Inden vandet kommer - pointer fra debatmøde i Almen Boligforum
Vi kigger ind i en fremtid med mere koncentreret nedbør, højere grundvandsstand og højere vandstand i havene. Men hvor slemt bliver det? Og hvilke konkrete tiltag og samarbejder kan sættes i gang, som sikrer både boliger og beboere i fremtiden? XXX Det var en blandt mange pointer, da Almen Boligforum var samlet til debatmøde på Holckenhavn Slot den 15. januar 2025.
Hvilken rolle skal boligorganisationerne spille i udviklingen af klimaløsninger?
I takt med klimaforandringerne bliver vi vidner til et stigende pres på byområder og boligområder. Oversvømmede græsplæner og gader, fugtige kældre og utætte tage er allerede nu velkendte problemer, der varsler en fremtid med endnu større klimaudfordringer, herunder intensiveret regn, stigende grundvand og højere havniveauer.
Boligorganisationer står ikke alene med problemet. Vand respekterer nemlig ikke matrikelgrænser, og det stiller store krav til tværgående samarbejder.
Men hvad kan boligorganisationerne forvente? Hvordan ser udviklingen ud på både globalt og nationalt plan, og hvilke konkrete tiltag kan iværksættes for at sikre både boliger og beboere i fremtiden? Hvordan løses problemstillingerne i boligområderne, og hvilke samarbejder skal boligorganisationerne indgå i for at kunne tilpasse sig klimaforandringerne?
Til dette debatmøde i Almen Boligforum zoomede vi ind på klimatilpasning af almene boliger. I tre cases belyste vi blandt andet, hvordan boligorganisationerne kan klimatilpasse i samarbejde med kommune, forsyningsselskab og beboere.
Vi rettede fokus mod både de tekniske løsninger, aktørlandskabet, beboerdemokratiske processer og ikke mindst det juridiske aspekt, hvor især forsyningsselskaber er underlagt lovgivningsmæssige krav, der udfordrer tværgående samarbejder.
• Hvilken rolle skal boligorganisationerne spille i denne udvikling?
• Hvordan kan de bedst reagere?
• Hvilke samarbejder kalder denne komplekse problemstilling på?
Rammerne om dagen var Riddersalen på Holckenhavn Slot i Nyborg, og deltagerne fik mulighed for en guidet rundvisning på det smukke renæssanceslot med godsejer Christina Hou Holck.
Ny formand for Almen Boligforum
Ved dette debatmøde hilste vi også på Almen Boligforums nye formand, Pia Nielsen, som har afløst Per Nielsen, gik på pension i foråret 2024. I oktober 2024 blev der afholdt valg i Valggruppen for almene boliger, og i januar 2025 konstituerede den nyvalgte komité sig og valgte Pia Nielsen som ny formand.
Billeder fra dagen
Program
9.00 Ankomst og morgenmad
10.00 Velkommen
Formand for Almen Boligforum
10.05 Nyt fra Realdania
Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania,
10.20 Moderator byder velkommen
Forsker og ph.d., Bureauet Niels Bjørn
DEL 1: UDFORDRINGER
10.25 Hvor meget stiger vandet?
Ida Karlsson Seidenfaden, seniorforsker, afdeling for hydrologi, GEUS
Hydrologiske beregninger viser, at vandstanden i havene omkring Danmark vil stige mellem 0,5 og op til 1 meter inden for de næste 100 år, afhængigt af hvordan klimaforandringerne udvikler sig globalt. Men det er ikke kun havene, der stiger. Grundvandet og mængden af regnvand stiger også. Flere steder i Danmark har vi allerede set, hvilke ødelæggelser mere vand bringer med sig. Men hvor vil det stige mest – og hvorfor stiger det nogle steder mere end andre i Danmark?
Ida Seidenfaden giver os et indblik i udfordringerne med det nutidige og fremtidige danske vandland.
10.45 Intensiveret regn og rettidig omhu i den almene sektor
Laura M. V. Knudsen, GIS-medarbejder i Landsbyggefondens bystrategiske afdeling
Hvem bliver vådest, når regnen falder eller grundvandet stiger? Det er et spørgsmål Landsbyggefonden ønsker at besvare for rettidigt at kunne hjælpe den almene boligsektor, når vi i de kommende år vil opleve vådere vejr. Her arbejdes på et kort, der viser sammenhæng mellem placering af almene boliger og den stigende påvirkning af vand – om den så kommer fra oven eller fra neden. Ambitionen er at kunne give et visuelt overblik over klimapåvirkningen af de almene boliger, som et afsæt for drøftelser om, hvordan der kan arbejdes strategisk med klimasikring i boligorganisationerne.
Hør Laura M. V. Knudsen fortælle om landsbyggefondens kortlægning af regn- og grundvandets udfordringer for almene boliger.
11.05 Debat i salen
Hvilke udfordringer står boligorganisationerne med?
11.30 Kort pause
Stræk benene og tank op på kaffe.
DEL 2: DET JURIDISKE
11.45 Stormflod, monsterregn og stigende grundvand – hvordan er lovgivningen?
Ellen Margrethe Basse, professor emerita i Miljøret ved Aarhus Universitet
Den nuværende danske lovgivning om beskyttelse mod oversvømmelser og erosion er kompleks og opdelt mellem flere forskellige lovområder. Beskyttelsen af kyster og fjorde reguleres af én lovgivning, mens forebyggelse af oversvømmelser fra vandløb og søer er omfattet af en anden. Håndtering af oversvømmelser fra kraftige regnskyl følger yderligere en tredje lovgivning, som samtidig indebærer omfattende dokumentationskrav. Kommuner og vandselskaber står over for udfordringer med højtstående grundvand, hvor der mangler et tilstrækkeligt lovgrundlag for at kunne agere.
Hør Ellen Margrethe Basse, når hun taler ind i de komplekse udfordringer og mulige løsninger, der er forbundet med den aktuelle lovgivning i håndtering af vand fra oven og vand fra neden.
12.15 Frokost
DEL 3: LØSNINGER
13.15 Vandets veje – hvor langt ud i fremtiden bygger vi for?
Boris Brorman Jensen, arkitekt MAA
I takt med klimaforandringerne vil vandstanden stige betydeligt, og de diger, vi bygger i dag, risikerer om 100 år at blive oversvømmet og i stedet ligge under havoverfladen. I projektet Vandets Veje tegner arkitekt Boris Brorman Jensen en vision for fremtidens samfund, hvor vand ses som en naturlig og integreret del af vores liv, byggeri og bymiljøer – ikke som en fjende, vi kan bekæmpe.
Hør Boris Brormand fortælle om at skabe byer og landskaber, der tilpasser sig og udnytter vandets bevægelser på nye måder, hvor bæredygtig arkitektur og klimabevidst planlægning danner grundlaget for en fremtidssikret infrastruktur.
13.35 Beboerne i Østbyen skaber fremtidens klimarobuste boligområde
Pia Lyngdrup Nedergaard, direktør i ØsterBO, Vejle
ØsterBOs klimatilpasningsprojekt i Østbyen, Vejle, stod færdig i 2020 og kan i dag håndtere store mængder regnvand, der samtidig har skabt bæredygtige boligområder. Gennem workshops og informationsmøder har beboerne deltaget aktivt i processen og bidraget til beslutninger om værdiskabelse for området. Inddragelsen har styrket beboernes ejerskab til projektet og øget deres forståelse for bæredygtige løsninger. ØsterBO har skabt en robust og miljøvenlig beboelse med plads til både mennesker og vand.
Hør Pia Lyngdrup Nedergaard fortælle om inddragelsesprocessen, udfordringerne, og løsningerne fundet i fællesskab.
13.55 Nye – et bylandskab med regnvand som ressource
Kristian Brunmark, Senior Project Manager i Aarhus Vand
Nye, bydelen nord for Aarhus, er bygget op omkring principper om bæredygtighed, fællesskab og innovation. Regnvandshåndtering er en central del af de bæredygtighedsprincipper, der gennemsyrer fællesskabet. Byen er designet til at udnytte regnvand på innovative måder, blandt andet ved at opsamle og anvende det til toiletskyl og havevanding, hvilket mindsker behovet for drikkevand og sparer ressourcer.
Hør Kristian Brunmark fortælle om, hvorfor Aarhus Vand gik ind i projektet, hvordan partnerskabet er lykkes, og hvilke tekniske løsninger de har brugt.
14.15 Kokkedal i dag – holder klimatilpasningen efter ekstreme regnmængder?
Thomas Barfoed, teknisk direktør, Fredensborg Kommune
I Kokkedal stod man i 2018 færdig med et af de største og mest komplekse klimatilpasningsprojekter i Danmark, hvor Fredensborg Kommune, Fredensborg Forsyning og to almene boligselskaber gik sammen i et partnerskab for at løse udfordringer med øget vandstand i Usserød å. Siden da har hverdagen indfundet sig, og vandmasserne er øget. Så hvordan står det til med de tekniske løsninger, hvordan samarbejder partnerne i dag i driften - opretholdes klare linjer i ansvaret – og er den sociale del af projektet lykkedes?
Hør Thomas Barfoed dykke ned i ønskerne til det komplekse projekt, og fortælle om projektet i dag ligner det, alle havde forstillet sig.
14.35 Pause med kaffe og kage
14.50 Paneldebat: Langsigtede løsninger i et nærdemokrati
Hvordan laver man langsigtede løsninger til udfordringer, der sker om 50-100 år, når man har en nærdemokratisk styreform? Hvordan sikrer vi en sammenhængende klimatilpasset by? Kan klimatilpasning, rettidig omhu og økonomi gå hånd i hånd – og hvem skal betale regningen?
Hør følgende i panelet:
- Boris Brorman Jensen, arkitekt MAA
- Ellen Margrethe Basse, professor emerita i Miljøret ved AU
- Thomas Barfoed, teknisk direktør i Fredensborg Kommune
- Kristian Brunmark, Senior Project Manager i Aarhus Vand
- Pia Lyngdrup Nedergaard, direktør i ØsterBO Vejle
15.25 Tak for i dag!
15.30 Rundvisning på Holckenhavn Slot
Christina Hou Holck, godsejer og 14. slægtled på Holckenhavn, viser os rundt på det smukke renæssanceslot, hvis restaurering Realdania var med til at støtte. Vi skal høre om slottets omtumlede historie, og om hvordan flere af danmarkshistoriens markante skikkelser har sat deres aftryk på slottet.
Dagens oplægsholdere
Boris Brorman Jensen
MAA og ph.d. i urbanisme. Han er stifter og ejer af Arkitekt Boris Brorman Jensen ApS, som arbejder med strategisk rådgivning, arkitektur og byplanlægning samt grøn omstilling. Derudover fungerer Boris som moderator og er ekstern lektor ved Det Kongelige Akademi. Boris er projekt-leder på ’Vandets veje’ – et initiativ, der drives af Arkitektforeningen og udvikles i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet og støttet af Dreyers Fond.
Ellen Margrethe Basse
Professor emerita ved Juridisk Institut, Business and Social Sciences, Aarhus Universitet, hvor hun har undervist og forsket i miljø- og klimalovgivning gennem mange år. I 2023 udgav hun bo-gen “Vandlovgivning” på Djøf Forlag. Siden har hun bl.a. offentliggjort to artikler om klimatilpas-ningslovgivning på EU- og nationalt niveau. Hun har desuden været ansat i Advokatfirmaet Kro-mann Reumert og har bl.a. været bestyrelsesmedlem i Aarhus Vand A/S.
Ida Karlsson Seidenfaden
Seniorforsker i GEUS i afdeling for hydrologi. Hun har en ph.d. i hydrogeologi fra Københavns Universitet. Ida forsker bl.a. i modellering af hydrologi og grundvand, hvor hun har fokuseret på klimafremskrivninger og håndtering af den usikkerhed, der er forbundet med at fremskrive klimaforandringer i det hydrologiske kredsløb, i den senere tid har hun også forsket i oversvømmelser, sammenfaldende hændelser, tørker, og naturlig hydrologi.
Kristian Brunmark
Projektleder i Aarhus Vand for implementering af sekundavand som ny vandressource i bydelen ’Nye’, et nyt lokalsamfund i Aarhus Nord. Derudover leder af Visit Aarhus Vand. Kristian er cand. scient. i biologi fra Syddansk Universitet.
Laura M. V. Knudsen
GIS-medarbejder i Landsbyggefondens bystrategiske afdeling, hvor hun bl.a. arbejder med hvor-dan den almene bygningsmasse bliver påvirket af klimaforandringer. Laura er uddannet geograf med speciale i klimaforandringer fra Københavns Universitet. Hun har tidligere været ansat som fuldmægtig i Plan- og Landdistriktsstyrelsen, hvor hun beskæftigede sig med GIS og plandata, og har desuden tidligere været projektmedarbejder i CONCITOs byteam, hvor hun arbejdede med de kommunale klimahandleplaner, DK2020.
Niels Bjørn
Stifter og ejer, Bureauet Niels Bjørn. Tidligere forsker og ph.d. fra Københavns Universitet i urban kompleksitet. Niels arbejder til daglig med ’menneskebaseret byudvikling’ i tæt samarbejde med arkitekter og har de seneste femten år især arbejdet med den almene boligsektor. Derudover har han forfattet bøger om arkitektur og byudvikling, lavet dokumentarfilm og er vært på podcasten Bylyd.
Pia Lyngdrup Nedergaard
Administrerende direktør hos ØsterBO, hvor hun 2012-2020 var udviklingschef. Pia grundlagde rådgivningsvirksomheden Housing Consult, som primært leverede konsulentydelse inden for udvikling og salg af boligprojekter. Hun er derudover bestyrelsesmedlem i Byggesocietet og AlmenNet.
Thomas Barfoed
Seniorrådgiver i Fredensborg Kommune, hvor han tidligere var teknisk direktør gennem mange år, og bl.a. arbejdede med ’Klimatilpasning i Kokkedal’. Thomas har tidligere arbejdet som direktør for By, Land og Kultur i Assens Kommune.
Nina Kovsted Helk, Realdania
Filantropidirektør (CPO) i Realdania. Uddannet arkitekt MAA fra Kunstakademiets Arkitektskole. Nina Kovsted Helk har tidligere været ansat i Freja Ejendomme og Hvidovre Kommune og senest i JJW Arkitekter A/S som tegnestuechef fra 2016-2017 og som adm. direktør fra 2017-2018. Hun er bestyrelsesformand i Videnscentret Bolius samt bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg, Dansk Arkitektur Center, Komitéen UIA 2023 Copenhagen, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og Creative Denmark.
Astrid Bruus Thomsen, Realdania
Programchef for byudvikling, fællesskaber og planlægning i Realdania. Hun er uddannet civilingeniør fra DTU og tidligere ansat i ministerier med opgaver inden for byfornyelse, byplanlægning og by- og boligpolitik. Astrid leder et team i Realdania, som primært arbejder med projekter inden for bæredygtige byer og nye rammer for fællesskaber. Hun arbejder blandt andet specifikt med Realdanias initiativ vedrørende udsatte boligområder ’By i balance’, hvor tilgangen er at fremme bæredygtig byudvikling – både fra et miljømæssigt, socialt, kulturelt og økonomisk perspektiv.