x

Nyt stort analyseprojekt skal dokumentere effekterne af certificeringer i bygge- og ejendomsbranchen

Nyhed 14. april 2025

Rådet for Bæredygtigt Byggeri igangsætter et stort analyseprojekt, der for første gang skal kvantificere de økonomiske, miljømæssige og sociale effekter af en lang række certificeringer i en dansk kontekst. For hvor har certificeringerne egentlig den største værdi for bygherren, investoren, brugeren og samfundet?

Certificeringer har gennem det seneste årti været blandt de mest brugte redskaber til at arbejde struktureret med bæredygtigstiltag i byggeriet og styrket branchens fokus på en lang række parametre. 

Nu igangsætter Rådet for Bæredygtigt Byggeri et stort analyseprojekt, der for første gang skal kvantificere de økonomiske, miljømæssige og sociale effekter af en lang række certificeringer i en dansk kontekst. For hvor har certificeringerne egentlig den største værdi for bygherren, investoren, brugeren og samfundet?  

"Vi ved, at certificeringer har skabt et fælles sprog og giver aktører på tværs af værdikæden mulighed for at arbejde struktureret med bæredygtighedstiltag, Men vi oplever en stor efterspørgsel fra branchen på kvantificering af værdien af certificeringer. Det er helt centralt, at beslutningstagere har et oplyst grundlag at handle ud fra, og det er det arbejde, vi har sat i gang nu,” siger Sisse Norman Canguilhem, direktør for strategi og forretningsudvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

I dag vælger omkring halvdelen af alle større byggeprojekter i Danmark at anvende en certificering, som ramme for deres bæredygtighedsindsats. Særligt DGNB-ordningen har opnået stor udbredelse, og er i dag den dominerende certificering på det danske marked. Men også certificeringer som Svanemærket, LEED og BREEAM vil indgå i analysen, der skal udarbejdes af Rambøll Management Consulting, mens Rådet for Bæredygtigt Byggeri stiller faglig viden og data til rådighed. Projektet gennemføres med bred inddragelse fra hele værdikæden i byggeriet, hvor Rådet for Bæredygtigt Byggeri for første gang samlede projektets advisory board og forskerpanel til workshop den 8. april 2025.

Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania, Rambøll Fonden og Investorernes Bæredygtighedsnetværk.

Et vigtigt redskab – men hvad kan vi sige om værdien?

Med udgangspunkt i en grundig gennemgang af eksisterende viden om brugen og effekten af certificeringer i det globale nord – særligt i lande, som Danmark ofte sammenligner sig med – vil projektet blandt andet se på sammenhængen mellem certificering og lejepræmier, tomgang, driftsøkonomi, sundhedseffekter og klimapåvirkning – og kvantificere både de direkte og afledte samfundsmæssige værdier.

”En stor del af vores store medlemmer fortæller, at certificeringer er et fælles sprog på det nationale og internationale marked, som minimerer risici og fremtidssikrer ejendommene. Vi er dog samtidig meget opmærksomme på store geografiske forskelle i Danmark, hvor finansieringsforskelle spiller en stor rolle for behov og muligheder. Derfor er vi også glade for at være med i dette store projekt, som forhåbentlig kan belyse, hvor certificeringer bidrager med størst værdi på tværs af landet,” siger Jan Ellebye, i EjendomDanmark og medlem af advisory boardet. 

Bred inddragelse og stærk forankring

Projektet inddrager aktører fra hele bygge- og ejendomsbranchen for at sikre relevante og brugbare resultater i praksis. Et advisory board med deltagere fra både private og offentlige aktører følger arbejdet tæt og bidrager med praksisnære perspektiver. Samtidig er et forskerpanel og en styregruppe med til at sikre faglig kvalitet og strategisk retning.

”Som investor har vi brug for et stærkt datagrundlag for de værdier, vi tror certificeringer kan skabe – både for klimaet og for økonomien. Med dette projekt får vi et bedre grundlag for at bruge bæredygtighed strategisk i vores arbejde,” siger Mia Manghezi, Project Development Director i PensionDanmark og medlem af projektets styregruppe.

”Vi oplever fortsat, at certificering er et vigtigt pejlemærke – både i dialogen med samarbejdspartnere og i vores langsigtede udvikling. Med dette projekt får vi mulighed for at kvalificere, hvad certificering betyder i praksis,” siger Linette Bodilsen, projektchef i FB Gruppen og medlem af advisory boardet.

Fra analyse til handling: Impact labs som løftestang

Det er en central ambition, at projektets resultater ikke blot bliver et teknisk katalog – men et strategisk redskab til at fremme konkrete forandringer i praksis.

Derfor vil der i projektets næste faser blive afholdt en række impact labs, hvor aktører fra branchen, kommuner, investorer og eksperter drøfter, hvordan analysens indsigter kan omsættes til konkrete anbefalinger og handlinger. Formålet er at formulere målrettede strategier og løsninger for forskellige aktører – fx hvordan investorer bedst realiserer afkastpotentiale, eller hvordan kommuner kan bruge certificering som værktøj i planlægning og udbud.