x

Kulturarv på væggen

Pressemeddelelse 2. februar 2010

Rundt omkring i offentlige bygninger og private boliger findes talrige eksempler på smukke, malede interiører. Vægmalerierne fortæller ikke alene om tidens skiftende smag og boligmode, men giver også et spændende indblik i materialer og maleteknikker. Ny bog stiller skarpt på den rige billedskat af malede interiører fra 1790 til 1900.

Danmark besidder en rig billedskat af malede interiører fra middelalderen og frem. Traditionen med at dekorere rum kulminerer i perioden 1790 til1900, og det er netop denne periode, der er omdrejningspunkt for en ny bog ”Det malede rum”.

Her tager Line Bregnhøi, der er uddannet bygningsmaler og konservator, læseren med rundt til slotte, landsteder og byhuse og viser eksempler på pigmenter og malingstyper, motiver og teknikker.

Det malede rum giver for første gang herhjemme et overblik over materialer, teknikker og dekorationer i 1800-tallets mange malede interiører. For fagfolk er der ny viden at hente, som kan bruges i arbejdet med at bevare den bygningskulturelle arv. Bogen indeholder desuden et rigt billedmateriale, der giver inspiration til farvesætning og brug af farver.

De malede interiører udgør også en vigtig del af vores kulturhistorie og fortæller kulturpåvirkninger udefra og om skiftende tiders smag og boligmode. I bogen giver museumsinspektør ved Kunstindustrimuseet, Ulla Houkjær en stilhistorisk oversigt og fortæller om rumudsmykning i tidens mange offentlige institutioner.

Det malede rum er frugten af et toårigt forskningsprojekt ved Nationalmuseets Bevaringsafdeling, finansieret af Kulturministeriets forskningspulje. Derudover har en række fonde, herunder Realdania, støttet udgivelsen.

Bogen udkommer den 2. februar 2010 på Forlaget Historismus.