Nyt byrum skal skabe fællesskab og tryghed i Folehavekvarteret
Folehaven i Valby har fået et markant løft med et nyt, grønt byrum i hjertet af kvarteret. Området, som tidligere var præget af slidte omgivelser og få faciliteter, er blevet forvandlet til et grønt område med bænke, træer og stauder.
Byrummet, der dækker over 8.000 m² fordelt på kommunalt og alment areal samt en vejstrækning. Det nye byområde er skabt i samarbejde mellem Københavns Kommune, Realdania, Lokale og Anlægsfonden, boligforeningen 3B Folehaven og lokale borgere. Projektet startede som en del af Områdefornyelsen i Folehavekvarteret, der har arbejdet for at styrke boligområdet Folehaven, som er blandt Københavns udsatte boligområder.
Line Barfod, teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune siger: "Det nye byrum i Folehaven er et godt eksempel på, hvordan vi kan skabe mere liv, tryghed og fællesskab i udsatte byområder gennem grønne og inviterende løsninger. Når vi inddrager beboerne og samarbejder bredt, kan vi sammen forvandle et nedslidt område til et sted, hvor mennesker har lyst til at mødes og opholde sig. Det er fantastisk at se."
Mette Margrethe Elf, projektchef, Realdania siger: “Partnerskabet og den ekstremt dedikerede involvering af lokale beboere har været meget inspirerende. Unge som ældre - og fra både lejligheder og villakvarter i området - har været med, og de er alle et stærkt fundament bag det nye byrum. Målet med puljen ”Fælles Rum” er at skabe attraktive steder at udfolde sig, mødes i større og mindre fællesskaber - eller bare slappe af og iagttage livet fra en bænk i kanten af byrummet. Vi håber og tror på, at flere og mange forskellige mennesker nu tager byrummet til sig, og vi vil gerne takke for det engagerede samarbejde om Folehaven.”
På baggrund af ønsker om mere og bedre belysning fra brugere og beboere i Folehavekvarteret er der indarbejdet mere belysning i projektet i form af master, spots og pullerter, hvilket forventes at skabe mere oplevet tryghed.
Line Barfod, teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune siger: "Det nye byrum i Folehaven er et godt eksempel på, hvordan vi kan skabe mere liv, tryghed og fællesskab i udsatte byområder gennem grønne og inviterende løsninger. Når vi inddrager beboerne og samarbejder bredt, kan vi sammen forvandle et nedslidt område til et sted, hvor mennesker har lyst til at mødes og opholde sig. Det er fantastisk at se."
Beboerne har været med
Projektet har indgået i Områdefornyelsen Folehavekvarterets Kvarterplan for Folehaven og områdefornyelsen har i årene 2018 – 2023 stået for en omfattende inddragelse af beboere, interessenter og lokale aktører. Byrummet Folehavekvarteret er udformet af 1:1 Landskab og Næste ApS på baggrund af de ønsker, som beboerne er kommet med. Det er udformet som et stort græsareal omkranset af en sti med to større belagte arealer i hver ende. I den sydlige ende er anlagt en streetball bane og i den nordlige ende er der bygget et orangeri. I byrummet er der desuden opsat fire større gynger, en balancebane, to pergolaer og et træningsareal.Fælles rum
Projektet har også fået støtte gennem puljen ”Fælles Rum”, som er et samarbejde mellem Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Københavns Kommune. Det er målet med ”Fælles Rum” at etablere nye, fysiske mødesteder i udvalgte, udsatte boligområder og derigennem styrke sammenhængskraften og den sociale balance i området. Et forskerhold fra Københavns Universitet har fulgt udviklingen af Folehaven i Valby for at dokumentere effekterne af projektet.Mette Margrethe Elf, projektchef, Realdania siger: “Partnerskabet og den ekstremt dedikerede involvering af lokale beboere har været meget inspirerende. Unge som ældre - og fra både lejligheder og villakvarter i området - har været med, og de er alle et stærkt fundament bag det nye byrum. Målet med puljen ”Fælles Rum” er at skabe attraktive steder at udfolde sig, mødes i større og mindre fællesskaber - eller bare slappe af og iagttage livet fra en bænk i kanten af byrummet. Vi håber og tror på, at flere og mange forskellige mennesker nu tager byrummet til sig, og vi vil gerne takke for det engagerede samarbejde om Folehaven.”
Hjemmehørende arter
Der er bevaret 16 af de store træer i området og så har man plantet 91 nye træer. Der er blevet tilført en større mængde ny beplantning i form af buske samt staudebede og løg. I forlængelse af Københavns Kommunes Biodiversitetsstrategi, er der plantet hjemmehørende arter med mange farver, dufte, årsvariation og frugt.Mere oplevet tryghed
For at skabe en god sammenhæng med Vigerslev bibliotek, er den sydlige belægning udvidet til skolens facade. Vejarealet er blevet indsnævret, og der er blevet plantet højstammede træer langs kørearealet. Disse tiltag medfører, at bilisterne nedsætter hastigheden og sikkerheden for gående der skal krydse fra skolen og over til byrummet er forøget.På baggrund af ønsker om mere og bedre belysning fra brugere og beboere i Folehavekvarteret er der indarbejdet mere belysning i projektet i form af master, spots og pullerter, hvilket forventes at skabe mere oplevet tryghed.