x

Realdania støtter restaureringen af Mandø Mølle

Pressemeddelelse

8. maj 2006

Mandøforeningen har udsendt følgende pressemeddelelse: I forbindelse med indsamlingen til færdiggørelsen af Mandø Mølle har mølleudvalget under Mandøforeningen fået endnu et flot tilskud. Realdania har bevilget 100.000 kr. til 2. etape af den igangværende renovering af møllen.

En dejlig gave til Mandø og til møllen, som klart viser en meget stor interesse for bevarelsen af møllen med dens kulturhistoriske betydning for øen.

”Vi er i mølleudvalget utrolig glade for den opbakning og opmærksomhed, der er omkring restaureringsarbejdet på Mandø Mølle og vi er fortrøstningsfulde med hensyn til at finde det resterende beløb.”, siger Jesper Jacobsen fra Mølleudvalget.

Projektleder Christian Andersen, Realdania, siger: ”Møllen udgør en vigtig del af Mandøs historiske identitet og er samtidig et vartegn for hele øen. Opbakningen i lokalsamfundet, hvor der ofres mange kræfter på at realisere renoveringsarbejdet, tilfører desuden en stor ekstraværdi til projektet med bevaring af den lokale kulturarv.”

Yderligere oplysninger
Mølleudvalget v/Mandøforeningen, Jesper Jacobsen, tlf. 4013 8025
Projektleder Christian Andersen, Realdania, tlf. 7011 6666

Fakta – Mandø Mølle

Mandø Mølle blev opført i 1830’erne og leverede frem til 1940’erne malet korn til Mandøs beboere. Møllen har i alle årene stået som et kulturelt vartegn for øen.

Mandø Mølle er en såkaldt ”hollandsk træmølle med svanskrøjning” – det vil sige, at det kun er selve møllehatten med vinger, der drejes mod vinden.

Restaureringen af selve møllebygningen inklusive vinger (fase 1) blev påbegyndt i 2003 og færdiggjort i efteråret 2005.

Den forestående indvendige renovering (fase 2) vil omfatte aksler, tandhjul, skallekværne, kværnloft, trappe samt diverse inventardele bestående af grynvifte, grynsortere m.v.

Det er Mølleudvalget under Mandøforeningen, der i det daglige varetager finansieringsindsamlingen og organiserer restaureringen af møllen.

Mandø – der ligger i vadehavet mellem Fanø og Rømø – har 50 faste beboere og besøges hvert år af 50.000 endagsturister.