x

Ny bog: Biblioteker skaber udvikling i byerne

Pressemeddelelse 29. november 2011

Folkebibliotekerne står for skud i disse år. Filialer lukkes, budgetter beskæres, og bemanding forsvinder. Men ser man på den voksende interesse for at bruge biblioteket som en dynamisk faktor i byudviklingen, tegner der sig et betydelig lysere billede af bibliotekernes fremtid. Aktuel bogudgivelse fortæller om nye tendenser.

Bogen Biblioteket i byudviklingen – oplevelse, kreativitet og innovation sætter fokus på sammenhængen mellem biblioteksudvikling og byudvikling og er skrevet på baggrund af et forskningsprojekt gennemført ved Center for Kulturpolitiske Studier, IVA. Såvel projektet som udgivelsen er støttet af Realdania med et ønske om at belyse, på hvilken måde de internationale erfaringer om bibliotekets rolle i moderne byudviklingen kan inspirere i en dansk kontekst. Bogen udkommer på Danmarks Biblioteksforenings Forlag den 29. november.

Biblioteket som brand og drivkraft i byudviklingen
Ved siden af de kedelige historier om bibliotekerne under pres, er således også historien om, at det er her, der for alvor sker spændende nytænkning. Man kan ligefrem sige, at det fysiske bibliotek nu har fået en renæssance; biblioteket er nemlig også et godt brand. Det er derfor heller ikke tilfældigt, når for eksempel Nordvests nye markante bibliotek- og kulturhus simpelthen hedder BIBLIOTEKET. Det fungerer på én gang som mødested, værksted, bydelslaboratorium og musikscene, og det understøtter oplevelse, kreativitet og innovation i det tidligere lidt 'glemte' Nordvest-kvarter. Bydelen får et nyt image, og beboerne får en ny identitet - noget de kan være stolte af.

Bogen Biblioteket i byudviklingen – oplevelse, kreativitet og innovation viser, hvordan biblioteker fungerer som en drivkraft i byudviklingen med udgangspunkt i aktuelle eksempler. For eksempel Rem Koolhaas’ markante bibliotek i Seattle, der er blevet et ikon for byen, og hvor dets kæmpestore Living Room samtidig har skabt et attraktivt, offentligt mødested. I Amsterdam fungerer det nye Openbaare Bibliothek med sine over 6000 besøgende om dagen som en magnet i det nye Oesterdok-kvarter. I Helsingør indgår det nye hovedbibliotek i en hybrid kulturarena sammen med andre kulturtilbud og medvirker til at genskabe livet i den tidligere industrihavn. Alle disse biblioteker kan ses som en drivkraft i byudviklingen.

Bogen henvender sig især til arkitekter, kultur- og byplanlæggere, biblioteksfolk og andre, som vil deltage i diskussionen om, hvordan biblioteker kan styrke byers oplevelsesmæssige, kreative og innovative potentialer.