x

80 m2 hus skal bygges af hamp

Nyhed 12. marts 2024

I Nykøbing Falster skal der opføres et hus bygget næsten udelukkende af hamp. Huset hedder Hampens Hus, og formålet med huset er at teste dansk dyrket hamp og udvikle nye typer af byggematerialer. Huset skal bruges til test og forskning for hele branchen og for lokale studerende. Huset forventes at stå klar i efteråret 2024.

I Nykøbing Falster skal der nu bygges et hus bestående næsten udelukkende af hamp. Et utraditionelt byggemateriale for mange, men huset på 80 m2 skal netop være en vigtig brik i at undersøge mulighederne for at bygge med materialer med langt lavere CO2-udledning. Derfor skal udviklingen af byggematerialer af hamp testes for at sikre den nødvendige viden, og skabe en værdikæde med lokalt produceret hamp og helt frem til nybyggeri eller renovering. 

Guldborgsund Kommune er bygherre på Hampens Hus, som skal ligge ved erhvervsgymnasiet i centrum af Nykøbing Falster. Huset vil blive fyldt med måleudstyr, som skal bruges af blandt andet DTU – Danmarks Tekniske Universitet, og lokale uddannelser, som også er en del af samarbejdet. 

”Hampens Hus bliver én stor vidensbank, som vi sammen med mange vigtige partnere stiller til rådighed for alle, der vil være med til at skabe klimaløsningerne for dansk og europæisk byggeri. Det bliver et synligt tegn på, at Lolland-Falster og ikke mindst Guldborgsund Kommune og uddannelsesbyen Nykøbing Falster, vil gribe mulighederne og levere noget ekstra til den grønne omstilling. Som byggemyndighed får vi ”hands on”-erfaringer, og bliver klar til at servicere bygherre med biobaserede byggematerialer, som endnu ikke er særlig kendte i Danmark. Jeg glæder mig meget til at følge det hele,” siger borgmester Simon Hansen, Guldborgsund Kommune.

Realdania støtter en lang række projekter, der skal undersøge, hvordan biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark. Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, ser derfor frem til, at Hampens Hus kan inspirere resten af branchen: 

”Jeg ser frem til, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i et hus opført med hamp. Vi har en masse biogene ressourcer i Danmark, vi ikke udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet end de gør i dag. Og Hampens Hus kan helt konkret vise omverden, hvordan det kan udføres og se ud i fremtiden.”  

Hampens Huset skal ligge i Nykøbing Falster ved CELF på Merkur plads og første spadestik tages mandag den 13. maj, og Hampens Hus forventes at stå færdig til oktober 2024.