x

Ny DAC-udstilling sætter fokus på genbrug i fremtidens byggeri

Pressemeddelelse 14. april 2025

I en tid præget af klimakrise og behov for ressourcebevidsthed melder et afgørende spørgsmål sig: Hvordan kan vi i langt højere grad bevare, genbruge og transformere det, vi allerede har? Det er omdrejningspunktet for Dansk Arkitektur Centers nye udstilling Genbrug!, som netop er åbnet.

Udstillingen Genbrug! sætter fokus på den forandring, der er i gang i byggeriet - og i hele samfundet – når det gælder genanvendelse af bygninger og materialer. Den præsenterer en ny tilgang til arkitekturen, hvor vi bevarer det eksisterende og genbruger det, vi tidligere har kasseret.

Det første, der møder gæsten i udstillingen, er en skulptur skabt af kasseret kontorinventar og aflagte tekniske dele som ledninger, rør og kabler. Det er ting, vi normalt ikke tillægger værdi. Her bliver de sat i centrum og viser en ny måde at tænke genanvendelse på.

I dag handler det ikke kun om at redde historiske bygninger, men også om at gentænke materialer, og opdatere vores idé om skønhed og værdi. Vi skal ikke kun bevare det, vi i forvejen holder af. Vi skal transformere og opgradere, og herved give ny værdi til det eksisterende.

I udstillingen kan du blandt andet se et 1:1-udsnit af facaden på Børsen. Det ikoniske bygningsværk er i dag centrum for et af danmarkshistoriens største genopbygningsprojekter. Du kan se de originale materialer og den særlige mørtel, der med historisk murerarbejde og tømrerteknikker bliver brugt til at genopbygge Børsen.

Udstillingen vækker sanserne og opfordrer til at tage stilling

Udstillingen præsenterer en række eksempler, som vækker sanserne og inviterer til refleksion. Forandringen handler ikke kun om materialer. Den handler også om mennesker, vaner og hverdag. Om at reparere i stedet for at kassere. Om at tænke i fællesskab i stedet for hver for sig, så forandringen opleves som meningsfuld.

I udstillingens børnespor inviteres de yngste ind i genbrugets verden gennem leg og kreative opgaver. I weekender og ferier kan børn og voksne bygge med minimursten, trykke grafiske mønstre med gamle skruer og gætte materialer med hænderne i følekasser.

Udstillingen er støttet af Realdania, Erhvervsministeriet, Kulturministeriet, Social- og Boligministeriet, Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Dreyers Fond og Desire.

Videnskabelige tekster i udstillingen er udviklet i samarbejde med Simon Sjökvistmed afsæt i hans erhvervs-ph.d. ved Det Kongelige Akademi ogCobe.