x

Overskrift

Artikel 21. november 2024

Manchet

En undersøgelse udarbejdet til Realdanias indsats ’Fremtidens Bæredygtige Landskaber’ viser, at der på landsplan aktuelt findes knap 57.000 tiloversblevne landbrugsbygninger, og det antages, at en stor del af dem reelt er funktionstømte. 

Da Landbrugsforum var samlet til debatmøde den 21. november var spørgsmålet derfor:

Hvordan undgår vi som samfund, at de tomme landbrugsejendomme står i vejen for den bedste udnyttelse af arealerne? Og hvordan kan den enkelte lodsejer udnytte de tomme landejendomme bedst muligt?

På dagen blev der fremvist gode eksempler på landbrugsbyggerier, der har fået nye funktioner. Vi kom også ind på, hvordan vi opnår rentabel nedrivning af de gamle landbrugsejendomme, der ikke kan transformeres. 

Sidst, men ikke mindst, var der spot på muligheder for cirkulært byggeri – hvad er potentialet i at få materiale fra de funktionstømte landbrugsbyggerier inkorporeret i materialebanker og genanvendt? 

Dagen blev afrundet med et Realdania Værksted, som en del af Realdanias indsats omkring biogene byggematerialer: Fokus var på landmænds potentiale som producenter af afgrøder, der bruges til biobaserede byggematerialer.  

 

 

Program 

Ordstyrer: Ida Ebbensgaard, journalist 

Tid: Torsdag den 21. november 2024

Sted: Sanderumgaard, Sanderumgaardvej 150, 5220 Odense SØ

Kl. 09.00  Morgenmad og ankomst 

Kl. 10.00  Velkommen 
Hans Henning Rottbøll, formand for Landbrugsforum og godsejer, Børglum Kloster 

Nyt fra Realdania
Kenneth Winther, investeringsdirektør i Realdania, opdaterer os på den seneste udvikling og aktuelle aktiviteter i foreningen.  

Kl. 10.20 Oplæg: Funktionstomme landbrugsejendomme – hvad er problemet?  
Helga Grønnegaard, partner og projektchef for strategisk udvikling i Urland

En undersøgelse produceret til Realdania viser, at der er omtrent 57.000 funktionstømte landbrugsejendomme fordelt landet over. Men bygningerne er fordelt på mange ejere og ligger måske bare og passer sig selv. Så hvad er problemet? De tomme bygninger kan dels stå i vejen for jordfordeling i forbindelse med udtagelse af lavbundsjorde, og i nogle tilfælde er der også materialer, der kan komme i brug andre steder.

Helga Grønnegård, projektchef for strategisk udvikling i Urland, har mange års erfaring med multifunktionel jordfordeling og brugen af vores arealer. Hun udfolder problematikken – både for den enkelte lodsejer og for vores samlede interesser som samfund.

Kl. 10.40 Oplæg: Typologier og muligheder  
Thomas Fabian Delman, CEO i Circue

Virksomheden Circue er i gang med at udvikle flere værktøjer, som understøtter cirkulært byggeri. Blandt andet automatiseret ressourcekortlægning, en materialedatabank samt en materialebørs, der skaber overblik over tilgængelige materialer i markedet.

Thomas er en af forfatterne bag rapporten ’Funktionstømte Landejendomme’, og vil derfor skitsere, hvilke muligheder der findes for de forskellige bygningstypologier af landbrugsejendomme – alt efter, hvor de er placeret i landet. 

Kl. 11.00 Pause

Kl. 11.10 Debat: Selektiv nedrivning og cirkularitet – hvad er mulighederne?  
Hvis en gammel landbrugsbygning ikke kan få nye funktioner, hvilke muligheder har ejeren så? Som også giver mening økonomisk? Der er ikke nogen landsdækkende systematisk genanvendelse af gamle landbrugsbyggerier, men i resten af det byggede miljø pibler det frem med initiativer og incitamenter for selektiv nedrivning og cirkulært byggeri. 

Vi har inviteret fire fagpersoner med ekspertviden inden for selektiv nedrivning, genanvendelse af materialer, cirkulært byggeri, materialebanker og landbrugsbyggeri: Thomas Fabian Delman, CEO i Circue, Thomas Kingo Karlsen, ejer af Kingo nedrivning, Rocio de la Aurora Jensen, arkitekt MAA og projektleder i Bornholms Regionskommune og Camilla Brunsgaard Fugmann, bæredygtighedschef hos BK Nord.

Vi spørger dem:

  • Hvad er den vigtigste bevægelse inden for cirkularitet og genanvendelse i det byggede miljø lige nu?  
  • Og hvilke muligheder ser du for landbrugets forskellige funktionstomme landbrugsejendomme? Nu – og i fremtiden?  
  • Til sidst diskuterer vi, hvordan den viden, vi har om cirkulært byggeri og genanvendelse kan bruges på landbrugets tiloversblevne bygninger?

Kl. 12.00 Frokost 

Vi får en dejlig frokost, blandt andet med råvarer fra Sanderumgaard.

Kl. 12.50 De gode – og de dårlige – erfaringer med nye funktioner i gamle landbrugsejendomme 

Oplæg: Nye funktioner i gamle landbrugsbygninger 
Michael Lynge, arkitekt MAA, Lynge Lynge Arkitekter

Lynge Lynge Arkitekter har blandt andet stået for transformation af dele af Oremandsgaard Gods – fra hestestald til kreativt arbejdsfællesskab – og står også i spidsen for Landsbyen Lilliendal, hvor tomme landbrugsbygninger skal transformeres til et bolig- og erhvervsfællesskab. 

Debat i plenum: Erfaringer fra transformation af landbrugsbyggeri  
I salen sidder der mange, der har givet tidligere landbrugsbyggeri nye funktioner. Fra 2008 til 2016 kørte Realdania kampagnen Fremtidens Herregårde, hvor 24 herregårde fik støtte til at skabe nye funktioner i de gamle landbrugsbygninger. Boltinggaard var en af dem – godsejer Peter-Vilhem Rosenstand deler nogle af deres erfaringer med os. Dagens venue, Sanderumgaard, har tidligere fået støtte i kampagnen Historiske Haver, og Susanne Vind fortæller lidt om dette.

Kl. 13.45 Afrunding af debatten og kort pause

Kl. 14.00 Realdania Værksted: Landbruget som producent af biobaserede byggematerialer – dialog om barrierer og potentialer 
OBS: Denne workshop henvender sig til landmænd og godsejere, der er interesseret i at undersøge mulighederne for at producere biomasse til byggeriet. 

For at sænke byggeriets klimapåvirkning er Realdania i gang med en indsats, så biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark. Det kræver bl.a., at vi bliver klogere på potentialet og barriererne for hele værdikæden – heriblandt produktionen af afgrøderne.

Derfor inviterer Realdania nu jer, potentielle producenter af de afgrøder, der bruges til biobaserede byggematerialer, til et Realdania Værksted, hvor vi ønsker at høre: 

  • Hvad oplever du som barrierer for dyrkning og produktion af afgrøder til biobaserede byggematerialer? 
  • Ser du et potentiale for dit landbrug i forhold til biobaserede byggematerialer – i så fald hvor?
  • Ønsker du at involvere dig yderligere i produktion af biobaserede byggematerialer – og på hvilke måder? 
Allerførst får du en kort skitsering af status for biobaserede byggematerialer i Danmark ved Stig Hessellund, projektchef i Realdania. 

Vi kommer primært til at fokusere på afgrøderne halm, hamp og græs til dette Værksted. 

Vi håber, du vil dele dine tanker og erfaringer med os, så vores faglige grundlag for det filantropiske arbejde bliver endnu mere solidt. Værkstedet er faciliteret af vores samarbejdspartner Smith Innovation. 
 
Kl. 15.30 Tak for i dag! 
Hans Henning Rottbøll, formand for Landbrugsforum  

Vi runder dagen af med en forfriskning.  

Dem kan du møde

Camilla Brunsgaard Fugmann, BK Nord
Bæredygtighedschef hos BK Nord, som arbejder med landbrugsbyggeri og transformationer af landbrugsejendomme. Camilla er tidligere forsker på Aalborg Universitet, hvor hun skrev ph.d. om danske passivhuse. Hun har desuden undervist på Arkitektskolen Aarhus i bæredygtigt byggeri og lavenergi-arkitektur.


Helga Grønnegaard, Urland
Partner og projektchef for strategisk udvikling i konsulentvirksomheden Urland. Helga er tidligere sekretariatsleder for Collective Impact, Fremtidens bæredygtige landskaber. Hun har mere end 15 års erfaring fra Miljøministeriet, hvor hun bl.a. har været projektleder for Naturplan Danmark og har været med til at udvikle løsninger, der bygger bro mellem natur, miljø, erhvervsinteresser og politik. Helga er cand.soc. i geografi med fokus på landdistriktsudvikling og landskabsforvaltning fra Københavns Universitet.

Ida Ebbensgaard
Journalistisk rådgiver, moderator og ejer af @IDAE. Ida er uddannet journalist ved Syddansk Universitet, hvor hun aktuelt er Fellow inden for kunstig intelligens i journalistik. Hun er tidligere chefredaktør på Zetland, tidligere udlandsredaktør på Berlingske og Danmarks Radio, samt studievært på DR2 Udland. 

Michael Lynge, Lynge Lynge Arkitekter
Medejer og partner i Lynge Lynge Arkitekter, certificeret byggerådgiver i bæredygtigt byggeri. Michael er uddannet arkitekt MAA med speciale i kulturarv, transformation og restaurering med feltstudier i Indien og Tanzania. Desuden er Michael studieadjunkt på Det Kongelige Akademi, hvor han underviser.

Rocío de la Aurora Jensen, Bornholms Regionskommune
Arkitekt MAA og projektleder i Bornholms Regionskommune, der gennem flere år har arbejdet med at kortlægge og vurdere funktionstomme landbrugsbygninger og potentialet i bygningernes materialer. Rocío er desuden selvstændig i DewdropTiles, der har fokus på at bruge design som et redskab i den grønne omstilling.

Thomas Fabian Delman, Circue
CEO og medgrundlægger af Circue, der arbejder med at udvikle digitale løsninger til cirkulært byggeri. Circue lancerer snart en platform, der bl.a. automatisk kan screene, hvilke materialer der findes i bygninger over 250 m2. Formålet er at skubbe på bevaring, renovering og transformation af vores eksisterende bygningsmasse. Circue tilbyder desuden snart en national online børs for genbrugsmaterialer i samarbejde med markedspladserne. Thomas er cand.mag. fra Aarhus Universitet og ph.d. i ”Participatory design practices in urban development” fra Aarhus Arkitektskole. Desuden er han medstifter af designvirksomheden Twentyfifty Studio og rådgivningsvirksomheden Twin Transition.

Thomas Kingo Karlsen, Kingo Karlsen
Ejer af nedbrydningsvirksomheden Kingo Karlsen A/S siden 1999. Kingo har specialiseret sig i selektiv nedrivning, mapping af byggematerialer og arbejder med udvikling af teknikker til at sørge for, at byggematerialerne er direkte genanvendelige. Thomas er formand for DI Byggeris Nedrivnings- & Miljøsaneringssektion og formand for Circular Build Forum.


Kenneth Winther, Realdania
Investeringsdirektør (CIO) hos Realdania siden 2020. Han har tidligere været investeringschef hos Tryg. Han er bl.a. uddannet fra SDU, CBS, University of California og Cambridge University samt i en årrække været ekstern lektor på CBS. Han varetager i dag en række advisory og bestyrelsesposter, bl.a. som bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg, Bolius og i Pensionskassen for Arkitekter & Designere.


Stig Hessellund, Realdania
Projektchef i Realdanias filantropiteam, hvor han blandt andet sidder med indsatsen omkring biobaserede byggematerialer. Stig er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus. Han har en lang erfaring som arkitekt, bl.a. hos Henning Larsen Architects, Juul Frost arkitekter og ERIK arkitekter.