Samarbejdsløftet 2.0 vil udvikle nye samarbejdsfagligheder og fokusere på konfliktforebyggende jura
Byggeriets Samfundsansvar er klar til at tage næste skridt mod en mere samarbejdsorienteret byggebranche med lanceringen af Samarbejdsløftet 2.0. Projektet skyder det nye år i gang med de første workshops i januar og inviterer engagerede deltagere til de to første temamøder.
Byggeriets Samfundsansvar, en landsdækkende interesseorganisation, der samler aktører på tværs af værdikæden for at fremme en bæredygtig udvikling i bygge- og anlægsbranchen, har i samarbejde med CPH Mediation & Negotiation og Bygherreforeningen etableret ’Samarbejdsløftet’. Formålet er at skabe en samlet en bevægelse, der ved et øget fokus på konstruktivt samarbejde på tværs af værdikæden, medvirker til at nedbringe omfanget af konflikter i byggeriet.
Nu skal Samarbejdsløftet 2.0 realiseres som en ambitiøs videreudvikling af initiativet, der skal bane vejen for et stærkere samarbejde i byggeriet. Projektet skyder det nye år i gang med de første workshops i januar og inviterer engagerede deltagere til de to første temamøder.
“Vi har en klar dagsorden: at skabe en bæredygtig samarbejdskultur i bygge- og anlægsbranchen, hvor pengene går til godt byggeri og samarbejde og ikke ned i et sort konflikthul. Jo flere erfaringer og indsigter vi deler på tværs af branchen, desto bedre bliver vi rustet til at tackle byggeriets udfordringer. Derfor byder Samarbejdsløftet i 2025 på en række inspirationsmøder og master classes, hvor vidensdeling, erfaringsudveksling og udvikling af samarbejdsfagligheder står i centrum”, siger Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar.
Thomas Samsø Bloch, medinitiativtager til Samarbejdsløftet, advokat og mediator, ser et stort potentiale i som noget nyt at invitere jurister og advokater ind i dialogrummet:
“Alle er enige om, at godt samarbejde er afgørende for succesfulde byggeprojekter. Men hvordan omsætter vi det til praksis? Og hvordan undgår vi, at juraen spænder ben for samarbejdet, når tingene bliver svære? Det er det, vi med Samarbejdsløftet ønsker at svare på. Vi vil bl.a. se på, hvordan kontrakter kan bruges som understøttende redskaber frem for begrænsende regler, hvordan vi kan omdanne uenigheder til værdifuld dialog i stedet for konflikt, og hvordan vi opbygger tillid, så arbejdsmiljøet styrkes, og projekterne leveres til aftalt tid, pris og kvalitet. Dét vil blandt andet være omdrejningspunktet for Samarbejdsløftets arbejde i 2025”.
Projektet bygger på resultaterne fra første fase, hvor 73 virksomheder og mere end 250 deltagere aktivt deltog i workshops om alt fra konflikthåndtering, samarbejdsformer og procesværktøjer til arbejdet med psykologisk sikkerhed.
Temamøder skal bane vejen for et praksisnært forløb
Det nye år skydes i gang med to workshops i januar, hvor deltagerne vil få en unik mulighed for at være med til at forme Samarbejdsløftet 2.0. Vidensdeling og erfaringsudveksling mellem byggeriets aktører er fortsat omdrejningspunktet, men i Samarbejdsløftet 2.0 arbejdes der med et mere dybdegående format rettet mod nye aktører: jurister og advokater og projekt- og byggeledere. Sidstnævnte mhp. at opbygge nye kompetencer inden for samarbejdsfremmende projektledelse i rollen som samarbejdsudvikler.