x

Realdania Årsmagasin 2025: Lad os fejre fællesskaberne

Nyhed 1. april 2025

Realdanias årsmagasin er udkommet, og det er i år et jubilæumsmagasin, da Realdania fylder 25 år. Investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther, adm. direktør Nina Kovsted Helk og bestyrelsesformand Lars Krarup byder her velkommen til årsmagasinet og fortæller lidt om indholdet.

I Marstal på Ærø har tre kvinder omdannet en nedlagt skibsmotorfabrik til et hus fyldt med aktivitet. I dag er Motorfabrikken et levende kulturhus for hele øen. I Brabrand uden for Aarhus mødes en gruppe af tidligere udsendte soldater i et veteranhjem i rolige omgivelser tæt på naturen. Nogle bor på veteranhjemmet i en periode, mens andre er på besøg. 

To vidt forskellige steder og projekter, men begge handler om at skabe de rigtige fysiske rammer om et fællesskab. Vi har besøgt dem og mange andre i denne jubilæumsudgave af Realdanias årsmagasin. 

De vigtige relationer

I 25 år har Realdania støttet mere end 5.000 projekter over hele Danmark inden for det arbejdsfelt, der er vores – nemlig det byggede miljø. Projekterne er forskellige, men har alle som mål at forbedre livskvaliteten for mennesker. 

Der findes ingen anden enkeltstående faktor, der har større betydning for vores livskvalitet end de sociale relationer. Det er senest blevet bekræftet i en omfattende undersøgelse af danskernes livskvalitet, som Realdania har gennemført og formidlet i bogen Vores Livskvalitet. Undersøgelsen sætter en tydelig streg under den positive betydning af vores relationer til bl.a. venner, familie, naboer og andre i vores lokalområde. Gode og hyppige relationer til andre styrker også vores tryghed og tillid til omverdenen.

Bogen, som du kan læse nogle hovedpointer fra på side 10-13, peger også på, hvordan de fysiske rammer omkring os kan gøre en forskel for vores relationer og fællesskaber. Noget, som vi i Realdania har lang erfaring for at arbejde med gennem de projekter, vi bidrager til. Når et lokalt fællesskab får et godt sted at mødes, når byudviklingen bidrager med nye mødesteder, eller når boligområder indrettes med plads til grillaftener og høvdingebold, har vi gennem 25 år set, at det gør en forskel.

Inspiration og gaver

I 2025 fejrer vi gennem hele året fællesskaberne og de mennesker, der hver dag gør en indsats for, at de findes. 150 fællesskaber får en helt konkret fødselsdagsgave som led i indsatsen Vores Sted, hvor lokale fællesskaber fra hele landet kan søge om at få et lille fælleshus, bygget i træ og genbrugsmaterialer. Interessen har været overvældende og vidner om et stort behov. Her i magasinet kan du bl.a. møde mennesker fra en boligafdeling i Husum i København, som drømmer om at bruge deres nye mødested til spontane møder – lige fra fællesspisninger til en hurtig kop kaffe og eksamenslæsning.

Vi vil også i løbet af året inspirere til helt nye fællesskaber – og til, at endnu flere opsøger dem, der allerede findes. Det gør vi bl.a., når vi i september inviterer til Festival for Fællesskab. Her slår 25 steder, der gennem årene har modtaget støtte fra Realdania, dørene op til en landsdækkende festival, hvor alle er velkomne. 

Fælles ansvar

Realdania er som forening selv historisk forankret i det at være sammen om noget – helt tilbage i slutningen af 1700-tallet, hvor en gruppe velhavende københavnere gik sammen om at finansiere genopbygningen af København efter en brand. De stiftede Danmarks første kreditforening, og det blev starten på det realkreditsystem, hvor Realdania har sine rødder, og hvor pengene oprindeligt stammer fra. Mange år senere, i 2000, solgte foreningen RealDanmark sine bank- og realkreditaktiviteter, og det blev besluttet at arbejde videre som en filantropisk forening inden for det byggede miljø.

Både reaktionen på Københavns brand, de efterfølgende kreditforeninger og beslutningen i 2000 handler om at tage samfundsansvar – og at gøre det sammen. Noget, som i Realdania anno 2025 fortsat er vigtige pejlemærker. Foreningen har i dag omkring 190.000 medlemmer rundtom i hele Danmark, og hvert år er der heldigvis nye, der melder sig ind. Vores mål er at engagere både vores medlemmer og andre i det byggede miljø. I den forskel, de fysiske rammer kan gøre, og den betydning, de har for vores liv og trivsel.

I alle vores aktiviteter har vi fokus på at forene relevante kræfter for at skabe de bedst mulige løsninger. Vores to datterselskaber Realdania By & Byg og Videncentret Bolius bidrager aktivt til, at vi når vores mål, og vi samarbejder stort set altid med andre, når vi går ind i projekter eller større indsatser. Det kan være med ildsjæle, forskere, kommuner, staten, fonde, civilsamfundet og det private erhvervsliv. Vores erfaring er, at det giver de bedste og mest forankrede løsninger.

Det Realdania, vi kender i dag, og de resultater, der er opnået gennem årene, er også en fælles bedrift. Det er skabt af de mange repræsentantskabsmedlemmer, de skiftende bestyrelser, direktioner og medarbejdere, der gennem 25 år engageret og dedikeret har bidraget til udviklingen af foreningen. Vi skylder en stor tak til dem alle – uden dem, intet Realdania.

Betydningen af det byggede 

2025 er også året, hvor vi med en ny strategi for vores filantropiske arbejde kigger fremad og sætter kursen for de kommende syv år. Bestyrelsen har lagt strategien med blik for, at det er en tid med større udfordringer og usikkerheder globalt og nationalt, end vi har oplevet længe. 

Realdania vil i de kommende syv år prioritere tre overordnede dagsordener, der tilsammen retter sig mod en række problemer i vores samfund, hvor det byggede miljø kan gøre en forskel – fra klima til ensomhed. 

Vi vil sætte fokus på konkrete steders særlige potentialer. Sammen med lokale samarbejdspartnere vil vi støtte udviklingen af byer, fællesskaber og kulturliv med et fokus på det konkrete steds historie, kultur og hverdagsliv. 

Vi vil sætte endnu mere fokus på arkitekturens muligheder. Med viden og gode eksempler vil vi bidrage til at vise, hvordan arkitekturen kan spille en mere aktiv rolle i samfundsudviklingen, og ikke mindst hvordan arkitektur og livskvalitet hænger sammen. 

Endelig vil vi, bl.a. sammen med andre parter i byggeriet, arbejde for at udvikle en ny byggeskik. En byggeskik, der både sænker klimaaftrykket fra vores bygninger og byggeri og samtidig ruster det byggede miljø til øgede vandmængder. 

Vi kommer fortsat til at støtte både projekter, hvor initiativet opstår lokalt, og større indsatser, som vi selv sætter i gang. Vi vil også fremover have en bred tilgang til filantropi og i langt de fleste tilfælde løse problemer i samarbejde med andre. Du kan læse mere om filantropistrategien på side 134-137.

Fremtidens fællesskaber

Der er måske mere brug for fællesskaber og samarbejde nu, end der længe har været. Selvom vi generelt har en høj livskvalitet i Danmark, er den faldende set over tid. Flere føler sig ufrivilligt ensomme, og netop ensomhed er det største enkeltstående benspænd for livskvaliteten. 

Derfor skal vi passe på de relationer og fællesskaber, der allerede findes – i foreningslivet, i nabolaget, på gadehjørnet eller på torvet. I årsmagasinet kan du møde nogle af de fællesskaber og mennesker, som har glæde af de projekter, vi har støttet gennem de 25 år. Eksperter gør os klogere ud fra deres forskellige perspektiver, og så fortæller en række børn og unge om, hvad fællesskab er for dem – nu og i fremtiden. Nogle af de unge har vi fanget på steder, som Realdania har støttet. Andre har vi mødt på bl.a. Ungdommens Folkemøde i 2024, hvor én af dem skrev sådan her på en lap papir:

”Fællesskab er for mig, at man er sammen om noget og støtter hinanden. I sådan nogle fællesskaber kan man gøre mange store og gode ting, fordi man løfter i flok.” 

Vi kunne ikke have formuleret det bedre! Vi håber, at denne særlige jubilæumsudgave af vores årsmagasin kan være med til at inspirere til endnu mere fællesskab.

Rigtig god læselyst.

Lars Krarup, bestyrelsesformand
Nina Kovsted Helk, adm. direktør
Kenneth Lillelund Winther, investeringsdirektør