x

Spaden stikkes i toppen af Danmark

Pressemeddelelse 3. november 2009

4. november bliver første spadestik taget til en ny informationsbygning på Ejer Bavnehøj. Den nye bygning skal knytte det historiske udsigtstårn på Ejer Bavnehøj med naturformidling, og den bliver i sit udseende tilpasset det gamle udsigtstårn, Genforeningstårnet, samt toppens øvrige terræn.

For første gang i 85 år bliver der stablet mursten på landets nationale højdepunkt Ejer Bavnehøj. På onsdag stikker Skanderborgs borgmester Jens Grønlund spaden i det godt 170 meter høje ”bjerg”. De næste måneder vil man kunne finde landets højest placerede byggeplads på dette sted, og i foråret 2010 ligger her en informationsbygning, som spiller op til det 12,5 meter høje Genforeningstårn fra 1924.

Informationsbygningen bliver kronen på værket efter omfattende renoverings- og anlægsarbejde i 2005-08. Tårnet er totalrenoveret, der er skabt plads til ophold og leg, anlagt p-pladser til biler og busser, plantet buske og tændt lys.

Borgmester Jens Grønlund fra Skanderborg Kommune udtaler:

”Når informationsbygningen står færdig, har vi sammen skabt den helhed, som er med til at understrege stedets kvaliteter. Arkitektonisk sammenhæng går så at sige op i en højere enhed med formidling om områdets unikke kulturhistorie og potentiale for naturoplevelser. Vi opnår en flot informationsbygning, der symmetrisk spiller sammen med Genforeningstårnet som stedets egentlige centrum. Borgere og turister kan glæde sig til nye oplevelser på toppen.”

”Forbedringerne af forholdene ved Ejer Bavnehøj, et af landets nationale mindesmærker, er et spændende projekt, der vil være til stor glæde for mange besøgende i fremtiden. Med de nye ankomst- og adgangsforhold er der sket en væsentlig brugsmæssig og æstetisk forbedring af stedet. Bygningen supplerer helheden med sin nærmest skulpturelle form samtidig med, at den skaber rammer for de publikumsfaciliteter, der er nødvendige for en fremtrædende attraktion. Jeg er sikker på, at projektet vil medvirke til at forbedre og fremtidssikre Ejer Bavnehøj som et vigtigt udflugtsmål og naturmæssigt åndehul,” siger Christian Andersen, projektleder i Realdania. 

Arkitektfirmaet KAMP fra Skanderborg har tegnet informationsbygningen, der som modstykke til det massive, kantede tårn bliver rund og let. Foruden 4 toiletter bliver der en kiosk og depotrum. Facaden bliver mørk beklædt med lodrette egetræslister. Taget bliver udført i kobber ligesom tårnets kant. Omkring rotunden bliver et cirkulært espalier i stål og træ, som danner et opholdsområde. 
Bygningen får nogle felter til informationstavler, og planen er at installere digital formidling. I lighed med øvrige forbedringer på toppen lægges der med nybygningen stor vægt på handicaptilgængelig indretning.

Bygningen er finansieret med støtte fra Realdania, Bevica Fonden, Vanførefonden og kulturarvsmidler fra Skanderborg Kommune.

Fakta

Tømrer- og Murermester John A. Laursen fra Tebstrup står for hovedentreprisen.

Efter afslutningen af første Verdenskrig blev Nordslesvig genforenet med moderlandet. Det skete efter fredelig afstemning, hvor danskere mellem Kongeåen og Kruså igen blev en del af Kongeriget. Genforeningen i 1920 blev markeret med en række mindesmærker spredt over især Jylland. Her udtrykker tårnet på Ejer Bavnehøj med et bronzerelief af Kong Christian 10. og en stor granitsten med denne inskription, de historiske kræfter: ”Her er jeg sat som bavtasten – de sønderjyder til ære – danske de var, og danske de blev – og danske vilde de være.”

Ejer Bavnehøjs nye bygning skal koble de historiske vingesus med nye rammer for naturformidling. Der er etableret en udfordrede natursti over til Møllehøj 170,86 m over havet og videre til Møgelhøj. Udsigten er storslået i det, man kalder Ejer Bjerge. Et enestående morænelandskab skabt i sidste del af tredje istid bugter sig mod syd. I klart vejr kan man se helt til Lillebæltsbroen og Samsø. Fra den nye bygning åbner sig en ekstra dimension med udsigt over Søhøjlandet og mod Århus.