x

Fanø kombinerer by og natur i den kommende Nationalpark Vadehavet

Pressemeddelelse 24. juni 2009

Fanø Kommune har med støtte fra Realdania gennemført en forundersøgelse af, hvordan man forener natur, by og bygningsarv i en nationalpark.

I 2010 bliver Fanø Kommunes 3.250 indbyggere en del af Nationalpark Vadehavet. Men hvordan kan man udvikle en moderne kommune, sådan at man samtidig tager hensyn til nationalparkens natur og Fanøs unikke kulturarv?

Gennem forundersøgelsen ”By møder natur” har Fanø Kommune afklaret værdier og principper for byudvikling – på både moderne borgeres samt naturens og kulturarvens præmisser. Konkret har man søgt løsninger på, hvordan man kan udvikle et større areal omkring Nordby Skole. Rapporten fra projektet indeholder et værdiprogram, der giver visionære bud på, hvordan man binder arealet ved skolen bedre sammen med Nordbys historiske bykerne og skaber en kvalificeret overgang til naturen omkring. Den overordnede ide er at kombinere læring, oplevelser og kultur med afsæt i temaerne natur, miljø og energi.

Lokale borgere har deltaget i en ”tænketank” som led i undersøgelsens politiske og forvaltningsmæssige proces. Tænketankens arbejde har banet vejen for, at et kommende konkret anlægsprojekt trækker på lokalsamfundets værdier og kvaliteter.

”Vi er glade for Realdanias deltagelse i projektet. Det har givet os mulighed for at gå helt nye veje og udvikle et unikt projekt, der kan blive et af fyrtårnene i den kommende nationalpark”, udtaler borgmester Erik Nørreby, Fanø Kommune.

Direktør i Realdania Hans Peter Svendler siger om projektet: ”Vi ser projektet som nytænkende, når det gælder ideudvikling af konkrete anlægsprojekter i de følsomme områder, hvor natur og kulturarv er vigtige elementer.”

Ideer og visioner fra forundersøgelsen skal nu bearbejdes i konkrete anlægsprojekter. 

Fakta

I 2010 forventes Nationalpark Vadehavet etableret. Dermed er Fanø Kommune den første kommune i Danmark, der ligger i en nationalpark. Fanø er landets næstmindste kommune og har 3.250 indbyggere.