Pointer fra debatmøde: Civilsamfundets fællesskaber - hvordan understøtter kommunerne dem bedst?
Giv unge en stemme i at identificere problemer. Det var en blandt mange pointer, da Realdania Byudviklingsforum var samlet til debatmøde på Holckenhavn Slot den 11. december 2024.
Samfundets og kommunernes udfordringer på velfærdsområdet giver et endnu større incitament til at styrke det lokale civilsamfunds fællesskaber og på den måde styrke den sociale sammenhængskraft.
Så hvordan kan kommunerne understøtte gode, stærke borgerdrevne fællesskaber? Og hvordan sikrer vi, at fællesskaber bliver inkluderende?
- Hvad siger de fremtidige generationer er vigtigt for dem, når de indgår i samfundsengagerende fællesskaber?
- Hvad har Realdania lært fra Underværker-kampagnen om at skabe robuste mødesteder for lokale fællesskaber
- Hvordan kan borgersamlinger bruges som redskab til at inkludere flere stemmer i byudviklingen?
Disse spørgsmål søgte vi svar på til Byudviklingsforums debatmøde på Holckenhavn Slot i Nyborg.
Blandt pointerne fra salen var:
- En dybere involvering af et bredere spektrum af borgere opleves af flere kommuner som en forudsætning for at imødekomme polarisering. Borgersamlinger kan nå ud til flere borgere – også ud over Tordenskjolds soldater – så byrådet opnår mere arbejdsro og legitimitet i forhold til politiske beslutninger.
- Mange unge har dårlige erfaringer med pseudoinddragelse i kommunale processer, så inddrag unge, der hvor de rent faktisk kan bidrage. Og giv dem en stemme i at identificere problemer – ikke kun i de problemer, I selv mener, der findes.
- Vi har brug for at åbne op for en bredere måde at kunne engagere sig i samfundet på, hvis vi vil have et mere inkluderende samfundsfællesskab.
- Unge engagerer sig i samfundet gennem organisationer og sagsfællesskaber – ikke politiske partier – generelt mere sporadisk, mere i perioder og efter interesse.
- Stærk og kompetent eller udsat og i mistrivsel? Start med at overveje, hvilket ungesyn, der dominerer i jeres kommune, og hvordan det påvirker ungedeltagelsen i kommunen.
- Ikke alle unge kan være med i alle fællesskaber – derfor skal der være fællesskaber for alle.
- Man kan ikke tale om unge som én gruppe – de er individer med forskellige interesser, muligheder og kompetencer.
Billeder fra dagen
Dagen sluttede med en meget fascinerende rundvisning med godsejer Christina Hou Holck – vi kan anbefale en tur til Holckenhavn Slot.
Program
Ordstyrer: Johan Galster, We Do Democracy
Sted: Holckenhavn Slot, Nyborg
Tid: Onsdag den 11. december 2024
09.00 Morgenmad og ankomst
10.00 Velkommen
Michael Ziegler, formand for Byudviklingsforum og borgmester, Høje-Taastrup Kommune.
Nyt fra Realdania
Bliv opdateret på den seneste udvikling og aktuelle aktiviteter i foreningen af Kenneth Winther, investeringsdirektør i Realdania.
10.20 Oplæg: Der skal være fællesskaber for alle
Maria Bruselius-Jensen, ph.d. og lektor, AAU og tilknyttet Center for Ungdoms-forskning (CEFU)
Hvad ved vi egentlig om, hvilke kriterier der skal til for at skabe gode, inkluderende fællesskaber? Og hvordan styrker vi unges mulighed for at blive en del af et fællesskab? Det undersøger CEFU, blandt andet igennem Dansk Ungdoms Fællesråds projekt ’Alle unge med i fællesskabet’. På baggrund af forskningsprojektet blev der opsamlet ’De 10 fællesskabspointer’, der gør os klogere på, hvad et fællesskab for unge skal kunne. Vi får både en præsentation af de 10 fællesskabspointer og andre relevante erfaringer fra CEFUs forskning inden for unge og fællesskaber.
11.00 Debat: Hvad kendetegner de samfundsengagerede ungefællesskaber i dag?
Dem, der er unge i dag, vokser op med en altoverskyggende klimakrise og et velfærdssamfund i krise. Alligevel er unge ofte underrepræsenteret i beslutningstagningen, når det gælder det samfund, de udgør en central del af. I dag går vi i dialog med nogle af dem.
Der findes en række forskellige ungefællesskaber, der engagerer sig i samfundet på forskellige måder. Hvad karakteriserer dem? Hvad siger det om, hvilke fællesskaber vi kan forvente flere af fremover? Vi giver ordet til repræsentanter fra fire samfundsengagerede ungefællesskaber og diskuterer, hvad de mener kendetegner stærke fællesskaber og unges engagement i samfundet lige nu – og hvad er deres råd til kommunerne, hvis de gerne vil være bedre til at understøtte (inkluderende) fællesskaber?
- Naima Yasin, SAGA: Naima er sekretariatsleder af den partineutrale ungdomsbevægelse SAGA – et fællesskab af unge, der engagerer sig i samfundet uden for det partipolitiske område.
- Magnus Gude Lykken, Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB): Den Grønne Ungdomsbevægelse er et sagsorienteret fællesskab, der arbejder på tværs af landet. Magnus har blandt andet arbejdet med potentialet i utopier og visioner som forandringskraft.
- Sofus Pilehave, Netværk Af Ungeråd (NAU): Forperson for NAU, som er en tværpolitisk ungdomsorganisation for demokratisk funderede projekter for unge mellem 13 og 30 år, som f.eks. ungdomsråd, ungdomshuse og lignende. NAU arbejder for at alle kommuner skal have et ungeråd.
- Jens Christian Carlos Sørensen, næstformand for Unge Med Handicap: SUMH er en paraplyorganisation for og af unge med handicap, som arbejder for at alle unge kan leve det ungdomsliv, de ønsker – uanset handicap, diagnoser og kroniske sygdomme. SUMH arbejder ud fra verdensmålene ’ingen skal lades i stikken’.
11.45 Deep dive: Borgersamlinger som redskab til at engagere flere stemmer i byudviklingen og styrke lokale fællesskaber
Et redskab til at sikre flere stemmer i byudviklingen og dermed bedre, bredere og stærkere forankring og opbakning til kommunens indsatser og udvikling er borger-samlinger. Hvad er potentialet i dette redskab – hvordan adskiller det sig fra andre former for borgerinvolvering? Hvilken værdi kan det give din kommune – og hvad er vanskelighederne? Panelet deler deres erfaring med borgersamlinger – både de positive og de negative.
- Pernille Beckmann (V), Borgmester Greve Kommune
- Søren Peschardt (S), Vejle Byråd
12.15 Frokost
13.00 Visions-øvelse
Vi øver vores forestillingsmuskel og prøver kræfter med at bruge visioner som redskab til at skabe forandring. Fokus er facilitering af fællesskaber i fremtiden.
13.30 Oplæg: Mødesteder for lokale fællesskaber – erfaringer fra to årtier med Underværker-kampagnen
Ved projektchef Laura Kristine Bjerre Munch, Realdania
Siden 2011 har Realdania arbejdet med byggeriets ildsjæle i regi af kampagnen Underværker. Kampagnens fokus er at skabe lokal udvikling og øget livskvalitet ved at bakke op om frivillige ildsjæle, der arbejder for at skabe nye rammer for lokale fællesskaber gennem det byggede miljø. Kampagnen sætter således fokus på frivillighed, deltagelse og bygningskultur og i den seneste kampagneperiode (2024-2027), er der sat ekstra fokus på bæredygtige tiltag i byggeri og drift af projekterne.
Hør erfaringer med, hvad der skal til for at skabe gode og robuste mødesteder, der kan understøtte lokale fællesskaber, og ikke mindst, hvad kommunerne kan gøre, for at spille de frivillige ildsjæle gode og hjælpe dem til at komme godt i mål. Erfaringerne fra Underværker er også en del af grundlaget for kampagnen i anledning af Realdanias jubilæum: Nemlig ’Vores Sted’-kampagnen, hvor fællesskaber landet over kan søge om et fysisk mødested.
14.00 Tak for i dag
Michael Ziegler, formand for Byudviklingsforum.
Få en forfriskning at runde dagen af på.
14.00-14.30 Rundvisning på slottet
For dem, der har tid og lyst får vi en tur gennem renæssanceslottet ved godsejer Christina Hou Holck.
Dem kan du møde
Johan Galster, We Do Democracy
Direktør og stiftende partner i We Do Democracy, hvor han er ekspertrådgiver i deliberativt demokrati og borgerdeltagelse. Han har over 20 års erfaring med at facilitere borgersamlinger og proceskonsultationer for offentlige og private aktører, med fokus på byudvikling, grøn omstilling og borgerinddragelse. Johan er også medstifter af Demokrati Garage, en platform for demokratisk innovation, og sidder i flere bestyrelser med fokus på demokratisk udvikling og bystrategiske analyser.
Maria Bruselis-Jensen, CEFU
Forsker og lektor på Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning. Maria har over 20 års erfaring med forskning inden for demokrati og sociale forandringsprocesser, med særligt fokus på unges engagement og deltagelse i både formelt og uformelt demokrati. Hendes forskning dækker også ungdomsliv, sundhedsfremme, bæredygtighed, sociale fællesskaber, foreningsliv samt unges trivsel. I samarbejde med Noemi Katznelson og Niels Ulrik Sørensen har Maria udgivet bogen “Fællesskaber i ungdomslivet: Når de gør godt, og når de gør ondt”, som undersøger hvordan unges fællesskaber både kan styrke trivsel og øge pres, polarisering og udenforskab, og giver nye indsigter til at forstå, hvornår fællesskaber gavner eller skader ungdomslivet, samt med Anne Mette W. Nielsen, bogen ”Veje til deltagelse - nye forståelser og tilgange til facilitering af børn og unges deltagelse”.
Michael Ziegler, formand for Byudviklingsforum og borgmester, Høje-Taastrup Kommune
Formand for Realdania Byudviklingsforum. Borgmester i Høje-Taastrup Kommune siden 2006, valgt for Det Konservative Folkeparti, og medlem af kommunalbestyrelsen siden 1989. Michael Ziegler er uddannet civilingeniør og har tidligere arbejdet for bl.a. Thrane & Thrane og Nokia. Michael Ziegler er bestyrelsesmedlem i KL og næstformand i Det Konservative Folkeparti og dertil kommer en lang række offentlige og private tillidsposter.
Naima Yasin, SAGA
Sekretariatsleder af den partineutrale ungdomsbevægelse SAGA – et fællesskab af unge, der engagerer sig i samfundet uden for det partipolitiske område. Hun er desuden medvært på den prisvindende podcast A Seat At The Table sammen med Ingrid Baraka. Med udgangspunkt i værternes eget liv tager podcasten fat på en lang række emner, der åbent, ærligt og humoristisk berører personlige, relationelle og samfundsrelaterede emner.
Pernille Beckmann (V), Greve Kommune
Pernille Beckmann er borgmester i Greve Kommune, valgt for Venstre, og har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2009. Hun har været borgmester siden 2014. Pernille Beckmann er uddannet social- og sundhedshjælper og har en merkonom i ledelse.
Sofus Pilehave, Netværket af Ungdomsråd
Forperson i Netværket af Ungdomsråd (NAU), som en tværpolitisk ungdomsorganisation for demokratisk funderede projekter for unge mellem 13 og 30 år, som f.eks. ungdomsråd, ungdomshuse og lignende. NAU arbejder for at alle kommuner skal have et ungeråd.
Søren Peschardt (S), Vejle Byråd
Medlem af Vejle Byråd for Socialdemokratiet, hvor han har været aktiv i mange år. Han har blandt andet været formand for Økonomiudvalget og haft fokus på udviklingen af Vejle som en attraktiv by at bo og arbejde i. Peschardt har også engageret sig i sociale indsatser og byens fremtidige bæredygtige udvikling.
Jens Christian Carlos Sørensen, næstformand for Sammenslutningen af Unge Med Handicap
Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) er en landsdækkende organisation, der arbejder for at forbedre vilkårene for unge med handicap i Danmark. SUMH skaber et fællesskab, hvor unge med forskellige typer handicap kan mødes, udveksle erfaringer og arbejde for fælles mål. Organisationen fokuserer på at fremme inklusion og ligestilling, både socialt og politisk, og tilbyder rådgivning, aktiviteter og projekter, der styrker unges muligheder for aktivt at deltage i samfundet.
Magnus Gude Lykken, Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB)
Den Grønne Ungdomsbevægelse er et sagsorienteret fællesskab, der arbejder på tværs af landet. Magnus har blandt andet arbejdet med potentialet i utopier og visioner som forandringskraft.
Fra Realdania
Kenneth Lillelund Winther, Realdania
Investeringsdirektør (CIO) hos Realdania siden 2020. Han har tidligere været investeringsdirektør hos Tryg. Han er bl.a. uddannet fra SDU, CBS, University of California og Cambridge University. Han er ekstern lektor på CBS og varetager en række bestyrelsesposter bl.a. som bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg og som direktør for Realdania Invest.
Laura Bjerre Munch, Realdania
Laura Kristine Bjerre Munch er projektchef i Realdania, hvor hun arbejder med filantropi, byudvikling og nye rammer for fællesskaber. Hun er uddannet Cand. Scient fra Københavns Universitet og har i tillæg en HD i Organisation og Ledelse fra CBS. Laura har mange års erfaring med arbejde i almennyttige uddelende fonde og har i hele sin karriere arbejdet med frivillighed, fællesskaber og børn og unges trivsel, og med et særligt fokus på det byggede miljø. Laura er også medlem af den internationale jury for IOC IPC IAKS architecture prizes, der hvert 3. år belønner særligt innovative og bæredygtige sports- og fritidsfaciliteter.