Ny analyse: Svære udfordringer kræver samarbejde, tillid og nye tilgange
Tilliden og lysten til at samarbejde på tværs i samfundet er høj, når det handler om at finde løsninger på de mest komplekse problemer, vi i Danmark står overfor. Og fondene er en efterspurgt samarbejdspartner. Det peger en ny analyse på – og stiller samtidig skarpt på muligheder og barrierer.
Sådan lyder konklusionen i en ny analyse og whitepaper, som Boston Consulting Group og Transition Collective har lavet for TrygFonden, Realdania, Grundfos Fonden og Bikubenfonden. Analysen baserer sig på interview, desk-research og en spørgeskemaundersøgelse med svar fra op mod 200 praktikere og eksperter blandt politikere, myndigheder, kommuner, civilsamfundsorganisationer og filantropiske fonde og foreninger.
De helt grundlæggende forudsætninger som tillid til hinanden samt evne og vilje til at samarbejde er til stede i stor grad hos de aktører, der er en del af analysen. 97 procent af de adspurgte har tillid til deres samarbejdspartnere, og på tværs af alle samfundsaktører er der et ønske om endnu mere samarbejde.
”Det er første gang, der i Danmark er sat spotlight på muligheder og barrierer i forhold til at arbejde systemisk med de helt store problemer. Den gode nyhed er, at appetitten på nye og perspektivrige samarbejder er ganske stor både blandt f.eks. fonde, civilsamfundsorganisationer og myndigheder. Mange peger dog på, at manglende kompetencer og viden er en barriere for at bidrage mere,” siger Mette Lindgaard, Managing Director & Partner i Boston Consulting Group.
Fondene har en særlig mulighed
På tværs af samfundsaktører er holdningen, at kapacitets- og kompetenceopbygning er vigtig for at lykkes med systemforandring. Behovet udtrykkes klarest hos myndighederne, hvor 83 procent svarer dette, og mindst hos interesse- og brancheorganisationerne. Cirka halvdelen af de adspurgte aktører har peget på, at læring og evaluering er vigtigt, mens under halvdelen svarer, at de i høj eller meget høj grad arbejder med det i dag.Fonde og filantropiske foreninger er blandt de aktører i samfundet, som mange af de adspurgte anser for vigtige at have med i de systemforandrende indsatser, viser analysen.
”De filantropiske fonde og foreninger har en særlig mulighed for at gøre en forskel i forhold til de svære problemer, der kræver en systemisk tilgang. Og det ved omverdenen godt. Men det stiller krav til de fonde, der ønsker at arbejde på denne måde – enten hele tiden eller en gang imellem. De kan med fordel kigge på systemer, virkemidler og roller for at udfolde det fulde potentiale ud af den fælles problemløsning,” siger Christian Bason, medstifter af Transition Collective.
Analysen dykker særlig grundigt ned i netop fondes og filantropiske foreningers muligheder og barrierer i forhold til systemforandring. Den peger bl.a. på, at de skal være opmærksomme på det asymmetriske magtforhold, der kan findes mellem dem og bevillingsmodtagerne. Den afdækker også et ønske blandt nogle af de øvrige samfundsaktører om mere langvarig og risikovillig finansiering fra de filantropiske aktørers side.
Rapporten peger på en række konkrete forudsætninger, der skal til for, at fonde og filantropiske foreninger i endnu højere grad kan lykkes med at bidrage til at løse de store udfordringer.
For det første er det vigtigt, at de har opmærksomhed på, at samtidens store problemer ofte er komplekse og indlejret i systemer med mange aktører og relationer. For det andet må fondene tilpasse deres organisation til at være fleksibel og kunne understøtte modige valg og have fokus på det lange sigte. Og for det tredje skal de investere i at skabe dybe problemforståelser og indgå i langvarige forpligtende samarbejder med en fælles vision.
Vigtigt med mange former for filantropi
De fire fonde og filantropiske foreninger, som har taget initiativ til rapporten, glæder sig over, at der for første gang systematisk bliver stillet skarpt på deres muligheder og barrierer i forhold til at bidrage til systemforandring.
”Vi har fået lavet analysen for at blive klogere på den systemiske tilgang på tværs i samfundet og på filantropiens særlige rolle, når vi arbejder på den måde. På vores muligheder, potentialet og ikke mindst barriererne. Vi har fået en grundig analyse med mange konstruktive og ærlige svar, og det er præcis, hvad vi havde ønsket os. Nu skal vi i gang med at kigge på anbefalingerne, så vi forhåbentlig kan få endnu mere ud af de midler og kompetencer, vi kommer ind i disse samarbejder med,” siger adm. direktør Jesper Nygård fra den filantropiske forening Realdania.
Adm. direktør i TrygFonden, Rie Odsbjerg Werner tilføjer:
”Analysen viser, at fondene er en efterspurgt samarbejdspartner, når det handler om systemforandrende indsatser. Og rigtig mange af os arbejder allerede på denne måde, når det er relevant, og flere og flere kommer til. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på de unikke ressourcer og muligheder, som lige præcis, vi kommer med i denne type samarbejder. Mit håb er derfor, at analysen bliver startskuddet til en åben og nysgerrig dialog om, hvordan vi bedst udnytter hinandens styrker, hvordan vi håndterer udfordringerne og ikke mindst, hvordan vi som fonde kan være en endnu mere værdifuld partner i løsningen af de vigtige samfundsproblemer, vi står overfor.
I Bikubenfonden siger udviklingsdirektør Sine Egede Eskesen, at fondene har et ansvar for at flytte sig derhen, hvor de bliver en endnu bedre samarbejdspartner.
”Vores erfaring er, at hvis man vil arbejde med systemisk forandring som fond, så kræver det en ændring af os selv og vores arbejdsmetoder. Vi kan ikke arbejde videre, som vi altid har gjort og stadig tro, at vi har en væsentlig rolle at spille i løsningerne af de store og vilde samfundsudfordringer. Blandt de mange ting, vi er nødt til at forholde os til, er det ulige magtforhold, som ofte følger i kølvandet på fondenes betydelige midler. Det er vores ansvar at gøre alt, hvad vi kan for at mindske dette, så det ikke står i vejen for forandringer,” siger hun.
Fra de fire fonde, der har igangsat arbejdet med analysen og whitepaperet, er der stort fokus på, at man skal arbejde systemisk, når der er en grund til det. Andre filantropiske tilgange vil fortsat være vigtige og relevante, når det handler om andre typer af problemer eller projekter.
”Vores take-away er, at der er rum for – og brug for – alle typer af filantropi. Hvert problem, sin løsning. Noget kræver systemisk arbejde – andet kræver en mere afgrænset indsats. Og nogle gange er der behov for begge dele. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvad det er for et problem, som du står overfor, finde rette samarbejdspartner og bruge de rette virkemidler og tilgange til at tackle det,” siger Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør, Grundfos Fonden.
Om analysen:
Boston Consulting Group og Transition Collective har gennemført analysen. Analysen er baseret på omfattende desk reseach blandt danske og internationale kilder; 30 kvalitative interviews med ledere, praktikere og eksperter blandt filantropiske fonde og foreninger, civilsamfundsorganisationer, kommuner, statslige myndigheder og politikere, samt en spørgeskemaundersøgelse med svar fra op mod 200 respondenter på tværs af sektorer i samfundet.
Rapporten er finansieret af foreningen Realdania, Bikubenfonden, Grundfos Fonden og TrygFonden.