Ny fond skal accelerere anvendelsen af bæredygtige løsninger i byggeriet
42 organisationer bag Strateginetværket for bæredygtigt byggeri ønsker at etablere en ny fond, som understøtter afprøvning, dokumentation og anvendelse af nye bæredygtige materialer og løsninger. Udviklingsarbejdet er netop sat i gang med støtte af Realdania, og der åbnes samtidig for muligheden for, at branchens aktører kan blive partnere i udviklingsarbejdet og præge udformningen af fonden.
Byggeriets anvendelse af nye og mere bæredygtige løsninger og materialer er ofte begrænset af branchens langsommelighed i forhold til at dokumentere funktionsevnen og markedsmodne produkterne.
Det tager ofte 10 år for et nyt materiale eller en ny løsning at blive etableret og bredt anvendt i byggebranchen. I Strateginetværket for bæredygtigt byggeri er der bred enighed om, at denne markeds-modning gerne skal gå stærkere, når det handler om nye bæredygtige løsninger, som kan sænke byggeriets CO2-forbrug.
Netværket vil nu afsøge mulighederne for at etablere en Acceleratorfond, der skal fungere som branchens fælles udviklingsrum for udvikling, afprøvning og dokumentation af nye bæredygtige løsninger. Ideen har floreret i byggebranchen i et stykke tid og blev bl.a. udpeget til et af de i alt 33 indsatsområder, som en lang række virksomhedsledere i Byggeriets Handletank for bæredygtighed pegede på for et år siden.
Tager 10 år
”Klog af skade er bygge- og anlægsbranchen generelt forsigtig med implementeringen af nye materialer og løsninger, og forsikringsselskaberne er tilbageholdende med at dække nye løsninger, der kan udgøre en potentiel risiko for projekterne. Lige nu tager det op mod 10 år, før en løsning er velbeskrevet og kan implementeres i byggeriet uden særlig risiko. Med Acceleratorfonden vil vi nedbringe den periode til 5 år – eller kortere endnu,” udtaler Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen, som står i spidsen for det nye initiativ sammen med en arbejdsgruppe med deltagere fra bl.a. Teknologisk Institut, Forsikring & Pension samt advokatvirksomheden Schjødt.
Sætte tempoet op
Hun forklarer videre, at der i bygge- og anlægsbranchen er bred enighed om, at omstilling til et mere bæredygtigt byggeri er bydende nødvendig. Men branchen har dårlige erfaringer med at afprøve nye og potentielt risikofyldte løsninger. Det sænker tempoet i den grønne omstilling. ”En oplagt løsning er derfor at skabe en fond, som kan accelerere processen og afdække en del af den risiko, som er forbundet med at vælge nye materialer, hvor holdbarheden over tid i samspil med andre materialer er mere usikker,” fortæller Hanne Ullum.
Hun bakkes op af Martha Katrine Sørensen, souschef ved Teknologisk Institut, der er en del af arbejdsgruppen omkring Acceleratorfonden.
”Hos Teknologisk Institut arbejder vi dagligt med at minimere risikoen ved test, demonstration og udvikling, når nye byggematerialer skal på markedet. Acceleratorfonden skal skubbe på udviklingen, så vi får flere materialer og løsninger, der bidrager til den grønne omstilling.”
Stor glæde over ny bevilling
Derfor er det en stor glæde for begge, at den filantropiske forening Realdania gennem en ny bevilling støtter udviklingen af rammerne for en ny fond med henblik på at opnå stiftelse af Acceleratorfonden. Med de nye midler er det muligt at afdække bl.a. mulighederne for at skabe det rigtige organisatoriske og forretningsmæssige setup samt at finde den nødvendige finansiering. Forudsætningen for den videre færd i projektet er dog, at branchens egne aktører bidrager.
Branchen udvikler en fælles løsning
Gennem det sidste år er idéen om en Acceleratorfond blevet udviklet og modnet i Strateginetværket for bæredygtigt byggeri. “Idéen er så langt, at vi i de kommende måneder vil inddrage hele branchen i den endelige udviklingsfase af fonden – konkret hvordan afprøvninger skal forløbe, hvordan fonden skal organiseres, den juridiske struktur og den rette forsikringsmodel,” siger Hanne Ullum.
Hun fortæller videre, at initiativet nu åbner for, at branchens aktører kan blive partnere i udviklingen af fonden og bidrage med ressourcer i form af viden, økonomi eller cases til afprøvning. Både økonomisk støtte og erfaringsbaserede input fra branchen bliver helt essentielt for den videre udviklingsproces.
“Vi tror, det er afgørende, at Acceleratorfonden har en bred forankring i branchen, og derfor inviterer vi mange parter med for at skabe et stærkt fundament. Målet er at skabe en fond, der er udviklet af og er til gavn for hele branchen.”
Afprøvning med et sikkerhedsnet
“Det er planen, at Acceleratorfonden skal facilitere afprøvning, dokumentation og implementering af nye bæredygtige løsninger og genbrug og genanvendelse af materialer under kontrollerede forhold. Med en tilhørende forsikrings- eller garantiordning spænder fonden et sikkerhedsnet ud under afprøvningerne og sikrer de aktører, der afprøver nye løsninger eller materialer i deres projekter. Dermed skal fonden sikre en hurtigere udbredelse af nye løsninger og genbrug i byggebranchen med henblik på at sætte skub i omstillingen til et mere bæredygtigt byggeri med et lavere forbrug af CO2 og ikke-fornybare råstoffer,” udtaler Hanne Ullum fra Bygherreforeningen.
Viden og løsninger til hele branchen
Med Acceleratorfonden ønsker Strateginetværket at sørge for, at de nye løsninger, som gennemgår en succesfuld afprøvning, bliver udbredt til hele branchen. Det betyder, at den viden, der genereres i fonden, skal gøres bredt tilgængelig fx ved, at der udarbejdes alment teknisk fælleseje eller lignende branchestandarder for de vellykkede løsninger. Således vil fonden også få en afgørende rolle i at formidle og udbrede de nye løsninger til de aktører, som er mere tilbageholdende i omstillingen.
Om Acceleratorfonden
- Idéen bag Acceleratorfonden er udviklet i Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri – et netværk som samler brancheorganisationer, videns- og forskningsinstitutioner og NGO’er med fokus på grøn omstilling af bygge- og anlægsbranchen.
- Oprettelse af en Acceleratorfond er et af 33 forslag som blev fremlagt i Handletanken for bæredygtigt byggeri.
- Acceleratorfonden skal administrere en proces, hvor én specifik løsning i et byggeprojekt kan blive omfattet af en afprøvningsproces, og hvor ansøgeren kan få adgang til dækning af eventuelle svigt/skader forbundet med den specifikke løsning.
- Der er tale om afprøvning af løsninger, som ikke i forvejen er velbeskrevne og -dokumenterede og som indebærer innovation, et potentiale i den grønne omstilling og en grad af risiko.
- Acceleratorfonden er indtil videre i en udviklingsfase, hvor der søges finansielle og faglige sparingsparterne til udviklingsarbejdet. Senere skal findes finansielt grundlag for fondens arbejde.
Læs mere om Acceleratorfonden.