Nye energi- og klimakrav - debatmøde i Privat Boligforum
Hvilke værktøjer er til rådighed for ejendomsejerne, når komplicerede beslutninger skal tages? Få de vigtigste pointer fra Privat Boligforums debatmøde den 30. oktober 2024, hvor vi blev klogere på hvordan ejendomsejere kan navigere skærpede EU-krav til energimærkning og energioptimering.
Debatmøde på Holckenhavn Slot: Renovering er langt bedre for klimaet end nybyg
Ejendomsejere mødes af stadigt flere lovkrav, direktiver og certificeringer, både fra EU og nationalt hold. En af de store bekymringer blandt ejendomsejere er de skærpede EU-krav til energimærkning og energioptimering.
Et uigennemskueligt landskab for ejendomsejere at navigere i.
Ved debatmødet i Privat Boligforum den 30. oktober 2024 stillede vi skarpt på de mange krav, der rammer ejendomsejerne, og de spørgsmål, der optager branchen:
- Hvordan påvirker de forskellige krav og tendenser vores ejendomme, og hvordan prioriterer vi vores indsats i forhold til at imødekomme dem?
- Hvordan fremtidssikrer vi energimæssigt bedst vores boligejendomme, og hvordan tager vi i energirenoveringer også hensyn til økonomi, arkitektur og klimabelastning i et livscyklusperspektiv?
- Hvilke værktøjer er til rådighed for ejendomsejerne, når komplicerede beslutninger skal tages?
- Og hvordan får du får din organisation med, når nye grønne initiativer skal implementeres?
Rammerne om dagen var Riddersalen på Holckenhavn Slot i Nyborg, som deltagerne fik mulighed for at udforske på en guidet rundvisning.
Blandt pointerne fra dagens oplægsholdere var:
- Et godt sted at starte virksomhedens grønne omstilling er en analyse - hvor påvirker I værdikæden? Positivt så vel som negativt.
- Ny rapport bekræfter: Fra et klimaperspektiv er bevaring og renovering langt bedre end nybyg.
- Biobaserede materialer egner sig godt til energirenoveringer og meget tyder på, at inklusion af disse materialer har en positiv effekt på både udlejningsprocent og salgspriser.
- Vi kan lære meget af udlandet. I Frankrig udgør biobaserede materialer i renovering allerede 12 pct. af byggeriet.
- Motivation og kompetencer i din organisation er afgørende, både på det strategiske, taktiske og operationelle niveau.
- Den mest kritiske klimapåvirkning er den, der sker i dag, da de har en accelererende effekt på global opvarmning, og derfor bør emissioner undgås eller udsættes.
- Når vi renoverer klimavenligt, skal vi vænne os til et nyt arkitektonisk udtryk; mere patina, uhomogent udtryk og nyt blandet med genbrug.
Debat mellem dagens fageksperter og salen: Hvordan kommer du helt præcis i gang med at omstille din egen ejendom til de nye krav? Hvordan kommer initiativerne til at påvirke organisationen og dine lejere?
Rundvisning på det smukke renæssanceslot Holckenhavn med Christina Hou Holck, godsejer og 14. slægtled på herregården, hvis restaurering Realdania var med til at støtte.
Billeder fra dagen
Program for dagen
Ordstyrer: Susanne Balslev Nielsen, senior chefkonsulent, Rambøll
Kl. 09.00 Ankomst og morgenmad
Kl. 10.00 Velkommen
Ulla Diderichsen, formand for Privat Boligforum
Nyt fra Realdania
Nina Kovsted Helk, filantropidirektør, Realdania
Bliv opdateret på den seneste udvikling og aktuelle aktiviteter i foreningen.
Kl. 10.20 Oplæg: Lovkrav og tendenser - hvad rammer de danske bygningsejere?
Line Nørmark, partner og chef for bæredygtighed i byggeriet, Transition
Energirenovering og bæredygtigt byggeri er kommet på dagsordenen i byggebranchen, ikke kun som gode initiativer og businesscases, men også som lovkrav, direktiver og certificeringer.
Det kan være svært at have det fulde overblik over, hvad man skal, og hvad man kan, samt hvordan det fremtidige landskab ser ud.
Line gennemgår de vigtigste krav og tendenser i branchen og giver et overblik over, hvilke forhold der gælder for private og erhvervsejede bygninger, når det kommer til f.eks. energiforbrug og energiproduktion, LCA-krav og materialevalg.
Kl. 11.05 Oplæg: Redskaber til klimaindsats i renovering
Thomas Waras Brogren, projektchef, Realdania
Hvornår kan det klimamæssigt bedre betale sig at rive ned og bygge nyt fremfor at renovere? Det er et spørgsmål, der debatteres heftigt. Problemet med at sammenligne de to forskellige tilgange er, at der meget ofte mangler data, eller at data bygger på forskellige metoder til beregning af klimabelastning.
Thomas Waras Brogren præsenterer Realdanias nye projekt ”Klimadata for renovering”, der bl.a. har til formål at komme denne sammenligningsudfordring til livs. Bliv desuden klogere på, hvordan du renoverer mest klimavenligt med forståelse for både arkitektur og økonomi.
Hvor gennemgribende skal renoveringen være? Hvordan ser det ud, og hvad koster det, når vi renoverer med størst mulig respekt for klimaet?
Kl. 11.30 Pause
Kl. 11.50 Mini-kursus: Bæredygtig omstilling – sådan kommer du i gang med netop din ejendom
Jan Ellebye, underdirektør, EjendomDanmark
EjendomDanmarks nye gratis digitale læringsplatform er udviklet specifikt til ejendomsbranchen og er støttet af bl.a. Realdania. Platformen giver ejendomsejere- og administratorer et overblik over bæredygtighedsdagsordenen og tydeliggør din virksomheds muligheder for aktivt at bruge de nye krav og tendenser til at skabe værdi på flere parametre.
Jan Ellebye præsenterer platformen og viser helt konkret, hvordan den kan hjælpe dig med at opdatere netop din ejendom i forhold til bæredygtighedskravene.
Kl. 12.30 Frokost
Kl. 13.25 Oplæg: Har du din organisation med i den bæredygtige omstilling?
Helle Lohmann Rasmussen, direktør, Dansk Facilities Management
Det kræver en ambitiøs og dygtig ledelse at formulere de nødvendige og strategiske mål for bæredygtighed. Men det kræver en hel organisation at indfri ambitionerne. Mange skal gøre noget andet, end de plejer, og det kommer ikke af sig selv.
Helle sætter her fokus på den organisation, der skal ændre sig, og de mennesker, der skal gøre noget andet, end de plejer. Vi skal også se nærmere på, hvorfor bæredygtighed ikke kun er vigtigt, når vi taler om byggeprojekter og omfattende renovering. Vi skal træffe de rigtige valg i hele facility management organisationen f.eks. omkring løbende vedligehold, affaldssortering, udearealerne og flytte-istandsættelser.
Kl. 14.00 Samtale: Energirenovering med biogene byggematerialer – potentiale og praksis
Samuel Mydland, projekterings- og bæredygtighedsleder, JDH-BYG
Når vi skal energirenovere, bør det overvejes, hvordan selve renoveringen kan gennemføres med mindst mulig klimabelastning. Derfor kan det give mening at indtænke biogene materialer som f.eks. træ, halm, kork og hamp. Det tyder desuden på, at inklusion af disse materialer har positiv indvirkning på både udlejningsprocent og salgspriser.
Men hvor ligger det største potentiale for brug af biogene byggematerialer i den kommende renoveringsbølge, og hvordan fungerer de biogene materialer i praksis indtil videre? Ordstyrer Susanne Balslev Nielsen tager en snak om biogene byggematerialer med Samuel Mydland fra det aarhusianske entreprenørfirma JDH-Byg, der har stor erfaring med energirenovering og biogene byggematerialer.
Kl. 14.30 Pause
Kaffe og kage.
Kl. 14.50 Debat: Hvad nu?
I dag har vi fået belyst de centrale problemstillinger, som ejendomsejerne står overfor ift. de mange nye krav og tendenser, og vi har fået præsenteret en række redskaber til at håndtere dem. Men hvordan kommer du helt præcis i gang med din egen ejendom? Hvordan kommer initiativerne til at påvirke organisationen og dine lejere? Og hvor ser du de største muligheder og udfordringer?
Det skal vi her til slut debattere i salen sammen med fire af dagens fageksperter:
- Helle Lohmann Rasmussen, direktør i Dansk Facilities Management
- Line Nørmark, partner og chef for bæredygtighed i byggeriet i Transition
- Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark
- Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania
Kl. 15.30 - 16.00 Rundvisning på slottet
Christina Hou Holck, godsejer og 14. slægtled på Holckenhavn, viser os rundt på det smukke renæssanceslot, hvis restaurering Realdania var med til at støtte. Vi skal høre om slottets omtumlede historie, og om hvordan flere af danmarkshistoriens markante skikkelser har sat deres aftryk på slottet.
Dem skal du høre
Helle Lohmann Rasmussen, Dansk Facilities Management
Direktør i Dansk Facilities Management, hvor hun har arbejdet siden 2019. Helle har en uddannelsesmæssig baggrund som ph.d. fra Center for Facilities Management, DTU, en Master i Ledelse af Byggeri og Facilities Management fra DTU og er arkitekt fra Arkitektskolen i Århus.
Jan Ellebye, EjendomDanmark
Underdirektør for Public Affairs hos EjendomDanmark med en baggrund i statskundskab fra Københavns Universitet. Udover at være projektejer på projektet ´Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen’ arbejder Jan i høj grad ind mod Christiansborg med politiske emner som generationsskifte, ejendomsvurderinger og grøn omstilling f.eks. som en del af rådet for energieffektiv omstilling.
Line Nørmark, Transition
Grundlægger og partner i rådgivningsvirksomheden Transition. Transition arbejder med omstillingen til det bæredygtige samfund, hvor Line varetager rollen som chef for bæredygtighed i byggeri, som arbejder specifikt med at omstille det byggede miljø.
Samuel Mydland, JDH-BYG
Ejer og ansvarlig for strategi og udvikling ved JDH-BYG. Den aarhusbaserede entreprenørvirksomhed er kendt for bygge- og renoveringsprojekter, hvor biogene materialer, genbrug, cirkularitet og ressourceoptimering er i centrum. JDH-BYG har desuden bidraget med ekspertise i forhold til Realdania-initiativet ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’. Samuel er uddannet arkitekt ved Arkitektskolen Aarhus.
Susanne Balslev Nielsen, Rambøll
Senior chefkonsulent indenfor facility management hos Rambøll. Susanne var i 10 år vicecenterleder for Center for Facilities Management – Realdania Research på DTU og hun rådgiver i dag bygningsejere og lejere med handlingsplaner, ejendomsanalyser, ESG-rapportering mm. Susanne er desuden formand for Dansk Standards FM-udvalg og er uddannet bygningsingeniør fra DTU.
Ulla Diderichsen, Cama Holding
Ulla Diderichsen er uddannet cand.merc. og via sit familiefirma engageret i hotelbranchen og udlejning af private bolig- og erhvervsejendomme. Ulla har været medlem af Privat Boligforums debatkomité siden 2005 og formand siden september 2015. Desuden har hun i 12 år siddet i kommunalbestyrelsen i Herning, i regionsrådet i Region Midtjylland Vækstforum og i MCH Messecenter Hernings repræsentantskab plus flere andre tillidshverv.
........................................................
Nina Kovsted Helk, Realdania
Filantropidirektør (CPO) i Realdania. Uddannet arkitekt MAA fra Kunstakademiets Arkitektskole. Nina Kovsted Helk har tidligere været ansat i Freja Ejendomme og Hvidovre Kommune og senest i JJW Arkitekter A/S som tegnestuechef fra 2016-2017 og som adm. direktør fra 2017-2018. Hun er bestyrelsesformand i Videnscentret Bolius samt bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg, Dansk Arkitektur Center, Komitéen UIA 2023 Copenhagen, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og Creative Denmark.
Thomas Waras Brogren, Realdania
Projektchef hos Realdania inden for området Bygningskultur og udvikling af steder. Thomas er bl.a. involveret i indsatser som ‘Klimadata for renovering’ og ’Bygningskultur og klima’. Thomas har som arkitekt arbejdet med renovering i praksis gennem 25 år, og har suppleret med Nordisk masteruddannelse i arkitektonisk kulturarv.