x

Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet

Nyhed 31. marts 2025

Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for Legionellabakterier.

Et nyt omfattende projekt skal hjælpe med at løse udfordringerne med Legionella i danske brugsvandsinstallationer. Projektet samler for første gang centrale aktører fra både forskningsverdenen og praksis i boligerne i en koordineret indsats. Målet er at dokumentere effektive løsninger mod Legionella, der samtidig tager hensyn til energiforbruget. 

På trods af det danske drikkevands generelt gode kvalitet står Danmark over for en alvorlig udfordring med Legionellabakterier, hvor Danmark har en af Europas højeste forekomster. 

”Vi står over for en kompleks udfordring, hvor vi skal sikre danskerne mod Legionella. Samtidig skal vi imødekomme nye EU-krav om energieffektivitet i bygninger, som risikerer at få forekomsten af Legionella til at stige. Med dette projekt samler vi den nyeste viden og tester konkrete løsninger under realistiske forhold,” forklarer Julie Bruun Jensen, projektleder ved Teknologisk Institut.

Projektet Legionella-SIKRING er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Statens Serum Institut, Aalborg Universitet og VIA University College. Derudover deltager centrale aktører som Aarhus og Københavns kommuners ejendomsforvaltninger og KAB, samt Danfoss, der har særligt fokus på løsninger til enfamiliehuse. Realdania støtter projektet. 

Stigende forekomst

Hvert år registreres næsten 300 tilfælde af legionærsygdom i Danmark, hvor godt hver tiende person, der rammes af sygdommen, dør med eller som følge af infektionen.

”Danmark har en af Europas højeste registrerede forekomster af legionærsygdom, og situationen er blevet værre gennem de seneste år. Vores målinger viser, at Legionella-bakterier findes i hovedparten af danske brugsvandsinstallationer. Det er en situation, vi er nødt til at handle på,” siger seniorforsker Søren Uldum fra Statens Serum Institut.

Der ligger en indbygget konflikt i ønsket om at spare på energien og samtidig sikre sig mod Legionella i brugsvandet. Legionellabakterier trives nemlig bedst ved temperaturer mellem 25-47°C. Det betyder, at energibesparende tiltag som at sænke temperaturen i varmtvandssystemerne utilsigtet kan skabe ideelle vækstbetingelser for de sundhedsskadelige bakterier. Som en del af projektet opstartes en omfattende screening af Legionella i brugsvandsinstallationer gennem sammenfatning af analysedata for 250-300 installationer landet over.

"Med vores 65.000 boligenheder møder vi dagligt udfordringen med at sikre beboerne mod Legionella. Dette projekt vil give os et stærkt fundament for at vælge de rigtige løsninger og tiltag,” siger specialist i vandkvalitet Niklas Arp Wilhjelm fra boligselskabet KAB.

Som resultat af projektet LivingLab udarbejdes bl.a. en oversigt over, hvilke løsninger, der fungerer bedst i kampen mod Legionella, med henblik på at gøre processen mere overskuelig for forbrugerne f.eks. kommunerne. Gennem projektperioden formidles projektet ad flere omgange, bl.a. på Teknologisk Instituts temadag om Legionella. Derudover formidles projektet via partnerne fra vidensinstitutionerne – bl.a. hos VIA University College, som uddanner bygningsingeniører samt klima- og forsyningsingeniører.