x

Dejlig er fjorden

Pressemeddelelse 28. maj 2009

Et nyt fjordatlas viser vej omkring Mariager Fjord og gør kulturhistorien og fortællingerne om landskabet og livet ved og på den 43 km lange vandvej synlig.

"Dejlig er fjorden - historier og spor i fjordlandskabet." Det er titlen på et nyt fjordatlas, fyldt med spændende fortællinger om landskabet og menneskers liv ved Mariager Fjord fra stenalder til i dag.

Vandveje
Fjordatlasset, der er lavet af Mariagerfjord Kommune, giver historierne om, hvordan fjordens landskaber blev til, vandets som transportvej i fortid og nutid og synliggør de herligheder og muligheder, som den 42 kilometer lange fjord i dag giver for byerne og borgerne.

Ny betydning
Fjordatlasset fungerer som en slags oversætter af landskabet ved at gøre kulturarven synlig og give historisk betydning til natur- og menneskeskabte miljøer, som i dag sjældent opfattes som kulturarv, fordi de er en del af dagligdagen langs fjorden.

Tyske tanks
Fjordlandskabet har spor af alt fra køkkenmøddinger, vikingeborge, klosterliv, havne, dampskibsdrift og aftryk af 55 tyske kampvognes larvefødder, som blev holdt skjult i skovene ved Mariager under Anden Verdenskrig.

"Dejlig er fjorden - historier og spor i landskabet" er Mariagerfjord Kommunes første synlige resultat af arbejdet som kulturarvskommune.

Kulturarvskommune
Mariagerfjord vandt sammen med tre øvrige kommuner sidste år konkurrencen om at komme med i Realdanias og Kulturarvsstyrelsens kommunale kulturarvsprojekt.
Projektet har afsat i alt fire mio. kr. til projekter, hvor kommunerne inddrager kulturarven i planlægningen f.eks. i form af initiativer, der inddrager erhvervsliv eller turisme. 

Yderligere oplysninger

Mariagerfjord Kommune, kommunikationschef Allan Pinnerup tlf. 97 11 30 07
om kulturarvskommuner, Kulturarvsstyrelsen, arkitekt Lisbeth Øhrgaard 22 79 67 73 og projektleder Christian Andersen, Realdania, tlf. 70 11 66 66