x

Brugt er smukt - pointer fra debatmøde om transformationer

Artikel 9. oktober 2024

Hvad kan vi gøre for at bevare og transformere vores forældede bygninger – ikke kun de smukke og historiske, men også de helt almindelige? Få de vigtigste pointer fra Erhvervsforums debatmøde den 9. oktober 2024, hvor vi blev klogere på hvordan ejendomsejere kan genbruge dyrebare kvadratmeter.

Debatmøde på Maltfabrikken: Sådan bliver vi bedre til at genbruge de dyrebare kvadratmeter, vi allerede har

Danmark er det land i Europa med flest byggede kvadratmeter per indbygger. Samtidig rives bygninger i enormt omfang ned og endnu flere opføres – og mindre end én procent af materialerne genbruges. 

De mange nedrivninger og endnu flere kvadratmeter nybyg udgør en enorm klimabelastning, og vi er nødt til at udnytte den eksisterende bygningsmasse i meget større skala, end det sker nu. Det kræver, at vi i branchen på tværs af forskellige fagligheder bliver bedre til at undersøge potentialer, som vores nuværende bygninger har. Og finder nye måder, hvorpå de kan tilpasses, så de opfylder vores nye behov.

På debatmødet i Erhvervsforum blev deltagerne klogere på, hvordan ejendomsejere kan bevare og transformere vores forældede bygninger – ikke kun de smukke og historiske, men også de helt almindelige.

Eksperter og aktører på tværs af branchen præsenterede nyeste data og viden, der understreger fordelene ved bevaring. Dagen belyste barriererne, både de reelle og de oplevede – og der blev kigget nærmere på spændende eksempler på bevaring og transformation, på de løsninger, vi allerede nu kan tage i brug, og de erfaringer, der er blevet gjort i processen.

Blandt pointerne fra dagens oplægsholdere var: 

  • For at vi for alvor kan komme ud over stepperne, kræver det både modige politikere og modige bygherrer.
  • En bygnings historie har enorm stor betydning for dem der bor og arbejder i den. Udnyt mulighederne for at fortælle den – også selv om du måske først ikke tænker den er så interessant.
  • Vi kan også komme til at ændre bygninger for meget i transformationer, men det koster både på klima og bygningens sjæl. De mest succesfulde transformationer foregår på bygningens præmisser.

Hvad med de bygninger, der er svære at holde af? Hos Anna Mette Exner Arkitektur taler de om at ’fremkalde bygningens sjæl’. Men hvordan finder man så den – og formidler den? Det gav arkitekt Rikke Søndergaard nogle bud på.

 

Transformationen af Tscherningshuset vandt årets Renoverpris 2024. Søren Tscherning, adm. direktør for nedrivningsvirksomheden Tscherning har transformeret en gammel lagerhal i Hedehusene til deres nye hovedsæde. 

 

Mere viden om transformationer samles i 'Bevar mere'. Realdania er gået sammen med Grundejernes Investeringsfond, Landbyggefonden og Dreyers Fond for at samle viden og konkrete eksempler i indsatsen ‘Bevar Mere’. Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania, fortalte om indsatsen og den rolle, som ejendomsejerne potentielt kan spille. 

 

Nyeste viden om fordele og barrierer ved bevaring og transformation. Pernille Louise Klausen, afdelingsleder for bæredygtigt byggeri i Rambøll, gennemgik de mulige løsninger. Salen fik også en introduktion til Rambølls netop lancerede open-source database CO2mpare, som viser klimaaftrykket fra flere hundrede byggeprojekter på tværs af seks lande og inden for 11 forskellige bygningstyper. 

 

Fra Maltfabrik til Folkets Fabrik. Kristian Krog, direktør for Maltfabrikken, fortalte om de arkitektoniske greb, der har bidraget til en vellykket transformation af den 163 år gamle maltfabrik i Ebeltoft, der i 2022 fik nyt liv som multifunktionelt kulturhus - på lokale ildsjæles initiativ.

 

Rundvisning på Maltfabrikken. Rammerne om dagen var Kulturloftet på Maltfabrikken i Ebeltoft, den nedlagte fabrik som på helt unik og smuk vis blev transformeret til multifunktionelt kulturhus og berømt trækplaster for byen.

 

Alle billeder fra dagen

Program for dagen

Tid: Onsdag den 9. oktober kl. 10.00 - 15.45

Sted: Maltfabrikken i Ebeltoft

Ordstyrer: Jesper Pagh, stadsarkitekt i Horsens Kommune

Kl. 09.00 Morgenmad og registrering

Kl. 10.00  Velkommen 
Jesper Andreasen, bestyrelsesformand for Rødovre Centrum og formand for Realdania Erhvervsforum

Nyt fra Realdania
Nina Kovsted Helk, Filantropidirektør, Realdania

Bliv opdateret på den seneste udvikling og aktuelle aktiviteter i foreningen.

Kl. 10.20  Oplæg: Nyeste viden om fordele og barrierer ved bevaring og transformation  
Pernille Louise Klausen, afdelingsleder for bæredygtigt byggeri, Rambøll

Trods de store fordele ved at genbruge ejendomme er der også betydelige barrierer, der afholder mange bygherrer fra at renovere fremfor at bygge nyt. Pernille ridser fordele og barrierer op og gennemgår de mulige løsninger, både de nuværende og dem, der er på vej.

Vi får også en introduktion til – og læring fra - Rambølls netop lancerede open-source database CO2mpare, som viser klimaaftrykket fra flere hundrede byggeprojekter på tværs af seks lande og inden for 11 forskellige bygningstyper. 

Kl. 11.00  Pause

Kl. 11.15  Oplæg: Bevar Mere – Fremtidens boliger i nutidens bygninger
Simon Kofod-Svendsen, projektchef, Realdania

Analyser viser, at der er potentiale for at skaffe 35.000-70.000 boliger frem mod 2040 ved at transformere den eksisterende danske bygningsmasse. Men der er behov for at samle viden og konkrete eksempler på, hvordan det kan gøres. Derfor er Realdania gået sammen med Grundejernes Investeringsfond, Landbyggefonden og Dreyers Fond om indsatsen ‘Bevar Mere’. Simon fortæller om indsatsen og den rolle, som ejendomsejerne potentielt kan spille.

Kl. 11.40  Oplæg: Tscherninghuset – en cirkulær transformation med 90 pct. genbrug
Søren Tscherning, adm. direktør, Tscherning

Nedrivningsvirksomheden Tscherning har transformeret en gammel lagerhal i Hedehusene til deres nye hovedsæde, som netop er blevet indviet. Transformationen, der er nomineret til årets Renoverpris, er gennemført med knap 90 pct. genanvendte materialer, også på inventar: Kantinebordene er lavet af bolværker fra danske havne, og skrivebordene af gulve fra gamle gymnastiksale.

Søren fortæller, hvordan den ambitiøse vision blev en realitet. Hvor oplevede virksomheden væsentlige benspænd, hvordan lykkedes det at overkomme dem - og ikke mindst, hvad er Sørens bedste råd til ejendomsejere, der overvejer at renovere fremfor at bygge nyt?

Kl. 12.20  Frokost

Kl. 13.10  Oplæg: Maltfabrikken – fra nedlagt fabrik til multifunktionelt kulturhus
Kristian Krog, direktør, Maltfabrikken

På lokale ildsjæles initiativ blev den gamle maltfabrik i Ebeltoft genskabt og åbnede som Folkets Fabrik i 2020 – et samlingspunkt for kunst, kultur, erhverv og iværksætteri. Det lykkedes ikke mindst på grund af stor interesse og opbakning fra både fonde, erhvervsliv og private lokale bidragydere. Her kan I høre om, hvordan denne forvandling fik vinger - og om de arkitektoniske greb, der har bidraget til en vellykket transformation af den 163 år gamle ejendom.

kl. 13.35  Samtale: Hvad med de bygninger, der er svære at holde af? 
Rikke Søndergaard, arkitekt, Anna Mette Exner Arkitektur 

I debatten om bevaring og genanvendelse er det nødvendigt at tale om den væsentlige del af vores bygningsmasse, som er svær at holde af. Udfordringerne kan være mange, f.eks. at byggeriet er almindeligt, simpelt, sammensat, funktionstømt, umoderne, komplekst, ude af skala og kontekst mv.

Hos Anna Mette Exner Arkitektur taler de om at ’fremkalde bygningens sjæl’. Men hvordan finder man så den – og formidler den? Det giver Rikke os her nogle bud på, og spørgsmålet udfoldes dernæst i samtale med Jesper Pagh, der perspektiverer med sin erfaring som stadsarkitekt i Horsens og Rødovre. 

Kl. 14.05   Pause 
Kaffe og kage

Kl. 14.25  Panel: Hvordan bliver vi bedre til at bevare og transformere – på tværs af ejendomsbranchens aktører?
Der mangler ikke gode eksempler på genbrug af vores eksisterende bygninger. Men hvordan kan vi i bygge- og ejendomsbranchen lykkes med at skalere indsatsen, så den for alvor kan gøre en forskel i byggeriets grønne omstilling?

  • Rikke Søndergaard, arkitekt, Anna Mette Exner Arkitektur 
  • Pernille Louise Klausen, afdelingsleder for bæredygtigt byggeri, Rambøll 
  • Søren Tscherning, adm. direktør, Tscherning
  • Nina Kovsted Helk, filantropidirektør, Realdania

Kl. 15.15 - 15.45  Rundtur på Maltfabrikken
Oplev med egne øjne, hvordan den faldefærdige maltfabrik er blevet transformeret til smuk kulturfabrik med bibliotek, mikrobryggeri, iværksætteri, madværksted og meget mere. 

Profiler på dagen

Jesper Andreasen, formand for Erhvervsforum

Bestyrelsesformand for Rødovre Centrum og formand for Realdania Erhvervsforum. Jesper er uddannet cand.polit. og startede sin karriere som student og senere fuldmægtig i Realkredit Danmark. Jesper var kun 29 år gammel, da han i 1991 overtog ledelsen af det familieejede storcenter Rødovre Centrum, som blev etableret af Jespers morfar i 1966. I dag omfatter Rødovre Centrum 75.000 m2 butikker, kontorer og lager. 

Jesper Pagh, Horsens Kommune
 
Stadsarkitekt i Horsens Kommune, kommer fra en stilling som stadsarkitekt og byudviklingschef i Rødovre Kommune. Tidligere har Jesper bl.a. været ansat som direktør i Akademisk Arkitektforening. Han er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i København i 2002, og har en ph.d. i byudvikling fra RUC, hvor han også har forsket og undervist. 

Kristian Krog, Maltfabrikken
 
Direktør for Maltfabrikken. Kristian har spillet en central rolle i transformationen af Maltfabrikken fra en forladt industribygning til et levende kultur- og erhvervscenter. Maltfabrikken blev nomineret til EU Mies van der Rohe Award for sin innovative transformation. Kristian er desuden rådgiver og strategisk leder for forskellige kulturelle og erhvervsmæssige initiativer.

Pernille Louise Klausen, Rambøll
 
Afdelingsleder for bæredygtighedsrådgivning i Rambølls byggeridivision. Pernille har tidligere arbejdet som bygherrerådgiver hos Rambøll, som arkitekt hos tegnestuerne C.F. Møller, RH Arkitekter og som arkitekt i Brøndby Kommune. Hun er uddannet cand.polyt. og har studeret Arkitektur & Design på Aalborg Universitet.

Rikke Søndergaard, Anna Mette Exner Arkitektur

Rikke Soendergaard

Arkitekt MAA ved Anna Mette Exner Arkitektur, der har specialiseres sig i restaurering og transformation af eksisterende bygninger og bymiljøer fra middelalderkirker og fredede og bevaringsværdige bygninger, til industriens bygninger og det almene byggeri. Rikke har stor erfaring med restaureringsarkitektur, også indenfor den del af vores eksisterende bygningsmasse, som kan være svær at holde af. Rikke har tidligere arbejdet bl.a. hos E+N Arkitektur og Arkitektfirmaet Kjaer og Richter.  

Søren Tscherning, Tscherning Gruppen
 
Direktør hos nedrivnings- og anlægsvirksomheden Tscherning siden 1997. Tscherning er en af de største danske virksomheder inden for nedrivning og gør sig desuden bemærket ved sit arbejde for at øge genbrug af byggematerialer. Søren er uddannet bygningsingeniør fra DTU og har tidligere arbejdet bl.a. otte år i NCC Danmark.


………………………………………………………………..

Nina Kovsted Helk, Realdania
 
Filantropidirektør (CPO) i Realdania. Uddannet arkitekt MAA fra Kunstakademiets Arkitektskole. Nina Kovsted Helk har tidligere været ansat i Freja Ejendomme og Hvidovre Kommune og senest i JJW Arkitekter A/S som tegnestuechef fra 2016-2017 og som adm. direktør fra 2017-2018. Hun er bestyrelsesformand i Videnscentret Bolius samt bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg, Dansk Arkitektur Center, Komitéen UIA 2023 Copenhagen, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og Creative Denmark.

Simon Kofod-Svendsen, Realdania
 
Projektchef hos Realdania med ansvar for foreningens arbejde med at fremme udvikling på boligområdet og inden for cirkulær økonomi særligt i den danske byggebranche. Simon er bl.a. ansvarlig for projektet ”Bevar Mere – Fremtidens boliger i nutidens bygninger”, der gennemføres i et samarbejde mellem fire fonde og foreninger. Derudover har Simon spillet en central rolle i projekter som "Cirkulære Byer", der støtter seks danske kommuner i at udvikle cirkulære løsninger.