x

Nyt og gammelt mødes og Dansens Teater opstår

Pressemeddelelse

24. februar 2002

Balletchef Peter Schaufuss har en plan om at bygge et stort og moderne fremtidens Teater i tilknytning til den 700 år gamle, fredede herregård Nørre Wosborg i Vestjylland 19 km fra Holstebro. Projektet forener på enestående vis gammelt og nyt, og Foreningen Realdanmark finder projektet så spændende og visionært, at den i første omgang vil finansiere en undersøgelse af, om projektet kan realiseres.

Teateret på Nørre Wosborg er designet af den internationale kunstner Steven Scott, der i en lang række år har arbejdet sammen med Peter Schaufuss, og netop modtaget den hæderfulde danske Reumert-pris. Scott og Schaufuss ønsker at skabe smukke arkitektoniske rammer for en scene, der foruden Peter Schaufuss Ballettens egenproduktioner kan blive hjemsted for de helt store internationale gæstespil. Både teater, opera og musical-produktioner vil kunne gæste Holstebro-egnen, som ikke har tilsvarende faciliteter i dag.

Kort sagt: Dansens Teater og Nørre Wosborg kan blive et nyt centrum i Ringkøbing Amt for kulturelle aktiviteter af både regional, national og international interesse.

Det er planen, at Dansens Teater og Nørre Wosborg til sammen skal danne ramme om en danse- og teaterscene, en international balletskole, et internationalt uddannelsesmiljø samt museumsvirksomhed for H.C. Andersen, kongehuset, dansen og herregårdmiljøer. I tilknytning til det internationale uddannelsesmiljø vil Peter Schaufuss oprette en kostskole for skolens elever og gæster. Skolen vil blive etableret på Nørre Wosborg, som Peter Schaufuss selv vil købe og istandsætte i tæt dialog med fredningsmyndighederne.

"Dansens Teater er en bygning, der ikke findes magen til noget sted i verden. Det er på én gang et kunstværk, en bygning og et teater, der kan det hele," siger balletchef Peter Schaufuss.

Dansens Teater og Nørre Wosborg vil kunne tiltrække besøgende året rundt og uanset vejr og vind. Samtidig vil det attraktive kultur- og uddannelsesmiljø tiltrække et stort antal besøgende og daglige brugere af stedet, og det enestående anlæg vil således, foruden øget turisme, give øget beskæftigelse samt tiltrække og fastholde unge i landsdelen.

"Et rigt kulturliv er en forudsætning for en positiv regional udvikling. Dansens Teater kan blive et kulturelt fyrtårn i Vestjylland, og projektet er helt i tråd med Ringkøbing Amts ambition om at satse mange kræfter på at skabe en skarpere kulturprofil i det midt- og vestjyske område," siger amtsborgmester Knud Munk Nielsen, Ringkøbing Amt.

"I Foreningen Realdanmark vil vi gerne være med til at undersøge og støtte spændende og enestående projekter. For eksempel hvis de kan være med til at bringe nye aktiviteter, ny dynamik og ny udvikling til et område. Men først skal det samlede projekt undersøges til bunds i samarbejde med uvildige specialister og alle relevante myndigheder, siger adm. direktør Flemming Borreskov, Foreningen Realdanmark. Og han fortsætter:

"Derfor vil vi - i første omgang - finansiere en undersøgelse af, om dette projekt kan realiseres. Ét punkt i Foreningen Realdanmarks formål er netop at støtte projekter over hele landet primært inden for det byggede miljø. I Dansens Teater og i etableringen af et internationalt uddannelses- og museumsmiljø ser vi et stort potentiale for at medvirke til at skabe en positiv udvikling i Midt- og Vestjylland".

For yderligere informationer kontakt:
Balletchef Peter Schaufuss, på telefon 97 40 51 22

Adm. direktør i Foreningen Realdanmark,
Flemming Borreskov, på telefon 70 11 66 66