Første spadestik til hus bygget af hamp fra gulv til tagplader
I Nykøbing Falster opføres Hampens Hus, som bygges næsten udelukkende af hamp – fra gulv til vinduer og tagplader. De første spadestik er netop taget af repræsentanter for den nye lokale værdikæde, som huset skal hjælpe i gang.
Arbejdet er nu gået i gang i Guldborgsund Kommune. Et 80 m2 stort hus skal bygges bestående næsten udelukkende af hamp. Et utraditionelt byggemateriale for mange, men huset skal netop være en vigtig brik i at undersøge mulighederne for at bygge med materialer med langt lavere CO2-udledning.
I øjeblikket er byggematerialer lavet på hamp ikke særligt udbredt i Danmark, og derfor skal udviklingen af byggematerialer af hamp testes for at sikre den nødvendige viden for at blive en fuldt integreret byggeløsning. Ligeledes kræver det en indsats at skabe de nye værdikæder, som kan levere lokalt produceret hamp til nybyggeri og renovering.
”Hampens Hus bliver én stor vidensbank, som vi sammen med mange vigtige partnere stiller til rådighed for alle, der vil være med til at skabe klimaløsningerne for dansk og europæisk byggeri. Det bliver et synligt tegn på, at Lolland-Falster og ikke mindst Guldborgsund Kommune og uddannelsesbyen Nykøbing Falster, vil gribe mulighederne og levere noget ekstra til den grønne omstilling. Som byggemyndighed får vi ”hands on”-erfaringer, og bliver klar til at servicere bygherrer i forhold til biobaserede byggematerialer, som endnu ikke er særlig kendte i Danmark. Jeg glæder mig meget til at følge det hele”, siger borgmester Simon Hansen, Guldborgsund Kommune.
Inddragelse af lokale uddannelser
Guldborgsund Kommune er bygherre på Hampens Hus, som skal ligge ved erhvervsgymnasiet i centrum af Nykøbing Falster. DTU skal samle data for at dokumentere materialernes evne til at transportere og regulere fugt og skabe et sundt indeklima. Lokale uddannelser inddrages i indsamling og bearbejdning af data.
Realdania støtter en lang række projekter, der undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark. Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, ser derfor frem til, at Hampens Hus kan inspirere resten af branchen:
”Jeg ser frem til, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i et hus opført med hamp. De biobaserede byggematerialer har været anvendt i Danmark i århundreder. Der er derfor meget historisk viden, vi bør genopdage – ikke for at bygge, som vi gjorde, men for, at den fornuft og indsigt kan berige måden, vi bygger på i dag.”
Huset medfinansieres af Realdania, Boligfonden Kuben og EU og skal bruges både til demonstration og forskning for hele branchen og for lokale uddannelser. Hampens Hus er tegnet af tegnestuen nikolova/aarsø, mens byggeriet er lagt i hænderne på entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen.
Mens der bygges, vil der blive lejlighed til at besøge byggeriet og se, hvordan der arbejdes med hamp, og hvordan de sømløse samlinger og robotudskårne trækonstruktioner ser ud i praksis. Huset tages i brug i sensommeren 2025. Det sker på adressen: Merkurs Plads 1, 4800 Nykøbing F.