x

Redskaber til grøn omstilling

Artikel 19. maj 2022

Landbruget skal, i tråd med resten af det danske samfund, over det næste årti i mål med store CO2-reduktioner mod et klimaneutralt samfund i 2050. Derfor står det danske landbrug over for store forandringer. Til Landbrugsforum den 19. maj i Kornets Hus diskuterede vi, hvilke redskaber den enkelte landmand kunne benytte til at reducere klimapåvirkningen fra egen drift og bygninger. Derefter udvidede vi perspektivet til, hvordan det danske landskab skal udvikle sig – og hvordan vi får skabt de nødvendige økonomiske incitamenter til at skabe den nødvendige grønne omstilling i landbruget.

Ved debatmødet i Landbrugsforum blev der diskuteret hvilken betydning har bæredygtighed nu og fremover for finansiering af landbruget – og dets bygninger, samt hvordan vi skaber økonomisk incitament til grøn omstilling. Paneldeltagerne Poul Erik Jørgensen, Landbrugsdirektør Nykredit, Kim Qvist, direktør Danmarks Økologiske Jordbrugsfond og Joachim Sperling, direktør for tænketanken Axcel Future delte deres erfaringer og viden.

 Dagens deltagere havde spørgsmål og bød ind i diskussion under oplæggene.

Debatmødet fandt sted i Kornets Hus i Hjørring – et oplevelsescenter, der udbreder kendskabet til kornets historiske, samfundsmæssige og kulturelle betydning – med fantastisk arkitektur som ramme. Her blev der serveret en frokost tilberedt af husets køkken.

 

Efter debatten var der rundvisning, hvor Jørn Ussing fortalte den fascinerende historie om korns betydning for vores civilisation.

Dagens oplægsholdere og paneldeltagere var: 

  • Anna Marie Thierry, specialkonsulent, SEGES
  • Camilla Brunsgaard Fugmann, kreativ chef, BK-Nord
  • Joachim Sperling, direktør, tænketanken Axcel Future
  • Jørn Ussing Larsen, stifter af Kornets Hus
  • Kim Qvist, direktør, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond
  • Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør, Nykredit
  • Winni Grosbøll, direktør, Friluftsrådet

Ordstyrer var Anders Søgaard, chefkonsulent, Landbrug og Fødevarer