Bevar eller byg nyt? Pointer fra debatmøde i Ejerboligforum
Vi gør det ikke let nok for boligejerne at renovere. Og det kan diskuteres om bæredygtigt byggeri kan forenes med vækst. Det var et par af flere diskussionspunkter, da Ejerboligforum den 20. november 2024 var samlet til debatmødet ’Bevar eller byg nyt?’ på Sanderumgaard ved Odense.
Byggeriet står for op mod 40 pct. af den globale CO2-udledning, og parcelhuse spiller en stor rolle i den statistik. En stor andel af parcelhusene fra netop tresserne og halvfjerdserne står derfor ved en skillevej. Er de forældede og nedslidte, eller kan de med den rette renovering klare 80 år til?
Den 20. november var Ejerboligforum samlet til høring på Sanderumgaard for at blive klogere på mulige løsninger - en dag fyldt med debat og indsigt om boligdrømme, bæredygtighed og fremtiden for vores boligkultur.
Spørgsmålet var: Hvordan vi bør forvalte denne bygningsmasse fremover?
Skal der indføres et totalt byggestop med fokus på renovering og bevaring af eksisterende boliger? Eller er klimavenligt nybyggeri løsningen?
- Hvad skal der ske med de gamle parcelhuse? Skal der lovgives om renovering frem for nybyggeri?
- Skal vi rive boliger ned for at bygge nye, mere tidssvarende og energibesparende boliger?
- Eller bør vi i stedet bevare og renovere de eksisterende boliger, genbruge byggematerialer og beskytte husets æstetiske værdi?
Dagens højdepunkter
Debatmødet startede med en hurtig afstemning inden oplæggene begyndte. Vores moderator Ida Ebbensgaard havde fem hurtige spørgsmål til salen:
- Skal det som udgangspunkt være forbudt at rive boliger ned for at bygge nyt, medmindre der foreligger en særlig dispensation?
- Må en ejer selv beslutte, om et hus skal bevares eller rives, medmindre der er helt særlige forhold, fx et fredet eller bevaringsværdigt hus?
- Skal alle boliger gennemgås af en fagmand inden en eventuel nedrivning, så det foregår på oplyst grundlag i forhold til en bevaring?
- Må kommunerne beslutte egne regler for nedrivning?
- Skal der lægges en afgift på nedrivning, det gør økonomisk ufordelagtigt at rive ned og bygge nyt?
I første oplæg kastede vi os over kommunens rolle og fremtidens løsninger: Jan Krarup fra Kolding Kommune delte indblik i, hvordan nybyggeri spiller en central rolle i kommunernes vækststrategier, selvom det stiller krav til at balancere klimahensyn.
Line Nørmark fra Transition dykkede ned i praksiseksempler og forklarede, hvordan kommuner, borgere og byggebranchen kan arbejde sammen om at bevare og renovere mere effektivt.
Herefter kastede vi blikket på nybyggeri og bæredygtighed: Elly Kjems Hove fra DI Byggeri talte om, hvordan branchen tilpasser sig de nye CO₂-krav og balancerer innovation og nybyggeri med klimaansvar.
Line Stougaard, arkitekt i ARK OIE, satte fokus på de ofte oversete kvaliteter i 60’ernes og 70’ernes parcelhuse, og hvordan disse kan være en vigtig brik i den grønne omstilling.
Dernæst tog Mette Mechlenborg fra BUILD, AAU, os på en rejse gennem danskernes boligdrømme og fremhævede parcelhusets særlige status i vores kultur. Hun delte indsigter fra projektet IGENBO, der belyser dilemmaet mellem renovering og nedrivning.
Senere blev fremtidens parcelhuskvarterer sat under lup: Marie Damsgaard, landskabsarkitekt i Efterland, og Scott Grbavac, arkitekt MAA i TOAST præsenterede deres idé 'Slip hækken fri', som vandt Kulturministeriets arkitekturpris for at gentænke parcelhusgrunde ved at fortætte eksisterende byggeri og skabe nye grønne landskaber, der sammenføjer parcellerne.
Paneldebat: Bevare eller bygge nyt?
Dagen sluttede med en livlig paneldebat, hvor oplægsholderne diskuterede boligsektorens strukturelle udfordringer og potentialer sammen med deltagerne i salen. Spørgsmålene om, hvorvidt vi gør det let nok for boligejere at renovere, og om bæredygtigt byggeri kan forenes med vækst, blev vendt og drejet.
Dagens sidste afstemning viste, at deltagerne havde skiftet holdning undervejs – og markerede afslutningen på en dag fyldt med perspektiver og engagement.
Billeder fra dagen
Program
Tid: Onsdag den 20. november 2024 kl. 10.00 - 16.00
Sted: Sanderumgaard, Sanderumgaardvej 150, 5220 Odense SØ
Ordstyrer: Ida Ebbensgaard, journalist og moderator
Kl. 09.00 Morgenmad og ankomst
Kl. 10.00 Velkommen
Allan Malskær, formand for Realdania Ejerboligforum.
Nyt fra Realdania
Kenneth Winther, investeringsdirektør i Realdania opdaterer os på den seneste udvikling og aktuelle aktiviteter i foreningen.
Kl. 10.20Dagens program og første afstemning
Moderator og journalist, Ida Ebbensgaard, præsenterer proceduren for høringen, og vi tager den første afstemning i salen – hvad mener publikum inden høringen starter: Bevar eller byg nyt?
Kl. 10.25 Hvad er boligejeres drømme gjort af?
I Danmark har vi 1,1 millioner parcelhuse, og der bygges fortsat nye på trods af, at der står stadigt flere parcelhuse tomme, og vores familiemønstre og fremtidens boligbehov ændrer sig. Parcelhuset er også omdrejningspunkt i den bæredygtige omstilling – ikke kun fordi den berører flest mennesker, men fordi den symboliserer drømmen om det gode liv, vi nødvendigvis må forlade for at blive bæredygtige. Mens nogle river ned for at bygge nye typehuse, bevarer andre for at beholde æstetiske udtryk og skåne klimaet.
Hør Mette Mechlenborg, senior- og boligforsker ved BUILD, fortælle om, hvorfor parcelhuset stadig er danskernes foretrukne bolig, og hvad vores boligdrømme er skabt af. Mette giver os desuden et indblik i undersøgelsen ’IGENBO - Renovér eller riv ned? På vej mod en mindre klimabelastende boligkultur’, som hun er medforfatter på.
Kl. 10.50 DEL 1: BYGGERIET OG HUSET
Byggeri i nutiden og i fremtiden
Dansk Industri hilser de nye skærpede CO2-krav til byggebranchen velkomne og glæder sig samtidig over, at kravene er så realistiske, at branchen fortsat kan udvikle sig. Hør Elly Kjems Hove, underdirektør i Dansk Industri, fortælle om, hvorfor det er vigtigt, at branchen fortsat udvikler sig, hvordan bæredygtigt nybyggeri er en del af fremtiden og om udfordringerne med at få hele branchen med.
Bevar parcelhuset
Parcelhuse fra 60’erne og 70’erne er ofte undervurderede og oversete, særligt når det kommer til arkitektur, bevaringsværdi og renoveringsmuligheder. Parcelhusene og -kvartererne overlades til ejendomsmæglerens og bankens portefølje – to aktører, der ikke er byggeteknisk eller arkitektfagligt velfunderede.
Hvilke kvaliteter og muligheder rummer denne boligtype, og hvordan finder vi dens potentiale som en væsentlig del af løsningen på klimaudfordringerne? Hør Line Stougaard, arkitekt MAA fra ARK OIE, advokere for de ældre parcelhuses værdier og potentialer, og de strukturelle udfordringer hele byggebranchen står overfor, når den grønne omstilling skal implementeres.
Kl. 11.30 Stræk benene, snup en kop kaffe
Kl. 11.45DEL 2: KOMMUNENS PLANER
Nybyg og byudvikling er (også) kommuners drivkræfter for vækst
Kommunerne landet over ønsker at trække borgere og familier til. Der byudvikles og der byfortættes. Og selvom der står en del parcelhuse tomme, så skal der nybyggeri til. Hør Jan Krarup Laursen, chef for Plan og Byg fra Kolding Kommune, fortælle om boligpolitik og byudvikling, politiske ønsker om vækst og konkurrence – og det samtidige behov for at følge klimakrav i byggeriet.
Hvordan bevarer og renoverer vi – og gør det mere og bedre?
Vi kender begreberne renovering, cirkulært byggeri, transformation, og vi ved, at nye lovkrav understøtter et mere klimavenligt byggeri. Men hvad ligger bag begreberne og kravene – og hvordan implementerer vi rammer og regler i praksis, så vi bevarer og renoverer mere og bedre og får en cirkulær praksis ind i kommunens, boligejernes og byggebranchens bevidsthed?
Hør partner og chef for bæredygtighed i byggeriet, Line Nørmark fra rådgivningsvirksomheden Transition, dykke ned i praksiseksempler og give bud på, hvorfor det er vigtigt at bevare og renovere og ikke mindst, hvordan vi opnår de vellykkede renoveringer.
Kl. 12.35Frokost
Valgfri gåtur i Den Romantiske Have kl. 13.10-13.30 med Godsejer
Erik Vind som guide.
Kl. 13.35 DEL 3: FREMTIDENS PARCELHUSKVARTER
Hvilken fremtid banker bankernes hjerte for?
Hvordan ser lånemuligheder ud i byen og på landet, og er det nemmere at låne til nybyg end til renovering? Hvordan skal hele værdikæden kunne ændre sig i en grønnere retning, hvis bankerne rådgiver folk til at bygge nyt?
Hør Thorleif Skjødt, direktør i Fælleskassen, give et indblik i de løsninger, der skal til for at gøre bygge- og boligsektoren grønnere – men også de udfordringer hele udlånssystemet bærer med sig.
Parcelhusgrunde giver plads til nye landskaber
Vores boformer har ikke ændret sig markant de seneste 50 år. I samme periode har vi oplevet kæmpe samfunds- og klimamæssige forandringer, der bør give nye ideer til tanken om, hvordan ’det gode boligliv’ og fremtidens parcelhuskvarterer kunne se ud?
Hør Marie Damsgaard, landskabsarkitekt i Efterland, og Scott Grbavac, arkitekt MAA i TOAST, fortælle om tankerne bag deres bud på fremtidens parcelhuskvarter ’Slip hækken fri’, som vandt 1. pladsen til ’Fremtidens parcelhuskvarter’, en idékonkurrence udstedt af Kulturministeriet og ekspertgruppen for den nye nationale arkitekturpolitik.
Kl. 14.15Pause med kaffe og kage
Kl. 14.30Paneldebat: Er det for nemt at sige ’byggestop’, og for svært at renovere og genbruge i praksis for boligejere?
Der findes meget viden og en del praksiserfaring med renovering, transformation og cirkulært brug af materialer, men hvad er reelt mest attraktivt for boligejeren?
- Kan vi gøre det nemmere og mere attraktivt for boligejeren at bevare og renovere, eller er det en utopi?
- Bæredygtigt nybyggeri er ofte løftestang for vækst og innovation – på kommunalt såvel som på nationalt niveau – skyder vi os selv i foden ved at fokusere på at bevare?
- Er der strukturelle benspænd, som i uhensigtsmæssig grad hæmmer det ene eller fremmer det andet?
Hør paneldebatten med:
- Elly Kjems Hove, underdirektør i DI Byggeri
- Line Nørmark, partner i Transition
- Line Stougaard, arkitekt MAA i ARK OIE
- Jan Krarup, chef for Plan og Byg, Kolding Kommune
- Thorleif Kreisby Skjødt, direktør i Fælleskassen
Anden – og sidste – afstemning!
Kl. 15.10 Tak for i dag!
Fortsæt debatten med fagfæller, mens vi byder på en forfriskning.
Dagens stemmer i debatten
Allan Malskær
Formand for Ejerboligforum og Parcelhusejernes Landsforening. Allan Malskær er uddannet cand.polit. i 1981. Han har en fortid som direktør i Dansk Annoncørforening og direktionssekretær i Dansk Automobilforhandler Forening (DAF). Indehaver af selvstændigt konsulent- og udgivervirksomhed siden 1990 og medlem af en række udvalg og ankenævn inden for det byggede miljø.
Elly Kjems Hove, DI Byggeri
Underdirektør i Dansk Industri (DI) Byggeri. Hun er uddannet Cand.polyt. fra Aalborg Universitet og er desuden medlem af repræsentantskabet i Realdania fra 2023.
Ida Ebbensgaard, journalist
Ida Ebbensgaard er uddannet journalist fra SDU, og har arbejdet som journalist, redaktør og chefredaktør for en række danske medier, herunder Zetland, som ansvarshavende chefredaktør, på Berlingske som udlandsredaktør, på DR bl.a. som vært på radio og tv mv. I tre år var Ida pressechef i Klima- og Energiministeriet (opr. Miljøministeriet) og er blandt andet også særligt optaget af dette område. Ida sidder derudover i Unescos danske nationalkommission.
Jan Krarup, Kolding Kommune
Jan Krarup er chef for Plan og Byg i Kolding Kommune. Han har tidligere været chefkonsulent og leder af Erhverv og Plan i Vejen Kommune samt afdelingsleder for Teknik og Miljø i Vamdrup Kommune. Jan er uddannet landinspektør fra Aalborg Universitet.
Line Nørmark, Transition
Grundlægger og partner i rådgivningsvirksomheden Transition. Transition arbejder med omstillingen til det bæredygtige samfund, hvor Line varetager rollen som chef for bæredygtighed i byggeri, som arbejder specifikt med at omstille det byggede miljø.
Line Stougaard, ARK OIE
Grundlægger af arkitektvirksomheden ARK OIE. Line er arkitekt MAA uddannet med speciale i restaurering, by- og bygningspleje fra Aarhus Arkitektskole. Line har tidligere arbejdet med både klassisk kulturarv og hverdagsarkitektur på andre tegnestuer. Line rådgiver i dag private parcelhusejere – og arbejder sideløbende med formidling af - og debat - om kulturarv, værdier og potentiale i det eksisterende – særligt 60’ernes og 70’ernes parcelhuskvarterer.
Marie Damsgaard, Efterland
Marie Damsgaard er landskabsarkitekt og stifter af Efterland, en virksomhed, der specialiserer sig i bæredygtige landskabs-, byrums- og planlægningsprojekter. Efterland forener genbrug og genanvendelse af materialer med en stærk social agenda, hvor projekterne ikke blot bidrager til miljøet, men også styrker det sociale liv og naboskab i de nære omgivelser.
Mette Mechlenborg, BUILD AAU
Mette Mechlenborg er senior- og boligforsker på BUILD, AAU. Her forsker hun i boligdrømme, boligliv og nye boligtendenser. Tidligere har Mette arbejdet i BARK, som rådgivningschef. Mette har skrevet ph.d.en ’Rundt om Webergrillen’, og er Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling.
Scott Grbavac, TOAST
Scott Grbavac stiftede arkitektfirmaet TOAST i 2023 efter 15 års erfaring med konceptudvikling, konkurrencer og skitsering af store planlægnings- og udviklingsprojekter over hele verden. TOAST arbejder i dag i krydsfeltet mellem byplanlægning og private interessenter med fokus på at skabe levende, sammenhængende lokalsamfund.
Thorleif Kreisby Skjødt, Fælleskassen
Thorleif Kreisby Skjødt er direktør i Fælleskassen. Thorleif er udover sit arbejde også bestyrelsesformand i Foreningen Demokrati Garage, bestyrelsesmedlem i Tænketanken Demokratisk Erhverv. Thorleif har tidligere været filialdirektør i Danske Bank samt Filialchef i BG bank.
---------------------
Kenneth Lillelund Winther, Realdania
Kenneth Lillelund Winther er investeringsdirektør (CIO) hos Realdania siden 2020. Han har tidligere været investeringsdirektør hos Tryg. Han er bl.a. uddannet fra SDU, CBS, University of California og Cambridge University. Han er ekstern lektor på CBS og varetager en række bestyrelsesposter bl.a. som bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg og som direktør for Realdania Invest.