x

Fremtidens arkitektur i udsatte boligområder

Pressemeddelelse 20. maj 2008

Akademisk Arkitektforening har udsendt følgende pressemeddelelse:   International konference i København 21. maj 2008

Gør arkitektur en forskel i udsatte boligområder? I Danmark er de sociale problemer i områder som Gellerupparken og Vollsmose gennem 20 år blevet mødt med sociale og økonomiske tiltag, mens der stadig er skepsis over for den tanke, at arkitekturen er den væsentlige faktor i de problemramte boligområder, der blev opført i stor stil i 1960'erne og 1970'erne.  

Erfaringer fra udlandet viser imidlertid, at arkitekturen kan gøre en forskel.  

På den baggrund inviterer Akademisk Arkitektforening til en international konference om de udsatte boligområders arkitektur. Konferencen finder sted: 
 
onsdag den 21. maj kl. 9.30 i Mogens Dahl Koncertsal, Snorresgade 22, 2300 København S 

Konferencen samler en række kendte arkitekter og byplanlæggere, der med arkitekturen som middel og med held har forandret ghettoområder til attraktive bydele. 

På konferencen vil der være oplæg fra:

  • Jacob van Rijs, MVRDV (NL)
  • Anne Lacaton, Lacaton & Vassal (F)
  • Gil Rosenthal, Wallace, Robert & Todd (US)
  • Edouard Francois (F)
  • Allart Joffers, Mecanoo (NL)
  • Christoph Egret, Egret / West (UK)
  • Helle Søholt, Gehl Architects (DK)
  • Belinda Tato, Ecosistema Urbano (E)

Arkitektur kan gøre en forskel 

Som led i projektet "Boligområdets arkitektur - om fysiske indsatser i udsatte boligområder" har Akademisk Arkitektforening det sidste halve år rejst rundt og set på, hvordan man griber problemerne i de udsatte boligområder an i andre lande. 

Resultaterne er opsigtsvækkende: I Holland, Frankrig, Spanien, England og USA har man flere steder gennemgribende forandret arkitekturen og byplanerne, og den gode nyhed er, at indgrebene gør en stor forskel. I Lyon har man omformet store betonblokke-kvarterer til traditionel bystruktur. I Chicago har man nedrevet hele kvarterer for at bygge nyt efter New Urbanism principper, der er lavt-tæt byggeri med karreer af enkelthuse. Og i Madrid har man gennem 15 år arbejdet med en forebyggelsesstrategi, hvor kendte arkitekter fra hele verden bygger socialt boligbyggeri, så byen har fået en række nye ikoner, der ikke er skuespilhuse men billige boliger.

Konferencens emner  
Det er disse erfaringer, der danner udgangspunkt for konferencen den 21. maj. Her vil de involverede udenlandske arkitekter og planlæggere præsentere deres resultater og diskutere løsningsforslag som nedrivning, ikonbyggeri og funktionsblanding med deres danske kolleger. 

Afsæt i dansk virkelighed
Dagen før konferencen, tirsdag den 20. maj, har Akademisk Arkitektforening arrangeret workshops for de udenlandske arkitekter i tre forskellige udsatte boligområder i Danmark: Løget By ved Vejle, Varbergparken i Haderslev og Haraldsgadekvarteret på ydre Nørrebro i København. På den måde får arkitekterne lejlighed til at forankre deres strategier i en konkret dansk virkelighed. 

Pressen har fri adgang til konferencen, ligesom Akademisk Arkitektforening kan hjælpe med kontakt til oplægsholdere for interviewaftaler.

Yderligere information
Direktør Jane Sandberg, Akademisk Arkitektforening, email: js@aa-dk.dk, telefon 2167 2819.
Projektleder Annette Holek, Akademisk Arkitektforening, email: ah@aa-dk.dk, telefon 3085 9019 

Fakta
Konferencen "Fremtidens arkitektur i udsatte boligområder" er en del af projektet "Boligområdets arkitektur - om fysiske indsatser i udsatte boligområder", som er finansieret af Realdania, Velfærdsministeriet, Flygtninge- og Integrationsministeriet og Akademisk Arkitektforening. 

Det langsigtede strategiske mål med projektet er at sætte gang i debat og nytænkning om fysisk indsats i udsatte boligområder i Danmark. Projektet skal desuden styrke arkitekters og planlæggeres viden og kompetencer inden for den helhedsorienterede, tværfaglige og procesorienterede tilgang til fysiske forbedringer, forandringer og nybyggeri i udsatte områder. 

Projektet er forankret i Akademisk Arkitektforening, der står for projektets aktiviteter. Konferencen er blevet til på grundlag af en researchfase i udlandet. 

Den indhentede viden og inspiration fra udlandet vil også blive brugt i en bog, som efter planen udkommer den 1. november.