x

Det skal virke på juleaften

Artikel 21. januar 2015

De ord, man bruger om planlægningen og udførelsen af frivilligt arbejde, skal også kunne bruges om planlægningen af juleaften, mener Esben Danielsen, som også efterlyser flere ”kysseaktiviteter” for dem, som kun vil være frivillige på den nemme måde.

”Ja, vi kalder det frivilligt arbejde, men det kunne jeg godt tænke mig at slette med det samme. Fordi det giver den misforståelse, at det skal behandles som almindeligt arbejde, og derfor gør jeg altid et stort nummer ud af at tale om frivilligt engagement”.

Esben Danielsen er tidligere talsmand og udviklingschef i Roskilde Festival og nu direktør for Orange Innovation, som er en enhed i Roskilde Festival-gruppen, der udvikler nye oplevelsesprodukter. Esben Danielsen er med andre ord professionel græsrod og kulturel iværksætter, og han ved, hvad der virker, når de frivillige kræfter skal motiveres og ledes. 

Esben Danielsen

Esben Danielsen

Direktør for Orange Innovation og professionel græsrod.

Esben har særlig erfaring og ekspertise med afvikling og udvikling af store kulturevents samt organisering og ledelse af frivilligt arbejde. Han arbejder i dag med at udvikle helt nye begivenheder på basis af frivilligt arbejde hos Roskilde Festival-gruppen.

Den 1. marts 2015 starter han i et nyt job som direktør for Lokale og Anlægsfonden.

Frivillige er drevet af følelser
I Roskilde Festival har de 34.000 frivillige, og det har altid været en kamp at organisere og planlægge arbejdet på en måde, så man kunne være sikker på fremdriften. På et tidspunkt blev det så besværligt, at man besluttede at få en erhvervspsykolog til at kigge på organisationen og processerne og give gode råd. Men det gik ikke helt som forventet, fortæller Esben Danielsen:

”Erhvervspsykologen var flad af grin. Han havde ikke været der i fem minutter, før han sagde: Jeg ringer lige til en familieterapeut, det er mere det, I har brug for. Og hvad mente han med det? Jamen, han mente, at det der med at lave målsætninger, vision, milepælsplaner, en god strategi, jamen det duede slet ikke i denne her sammenhæng. Det var ord, der prellede af. Han sagde, det skal virke på juleaften”.

Ifølge Esben Danielsen er det frivillige engagement drevet at følelser og irrationelle fornemmelser, som bobler i maven og gør, at man bare ikke kan lade være. Derfor er management-sproget gift for de frivillige:

”Psykologen tæskede os til, at alle vores ord skulle virke på planlægning af juleaften. Hvor mange af jer laver målsætningsplaner for juleaften? Har I en god evaluering og er der en eller anden strategi for udviklingen over de næste år? Ja, hvis man kender min mor, vil man vide, at det er der en hel del af. Hun kunne bare aldrig finde på at kalde det det. Og deadline findes slet ikke, fordi fætteren, der aldrig svarer tilbage, han får selvfølgelig altid lov til at være med”.

Mennesker kommer før planer
Det gode samarbejde med de frivillige starter med at interessere sig for deres personlige motivation. Vil de bare gerne hygge sig med ligesindede, har de særlige evner, de gerne vil sætte i spil, eller kan de godt lide at bestemme? Og når det er på plads, kan man begynde at etablere de organisatoriske rammer, men det skal altid foregå på frivilliges præmisser:

”Man kan ikke presse et organisationsdiagram ned over frivillige. Folk er forskellige, og de skrider bare, hvis man ikke laver en organisering, som matcher det, de gerne vil. Og hvad skal man så gøre? Ja, i Roskilde Festivals ledelse kalder vi det jo terrorcelleorganisering. For alle de frivillige, de gør jo, som det passer dem. De ved, at hvis bare det virker, så kan vi ikke finde på at lave det om. Bare de kommer i mål og resultatet er i orden”.

Frivilligt engagement handler nemlig primært om at gøre noget og ikke snakke om at gøre noget. Derfor kan kommunerne også med fordel give borgerne mulighed for at involvere sig på mange forskellige måder, og det betyder også, at det skal være muligt at sige nej tak til bestyrelsesmøder og referatskrivning. Esben Danielsen mener, at man skal satse på det, han kalder funktionsbestemte, tidsbegrænsede fællesskaber:

”Det betyder også bare det modsatte af bestyrelsesmøde. Det betyder nemlig, at det skal være konkret forståeligt hvad man laver, overskueligt i tid og sammen med mennesker, man gerne vil være sammen med”.

Start med at kysse
Esben Danielsen mener, at der er behov for en række ”kysseaktiviteter” for dem som bare vil snuse til det frivillige arbejde eller ikke har tid til at gå hele vejen med bestyrelsesmøder og referatskrivning:

”Rigtig ofte, når vi skal have engageret folk, så regner vi med, at de vil ind i det lange ægteskab med det samme. Men det, vi har brug for, er at lege med, at man får lov til at prøve lidt. Man skal ofte kysse med mere end én, før man lige finder ud af, hvem der var den rigtige partner i længere tid. Og så skifter man partner, og det kræver også, at man lige kysser lidt undervejs. Min pointe er, at den mulighed for at shoppe lidt rundt er rigtig vigtig for at skabe engagement, både mellem kommunen og den enkelte borger, og borgerne i mellem i en forening”.

Og når det frivillige engagement begynder at komme på skinner, skal kommunen huske at kvittere med tillid og opmærksomhed, slutter Esben Danielsen:

”Begejstringen og engagementet vokser, når kommunen bakker op på en måde, som er synlig og direkte. Det betyder uendeligt meget, hvordan man bliver anerkendt i denne her sammenhæng, og at der er nogle traditioner for det. Der er mange forskellige måder at gøre det på, men det er en af nøglerne til at skabe varigt engagement og reelle forandringer”.

Esben Danielsen talte ved Byudviklingsforums debatmøde "Den store omstilling", som fandt sted den 21. januar 2015 i Tivoli Congress Center i København.