x

Ildsjæle er civilsamfundets arbejdsbier

Pressemeddelelse 30. september 2015

Jeg har lige været med til at hylde landets mange ildsjæle gennem en fem dage lang festival, hvor ildsjæle overalt i Danmark inviterede alle os andre indenfor. Her fik ildsjælene lejlighed til at fortælle om deres passion og engagement i lokalsamfundet, hvad enten det drejer sig om at skabe nyt liv i en historisk bygning, etablere nye samlingssteder i landsbyen eller grønne ån-dehuller midt i storbyen. For det er her, at de ægte ildsjæle skaber de gode rammer for livsud-foldelse og fællesskab.

Festivalen markerede samtidig, at det nu igen er muligt at søge støtte til ildsjæleprojekter, der styrker og udvikler bygningsarven, gennem Realdanias kampagne Underværker. Vi har valgt navnet Underværker til kampagnen, fordi vi ser ildsjælenes projekter som netop ja; underværker. Underværker er projekter, som gror op nedefra, og som samtidig kommer mange mennesker til gavn. Og underværker er projekter, der opnår langt mere, end man egentlig troede var muligt. For det er jo det, som ildsjælene kan! De er de første til at tage fat – og de bliver ved. De knokler for projektet, for hinanden og for lokalsamfundet med ægte entusiasme, omsorg og ildhu.

Men selv den mest passionerede ildsjæl kan have brug for hjælp. Vores mål med Underværker er derfor ikke kun at bidrage med penge, men også med netværk, viden, inspiration og erfaringsudveksling. I Realdania vil vi gerne være med til gøre det lettere at nå fra den gode idé til det færdige projekt.

Vores samarbejde med ildsjælene har også vist os, at ildsjælenes potentialer kan fremmes ved et styrket samarbejde med landets kommuner. Derfor bidrager vi i kampagnen også med tiltag, der skal få kommuner og ildsjæle smedet sammen om konkrete projekter. 

Gennem vores kampagne for ildsjæle har vi støttet over 70 projekter. I mit arbejde med de mange ildsjæle og deres projekter er det tydeligt, at de rummer en særlig livskraft, der sikrer en meget høj succesrate: ildsjæleprojekter er typisk bedre forankret i lokalsamfundet og har en længere levetid end projekter, der er skabt ”oppefra og ned”. Det er derfor, jeg vover at kalde byggeriets ildsjæle for civilsamfundets arbejdsbier: fordi de brænder for sagen med en ihærdighed, dygtighed og virkelyst, som man kun kan beundre. De arbejder for fællesskabet og for at skabe noget større – sammen.

Dette blogindlæg er oprindeligt udgivet af programchef Christian Andersen på LinkedIn. Her kan du også se kommentarer til indlægget og selv skrive en kommentar.