliv og bæredygtigt iværksætteri. Mille arbejder desuden passioneret med ungeengagement og kulturelle fællesskaber i Nordjylland. 

Julie Skaar, Ærø, Syddanmark 
Landdistriktsudvikler hos LAG, iværksætter og leder og medejer af Motorfabrikken Marstal. Motorfabrikken Marstal, er tidligere støttet af Underværker, og er i dag forvandlet fra forladt tidskapsel til dynamisk kulturhus, værksted og kontorfællesskab. Julie har erfaring med iværksætteri, innovation og startups og udvikling i lokalsamfund. 

Aysha Amin, Århus, Midtjylland 
Kunster, kurator, skribent, underviser samt medstifter og daglig leder på galleri Andromeda8220 og initiativtager og projektleder ved undervisningsforløbet Vi Fællesskaber Vores By: Gellerup. Ayshas arbejder særligt med projekter indenfor kunst, arkitektur, byudvikling og fællesskaber. 

Johannes Haandsbæk Vestergaard, Hjørring, Nordjylland 
Kok og centerleder ved madkulturhuset og oplevelsescenteret Kornets Hus, samt del af frivilliggruppen hos kulturhuset Lønstrup Bio, der tidligere er støttet af Underværker. Johannes har et særligt fokus på lokale madoplevelser, bæredygtig udvikling og fællesskaber. 

Fakta

Underværker er en Realdania-kampagne, som siden 2011 har støttet frivillige ildsjæle i at realisere projekter i det byggede miljødrømme, der kan skabe nyt liv, nye aktiviteter og nye mødesteder i lokalsamfundet. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling til at føre de gode ideer ud i livet.  
 
I 2024 ligger ansøgningsfristen til Underværker den 29. februar kl. 12.00. Derefter skal juryen være med til at vurdere ansøgningerne.