Kulturmiljøer

Rundt om i landet findes fine, bevaringsværdige huse og bygninger, der samlet set udgør et kulturmiljø med dets helt egen historie. Tag med til Højer og Lyø og få særlige fortællinger fra de bevarede kulturmiljøer. 

#5 Nyt liv i marsken

Kom med på tur gennem Højer og omegns historie, nutid og fremtidsdrømme. Realdania Podcast fortæller denne gang om Tøndermarskinitiativet, som i løbet af de næste år investerer næsten en kvart milliard kroner i at gøre området til et endnu bedre og mere attraktivt sted at besøge, arbejde og leve.


#4 Højer fortæller marsklivets historie

Historien stikker hovedet frem overalt, når man går rundt i Højer med små 1200 indbyggere. Langs gader og gyder ligger de røde 1700-talshuse skulder ved skulder og i haven bag den gamle tyske præstegård går to store gæs bag et lavt hegn.


#3 Lyø og de umistelige kulturværdier 

På Lyø har Anne Mette Vestergaard udsigt til både sit barndomshjem og den særlige landsbystruktur, som Lyø By har bevaret helt fra middelalderen. Overleveringen siger, at beboerne dengang var oprørske straffefanger fra fastlandet som kunne vælge mellem at blive henrettet eller flytte til Lyø . Og Anne Mette fortæller grinende, at øboerne stadig har lidt af oprørstrangen i sig.

Simon Ostenfeld Pedersen forklarer, hvorfor kulturmiljøerne ikke bare er vigtige for vores fælles historie, men også er fremtidens levebrød. Og Peter Thor Andersen, direktør for Øhavsmuseet i Faaborg, fortæller om Lyøs historie og om visionerne for at projekt, hvor man vil bruge oplandet omkring Faaborg og skabe en vandre/cykel-rute, der fortæller hele Danmarks historie – både geologisk og kulturhistorisk.


Stedet Tæller 

Danmarkskortet forandres radikalt i disse år. Den økonomiske vækst koncentreres i de større byer, mens en del yderområder kæmper med afvandring, en bygningsmasse i forfald og mangel på arbejdspladser. Men yderområderne rummer samtidig masser af muligheder og potentialer, der venter på at blive udnyttet. Tag med journalist, Susanna Sommer, til Møn og Falster, hvor vi gennem kampagnen Stedet Tæller, har skabt positiv udvikling ved at finde og dyrke de lokale potentialer.

Kampagnen Stedet Tæller

#2 Camønoen: Øvilje, stolthed og flere turister

Tag med på vandretur på Camønoen, hvor det pibler frem med store og små projekter langs den nye 172 km lange vandrerute, som er skabt i samarbejde mellem Møns Museum, Vordingborg Kommune og lokale borgere.

Camønoen
Susanna Sommer møder både campingpladsejeren, der vil vise Møns helt særlige mørke frem, og kemikeren der har slået sig på lægeurter og sennepsproduktion og som ikke gider turister, men gerne vil have gæster.


#1 Marielyst - Et læs egeplanker forandrede den gamle badeby

Engang var Marielyst på Falster en af Københavnernes foretrukne feriebyer. Men tiderne skifter, og længe er turister blevet mødt af et nedslidt udtryk, og et torv i Marielyst som mest af alt var en kedelig gennemfartsvej. Så for to år siden blev bilerne sendt udenom, og hele torvet blev belagt med egeplanker. Projektet har både skabt et helt nyt fællesskab i den lille by, fået erhvervslivet til at investere i bygninger og nye aktiviteter og tiltrukket flere feriegæster.

Marielyst
Tag med Susanna Sommer på torvebesøg og hør både om livet i den gamle badeby og om kunsthåndværkermarkedet, strandglæde, behovet for et samlingspunkt og om den kvalitetsspiral, som torvet har sat i gang.

Abonner på Realdania Podcasts 

Ønsker du at abonnere på podcasts fra os, kan du gøre det her:

iTunes, Realdania podcasts

{{ title }}

{{ description }}