x

Dan Turèll forskønner Vangede bydel

Pressemeddelelse

25. marts 2011

Vangede bydel moderniseres med forfatteren Dan Turèll i centrum til glæde for handlende, børn, unge og ældre, som nu får et naturligt samlingspunkt.

Vangede Bygade og Dan Turèlls Plads forskønnes med nyt projekt, som er blevet til med støtte fra Realdania og Augustinus Fonden. Første spadestik til projektet tages 30. marts og fejres med et festligt arrangement i bydelen.

Bygaden bliver et grønt handelsstrøg med plads til, at både fodgængere, cyklister og biler kan færdes sikkert. Dan Turèlls Plads får helt nyt liv med ny belægning, træer, alfabetskulptur og en bænk med plads til alle, der har lyst til et hvil.

"Det er med stor glæde, at vi nu igangsætter den længe ventede forskønnelse af Vangede Bygade og Dan Turélls plads. Med forskønnelsen vil der blive skabt en ny og flot ramme for det lokale handelsstrøg og samtidig et grønt og aktivt samlingspunkt i hverdagen, som tillige kan indbyde til leg og afslapning for både børn, unge og ældre," siger borgmester Hans Toft.

"Dan Turélls Plads ligger i tilknytning til et vigtigt infrastrukturelt knudepunkt, som forbinder Lyngby- og Helsingørmotorvejene med Brogårdsvej og Vangedevej," siger Anne-Mette Gjeraa, projektleder i Realdania. – "Realdania ser omdannelsen af Dan Turélls Plads som et demonstrationsprojekt for et byrumsprojekt, der håndterer typiske forstadsproblemstillinger, hvor stor infrastruktur og trafik skal forbindes med et mere sart byområde. Pladsen vil med sin udformning kunne løfte området som helhed."

Jeg holder af hverdagen

”Mest af alt holder jeg af hverdagen”. Sådan skriver Dan Turèll i sit digt ”Hyldest til hverdagen” fra 1984. Hverdagen har været omdrejningspunkt for det projekt, som nu skal realiseres gennem det næste halve års tid i Vangede. Bygaden og Dan Turèlls Plads skal, ud over grønt og indbydende, være en gade og en plads for alle, som færdes i hverdagen.

En stor alfabetskulptur af kunstneren Kenn André Stilling med alle alfabetets bogstaver, naturligvis med D og T som de største, og en 47 meter lang bænk i ir-grøn farve skal inspirere Vangedes borgere til at standse op i en travl hverdag.

Borgerne har selv været med til at bestemme en del af forskønnelsen af bydelen, nemlig hvilke citater af Dan Turèll, der skal være med til at udsmykke Bibliotekspladsen, der udgør en del af bygaden.

Fakta

  • Første spadestik tages d. 30. marts og projektet forventes færdigt i oktober 2011.
  • Projektet er støttet af Realdania og Augustinus Fonden.
  • Kunstneren Kenn André Stilling og Emil Nielsens Smedeværksted står bag alfabetskulpturen.