x

Unge udforsker arkitekturens verden på nyt undervisningssite

Pressemeddelelse 18. oktober 2004

Følgende pressemeddelelse er udsendt af Dansk Arkitektur Center: Nu er alle landets lærere og elever blot et enkelt klik fra Danmarks største site om arkitektur for børn og unge. Dansk Arkitektur Center (DAC) og Fonden Realdania søsætter den 19. oktober www.arksite.dk, som er Danmarks første egentlige undervisningsmateriale om arkitektur på Internettet med specifik fokus på arkitekturundervisningen i folkeskolen. DAC har udviklet www.arksite.dk sammen med Skolemedia, der har mange års erfaring med interaktive undervisningssites. Sitet byder bl.a. på masser af billeder og inspirerende fortællinger om kendte arkitekter og deres værker og om de vigtigste periode i arkitekturens historie.

Pressen inviteres til lancering den 19. oktober kl. 13.30, hvor kulturminister Brian Mikkelsen indvier www.arksite.dk. Sitet bliver derefter præsenteret af Nana Honoré fra 9. klasse på Lærkeskolen i Stenløse.

Arkitektur er for alle
Arksite er et unikt tilbud til børn og unge, der ønsker at kende mere til arkitekturens verden, uden at skulle gennem hele arkitekturhistorien først. På Arksite kan eleverne selv klikke rundt og finde lige præcis de vinkler på arkitekturen, som klassen og de selv finder interessante. Vejen ind i arkitekturens verden går både gennem de nære omgivelser som skolen og hjemmet eller gennem mere eksotiske fortællinger fra templer, moskeer og museer fra hele verden. 

”Internettet er en fantastisk mulighed for at gøre arkitekturen nærværende og inspirerende for alle. Med www.arksite.dk har vi mulighed for at nå ud til de mange unge, der hverken har direkte adgang til DACs undervisningstjeneste på Christianshavn eller mange af Danmarks seværdige bygningsværker. Nu kan de opleve det hele på nettet, hvor vi samtidig sætter fokus på de nære omgivelser som boligen, skolebygninger, byrum o.l. som de unge både kan forholde sig følelsesmæssigt og intellektuelt til”, fortæller Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center. Han understreger betydningen af, at netop kommende generationer har adgang til viden om de fysiske omgivelser, som de selv skal medvirke til at forme i fremtiden.

Sammensæt dit eget undervisningsmateriale
Selvom arkitektur ikke er et selvstændigt fag på skemaet, skal skolerne ifølge folkeskoleloven skabe rammerne for, at eleverne får oplevelser med arkitektur og byens rum, der giver dem lyst til at beskæftige sig mere med arkitekturen. Undervisningsmaterialet på www.arksite.dk er opbygget sådan, at arkitekturen let kan integreres i danskundervisningen eller indgå i tværfaglig sammenhæng med f.eks. historie, samfundsfag eller billedkunst. Billeder, beskrivelser og opgaver er relateret til de forskellige fag f.eks. i form af uddrag fra skønlitteratur, der beskriver bygninger og rum eller sætter bygningerne ind i et historisk eller samfundsmæssigt perspektiv.

Arksite lægger op til, at lærere og elever selv sammensætter det undervisningsforløb, der passer ind i det enkelte fag, til det enkelte klassetrin eller den enkelte elevs lyst og interesser. Materialet er opdelt i forskellige kategorier og kan downloades gratis og frit bearbejdes i klasserne. Eleverne kan endvidere benytte sig af specifikt udviklede redskaber som ”mediearkiv”, ”skoletaske”, ”opgaver”, ”play-space” m.m.

www.arksite.dk er primært rettet mod 6 – 10 klasse. 

Arkitektur skaber livskvalitet
Fonden Realdania, der har finansieret www.arksite.dk, mener det er vigtigt at styrke de unges viden om vores fysiske omgivelser. ”Bygningskulturen og arkitekturen har stor betydning for vores livskvalitet. I vores hverdag møder vi ustandseligt arkitektoniske stemninger og udtryk, som påvirker os bevidst og ubevidst. Vi møder arkitekturen i byrummet, i vores boliger, på vores arbejdspladser og på vores skoler, og vi er alle – store som små – brugere af arkitektur. Derfor er det så vigtigt, at give de unge interesse for og indsigt i arkitekturens verden og dens betydning”, udtaler Flemming Borreskov, adm. direktør i Fonden Realdania.

Arksite er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Skolemedia og finansieret af Fonden Realdania.

For yderligere information kontakt presse koordinator Sussi Heimburger på 32 64 54 64 / 24 46 81 61 eller Jannie Bendsen, leder af DAC | Undervisning på 32 64 54 63.