x

Energikrise og indeklima

Indeklimanyhedsbrev 1. november 2022

19 grader i offentlige bygninger, slukket nattebelysning og ændret adfærd. Hele Danmark sparer på strømmen og varmen både af økonomiske årsager og for at udvise samfundssind. Medierne er fulde af historier om konsekvenserne af krisen. I Realdanias indeklimanyhedsbrev har vi samlet op på nogle af de væsentligste historier om energikrise og indeklima.

Fra den 1. oktober og gennem vintermånederne bliver der ikke varmere end 19 grader i skoler, rådhuse og andre offentlige bygninger (sygehuse, daginstitutioner og ældreplejen er undtaget). Normalt ligger temperaturen på 21-22 grader. Det er en del af regeringens energispareplan.  

Læs om energispareplanen
Samtidigt slukkes der for al unødvendig nattebelysning som f.eks. facadebelysning ved offentlige bygninger. 

Derudover sparer den enkelte dansker også på strømmen og varmen. Både fordi de stigende energi- og varmepriser kan mærkes på pengepungen, men også for at udvise samfundssind. 

Den lavere indendørstemperatur og de afledte adfærdsændringer har konsekvenser for indeklimaet og vores bygninger. Eksperter fortæller, at det bl.a. kan påvirke vores produktivitet, vores indlæringsevne, om vi udvikler astmasymptomer, og om en bygning får skimmelsvamp. 

Heldigvis er der ifølge flere eksperter en enkel løsning på mange af ovenstående problemer – og det er udluftning. På trods af, at danskerne skal spare på varmen, så skal de sørge for at lufte ud. Det skal være en effektiv udluftning. Få minutter med gennemtræk. For hvis et vindue står åbent i flere timer, køles alle overflader ned, og så er der risiko for at danne kondens, som kan give vækst af skimmel. 

Din allergi kan blusse op, når du skruer ned for varmen 

Din sundhed kan komme til at betale prisen, hvis du drejer termostaterne derhjemme helt i bund, advarer organisationen Astma-Allergi Danmark om. For ryger temperaturen ned under 20 grader, risikerer luftfugtigheden at stige, og så trives både de allergifremkaldende husstøvmider og skimmelsvamp rigtig godt.

Læs interviewet med Betina Hjort, rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark
Se termometeret: Sådan føles det at gå på arbejde i 19 graders varme 

Hvordan kommer det egentlig til at påvirke indeklimaet og det stillesiddende arbejdsliv, når der bliver skruet ned for temperaturen? Det svarede Jørn Toftum, professor på DTU og forsker i indeklima, på i et interview i september. For flertallet er de 19 grader den laveste temperatur, som man kan arbejde ved i kontorer, uden at det bliver alt for ubehageligt. Men faktisk kan den lavere temperatur kaste en fordel af sig - det er nemlig omkring de 20 grader, at vi opnår den bedste mentale præstationsevne. 

Læs hele interviewet med Jørn Toftum
Kvinders produktivitet falder ved lavere temperatur 

Det er overskriften i en artikel TV2 bragte i september måned. Professor Bjarne W. Olesen, der er leder af DTU’s Internationale Center for Indeklima og Energi, og som har været med til at udforme de nuværende internationale standarder for indetemperaturer, bekræfter i artiklen, at det vil have konsekvenser for kvinders produktivitet at sænke temperaturen. 

Læs mere om forskellen mellem mænds og kvinders produktivitet

De 19 grader kan direkte påvirke hvor meget eleverne lærer i skolen 

Luftkvaliteten påvirker elevernes trivsel og indlæring. På fire ud af ti skoler er man nødt til at åbne vinduer og døre manuelt for at sikre god luftkvalitet, og så bliver det endnu koldere end de 19 grader.  

Det kan afholde elever og lærere fra at få luftet nok ud og direkte påvirke, hvor meget eleverne lærer, forklarer professor Jørn Toftum fra DTU Sustain i en artikel til DR om de 19 grader og skolernes indeklima 

Læs om hvordan luftkvaliteten påvirker elevernes trivsel og indlæring
Skoler forbereder sig på at sænke temperaturen til 19 grader 

Ifølge Jannie Moon Lindskov, der er direktør i Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), er den optimale temperatur for undervisning omkring 20-22 grader. Og når temperaturen bliver lavere, kan undervisningsmiljøet risikere at blive påvirket.  

Læs mere om, hvordan to nordjyske skoler vil tackle den lavere temperatur, og hvilke konsekvenser Jannie Moon Lindskov mener, de 19 grader kan have for eleverne: 

Skoler forbereder sig på at sænke temperaturen til 19 grader
Bliv klogere på, hvad man kan gøre som skole for at forberede sig til de kolde måneder, der venter forude i disse anbefalinger fra DCUM: 

19 grader i klassen – hvad gør vi? - Dansk Center for Undervisningsmiljø
Lange underbukser kan blive hverdag på kontoret og i folkeskolen 

Hvilken påvirkning vil det have på vores evne til at yde i skolen og på arbejdspladsen, at termostaten nu bliver drejet en anelse? Professor og ekspert i indeklima Lars Gunnarsen fra Aalborg Universitet siger, at det er helt afgørende for et varmblodigt dyr som mennesket at være i såkaldt termisk komfort. Gunnarsen har regnet på, hvad der skal til af tøj for at holde varmen.  

Læs om Lars Gunnarsens regnestykker samt risikoen for fugt ved lavere temperaturer: 

Lange underbukser kan blive hverdag på kontoret og i folkeskolen
19 grader og invester i installationer der giver bedre indeklima 

Læs også professor Lars Gunnarsens artikel om, at vi skal spare på energien lige nu, og samtidig accelerere investeringerne i installationer, der giver godt indeklima og understøtter trivsel, læring og produktivitet uden unødvendige miljøbelastninger: 

Spar på energien og invester i bedre indeklima

Relateret indhold