x

En digital fremtid for ejendomsbranchen

Artikel 30. marts 2017

Den 30. marts 2017 var Privat Boligforum og Erhvervsforum samlet på Hotel Bella Sky i København for at kigge nærmere på, hvordan digitaliseringen vil forandre byggeriet og ejendomsbranchen i de kommende år. Her kan du genopleve dagens højdepunkter og se billeder både fra mødet og besøget i Royal Arena.

Hidtil er ejendomsbranchen og byggeriet stort set gået fri af den digitale forandringskraft, som udfordrer etablerede erhvervsgiganter over hele verden. Men er man samtidig gået glip af mere innovation og bedre produktivitet, som kunne forbedre lønsomheden og give mere tilfredse kunder? Det var dagens hovedspørgsmål, og Kim Escherich er ikke i tvivl om, at potentialet er kæmpestort.

Escherich er såkaldt Iot Innovation Architect hos IBM, og hans primære opgave er at udforske og kommercialisere digitale teknologier på tværs af brancher og forretningsområder. Kort fortalt er fremgangsmåden den samme uanset om det er en bil, en boreplatform eller en bygning: I kraft af et stadig mere omfattende netværk af forskellige typer sensorer og kameraer opsamler man enorme mængder data, og derefter bruger man disse data til at optimere driften, forbedre brugeroplevelsen og udvikle nye services.

Næste skridt er egentlig kognition eller evnen til at forudse behov før de opstår, mener Kim Escherich og fortæller om elevatorfirmaet Kone, som arbejder på at udstyre elevatorerne med en form for intelligens:

”Kone bruger teknologien til at kunne forstå vores behov bedre og dermed ændre deres forretning fra at handle om at bringe folk op og ned til at handle om ”people flow” i bygninger. I vil se, at de kalder sig et people flow company. Så der sker en transformation her eller en brancheglidning, som betyder, at man på grund af teknologi er i stand til at yde nye services, og det er noget vi ser på tværs af flere industrier lige for øjeblikket”.

Pas på datasikkerheden

Rasmus Theede er formand for Rådet for Digital Sikkerhed og desuden direktør for cybersikkerhed i IT-firmaet CSC. Han har med andre ord mere end 20 års erfaring med at optimere datasikkerheden for større virksomheder og organisationer. Og ifølge Rasmus Theede er et af de primære problemer, at der er alt for lidt fokus på, hvor og hvordan virksomhederne opbevarer forretningskritiske data. Mange virksomheder ved ikke engang, hvilke data der kan siges at være forretningskritiske:   ”Når jeg i sin tid som IT-revisor kom ud og besøgte et Mærsk-kontor et eller andet sted i verden, så spurgte vi altid først IT-chefen og derefter den administrerende direktør for kontoret, og vi fik næsten altid to vidt forskellige svar på, hvilke data der rent faktisk er vigtige for forretningen. Derfor bliver man simpelthen nødt til først at spørge sig selv, hvad er det, der er vigtigst for forretningen og derefter, hvordan beskytter vi rent faktisk netop disse data, for man kan ikke beskytte alting. Det er fuldstændigt umuligt”.   I foråret 2018 træder en ny EU-dataforordning i kraft. Det betyder blandt andet langt større bøder til virksomheder, som sjusker med datasikkerheden. Og Rasmus Theede mener ikke, at der er nogen nemme løsninger. Systemerne skal være opdaterede, medarbejderne skal kende sikkerhedspolitikkerne, og så skal der være en systematisk scanning af alle de mange sikkerhedshændelser, som virksomhedernes IT-systemer udsættes for hver eneste dag:   ”Når vi har gjort det hele, kan vi starte forfra igen. Så det er altså IT-sikkerheden. Det er hårdt, kontinuerligt arbejde. Der er ikke nogen vej uden om,” siger Rasmus Theede.
BLOXHUB samler ambitionerne

BLOXHUB samler ambitionerne

Torben Klitgaard, Hub Director i BLOXHUB, fortalte om ambitionerne for den nystartede forening: "BloxHub er meget konkret et sted, hvor vi med bæredygtig byudvikling som rammefortælling vil samle arkitekter, designere, ingeniører, entreprenørvirksomheder og selvfølgelig teknologivirksomheder, som alle sammen har et fælles mål, der kan siges at tage udgangspunkt i de nye bæredygtighedsmål fra FN". 

Et digitalt boost til ejendomsdriften

I mødets anden del var der mere specifikt fokus på, hvordan digitaliseringen allerede nu er i gang med at forandre både ejendomsdriften og byggeriet.

Brian Strømsted, Head of Group FM Business Solutions i ISS, havde en film med, som præsenterede, hvordan virksomhedens hovedkontor i Buddinge uden for København er blevet omdannet til et udviklingslaboratorium for en lang række sensorteknologier. Sensorerne skal medvirke til at optimere driften af bygningen og give både medarbejdere og gæster en bedre og mere sammenhængende serviceoplevelse. Målet er at blive bedre til at levere service der, hvor der rent faktisk er brug for den:   ”Det vigtigste for os er at kunne indsætte ressourcerne på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Så det er ikke kun et spørgsmål om kosteffektivisering. Det er et spørgsmål om at få flyttet ressourcerne fra bagtrappen, hvor der ikke har været nogen mennesker, det viser sensoren, til receptionen hvor der lige er gået 200 mennesker gennem. Så er den rengøringsassistent nok mere værd i receptionen”.  

MTHøjgaard satser på digitalisering

Entreprenørfirmaet MTHøjgaard har investeret massivt i den såkaldte VDC-teknologi. VDC står for Virtual Design and Construction, og teknologien gør det muligt at gennemføre hele byggeprocessen digitalt, inden det første spadestik er taget. VDC-forløbet medvirker til at eliminere tusindvis af potentielle fejl, og reducerer på den måde risikoen markant samtidig med at entreprenører, arkitekter og rådgivere i fællesskab har mulighed for at optimere den samlede byggeproces. I sidste ende vil det også styrke produktiviteten i en byggebranche, som ofte bliver udskældt for at være lavproduktiv.  

VDC omfatter desuden avancerede simuleringsværktøjer, som gør det muligt for bygherren at gennemse mange forskellige alternativer, inden man lægger sig fast på den endelige løsning. Den normale standard er, at bygherren forholder sig til i gennemsnit 2,7 alternativer, og det kan gøres langt bedre nu, fortæller koncerndirektør Arne Becker:   ”Vi har lavet en lille test, hvor vi skulle designe et parkeringshus til en bestemt grund. Derfor byggede vi denne her parkeringshusgenerator, og i løbet af ganske få timer kom vi op med 1.700 alternativer og sidst på dagen stod vi med tre fuldstændigt valide, radikale alternativer. Og processen med at reducere 1.700 til tre indebærer en aktivering af en viden, som vi normalt aldrig får i spil mellem os som parter i byggeprojekter”.

Store fordele ved VDC

Store fordele ved VDC

Divisionsdirektør Niels Falk (tv.) fortalte om MTHøjgaards satsning på Virtual Design and Construction eller bare VDC. Færre fejl, mindre risiko og bedre produktivitet er blandt de primære fordele, fortalte divisionsdirektøren, som på dagen kørte parløb med koncerndirektør Arne Becker (th.). 

Tag stilling til jeres data

Tag stilling til jeres data

Rasmus Theede opfordrede deltagerne til aktivt at tage stilling til virksomhedens datapolitik: "Man bliver simpelthen nødt til først at spørge sig selv, hvilke data der er vigtigst for forretningen og derefter, hvordan beskytter vi rent faktisk netop disse data, for man kan ikke beskytte alting. Det er fuldstændigt umuligt”.