x

Fra passiv bagside til en levende forside

Pressemeddelelse 27. august 2009

Realdania udsender i samarbejde med Holstebro Kommune følgende pressemeddelelse: Fra passiv bagside til en levende forside. Tirsdag den 1. september indvies projekt ”Byrum, Å og Kultur” i Holstebro.

For knap 4 år siden indledte Holstebro Kommune og Realdania et samarbejde om at skabe rekreative byrum omkring Storå’s forløb gennem Holstebro midtby. Nu er projektet nået til vejs ende. Tirsdag den 1. september indvies projekt ”Byrum, Å og Kultur”, der har omdannet det, der tidligere var byens bagside, til en levende og attraktiv forside.
 
- Vi har længe set frem til at tage vores nye byrum i brug. Projektet kombinerer på en unik måde natur, arkitektur og kultur og indbyder til helt nye oplevelser i Holstebro. Takket være et godt samarbejde med Realdania har det været muligt for os at klare den store investering, og projektet er det bedst tænkelige udgangspunkt for den fortsatte udvikling af bymidten, siger borgmester Arne Lægaard.
 
- Holstebros nye byrum er et fremragende eksempel på, hvordan man kan udnytte en naturressource som Storåen til at skabe kreative og rekreative rum. De nye byrum giver masser af plads til at mødes og folde sig ud for Holstebros borgere og besøgende i alle aldre, udtaler direktør i Realdania Hans Peter Svendler.
 
Kulturen ud i de åbne byrum
Med de nye byrum binder Storå nu den nordlige og sydlige del af byen sammen og integrerer bl.a. Musikteatret, Koncertsalen og Biografen Scala i bymidten. Der er skabt nye og tiltrækkende opholdsarealer langs åen. Samtidig kan å-forløbet nu bruges som en spændende ramme for mange kulturelle aktiviteter i tilknytning til byens kulturinstitutioner i området.
 
- Det falder helt i tråd med den mangeårige tradition i kommunen om at bringe kulturen ud i de åbne byrum. Helt fra planlægningsfasen har de fremtidige kulturelle brugere været inddraget i udviklingen af ideer, udformning af projektet og den mulige anvendelse fremover. Det er meget positivt at opleve, at mange ønsker at lave arrangementer i området ved indvielsen. Det lover godt for den fremtidige brug af området og det byliv, der skabes, siger Arne Lægaard.
 
Efter indvielsen den 1. september tages de nye byrum ved Storå og Musikteatret for alvor i brug fredag den 4. september og lørdag den 5. september ved Holstebro Åben, der byder på et fyrværkeri af aktiviteter og oplevelser.  
 
Fakta
- Projektet har kostet i alt 48 mio. kr. Det er finansieret af Realdania og Holstebro Kommune, som hver især har finansieret 50 procent af omkostningerne.
 
 
- I 2006 udskrev man en international arkitektkonkurrence. Den blev vundet af et dansk-hollandsk team, der består af Schul og Co Landskabsarkitekter, København, og OKRA Landskabsarkitekter, Utrecht.
 
- Kaj Bech A/S, Holstebro, er hovedentreprenør på projektet.
 
- Stier og ramper giver adgang til åen. Bænke og sidetrapper indbyder til ophold tæt på vandet og med mulighed for landgang for kanosejlere. I projektet er der integreret sceneareal og tilskuerpladser til større kulturelle arrangementer, f.eks. teater, koncert og idrætsaktiviteter.
 
- En af de mange detaljer i det store byggeprojekt er en ny bro over Storå. Den blev transporteret i ét stykke fra Stålværket Rusthoven i Groningen i Holland til Holstebro. Broen vejer 40 tons, er 30 meter og lang og 5 meter bred.
 
- Indvielsen den 1. september begynder kl. 14.00. Alle er velkomne.