Rum og plads til Anton Rosens hus på Samsø
Samsø Kommune står foran en større restaurering af et af øens mest markante bygningsværker, Anton Rosens hus i Tranebjerg, der oprindelig er bygget som teknisk skole og siden har fungeret som rådhus. Med støtte fra Realdania etablerer kommunen samtidig et helt nyt byrum omkring huset, så også de ydre rammer i fremtiden understøtter husets arkitektoniske værdier.
Teknisk Skole på Samsø blev opført i år 1900 af Samsø Håndværkerforening. Husets arkitekt Anton Rosen var blandt tidens førende arkitekter, og han stod i samme periode bag bl.a. Palads Hotel i København og Landsudstillingen i Århus.
Selve huset er i en beskeden størrelse, men meget helstøbt og med en overdådig mængde detaljer. De røde teglstenmure er dekoreret med diagonale bånd af glaserede og farvede sten. Kviste og gavle har bindingsværk og malede partier med solsikker og ugler i et formsprog inspireret af gammel nordisk ornamentik.
I 1966 blev huset gjort til rådhus for den nydannede Samsø Kommune. I den forbindelse blev huset tilført to lave tilbygninger, som i høj grad siden har skæmmet det originale hus. Kommunen er nu gået i gang med at nedrive tilbygningerne, og Anton Rosens hus bliver restaureret og ført tilbage til sin oprindelige stand. Bag restaureringsprojektet står arkitekterne Birthe Just og nu afdøde professor Hanne Kjærholm, der tidligere med stor succes har restaureret byggerier af Anton Rosen.
Samtidig med husets restaurering flytter kommunens administration ud og den gamle tekniske skole skal i fremtiden fungere som byrådslokale til kommunalbestyrelsesmøder, repræsentative formål, vielser m.v. Derudover vil huset få udstillings- og mødelokaler, og være mødested for borgerne i Tranebjerg. Som en del af en helhedsplan for bymidten bliver pladsen foran Rosens hus frigjort og omdannet til et markant byrum – med huset som udgangspunkt.
Det nye byrum bliver skabt af landskabsarkitekt Torben Schønherr. Huset vil bl.a. blive omkranset af en enkel række træer, der fremhæver selve bygningen og den fine ornamentik. Den nye plads foran huset bliver etableret med ny belægning og en særlig vandkunst.
Den samlede projektøkonomi er på 7,5 mio. kr., hvoraf Realdania bidrager med knap 4 mio. kr. til det nye byrum.
Carsten Bruun, borgmester i Samsø Kommune siger: ”Støtten fra Realdania betyder, at det nu bliver muligt at gennemføre restaureringsarbejdet samt etableringen af et torv og en indramning af Anton Rosens bygning i én kontinuerlig proces og derigennem opnå et samlet hele, der på landsplan vil fremstå som en attraktion for Samsø.”
”Vi ser dette projekt som et fint eksempel på en helhedstænkning, hvor bygningsarven og byens udvikling kan gå op i en højere enhed”, siger projektleder i Realdania, Christian Andersen, og fortsætter: ”Rosens fine arkitektur og det nye grønne byrum vil på fornem vis komplementere hinanden og blive et fremtidigt samlingspunkt for hele byen.”