Spektakulært lys og magiske huler giver flot og sjov skøjteoplevelse
I vintermånederne december til februar kan du få en anderledes skøjteoplevelse på Toftegårds Plads. Realdania støtter projektet Vinterlys, der inviterer til eventyrlig leg og bevægelse på pladsens midlertidige skøjtebane.
Vinterlys etableres på initiativ af Kultur Valby og KFF-Teamet bag skøjtebanen. Projektet består af en interaktiv lysinstallation på den skøjtebane, der hvert år opstilles på pladsen i vintermånederne. Skøjtebanen får også to lysende huler bygget i træ, der lyser op og ska-ber en stemning af magi. Lyset tilfører på den måde skøjteoplevelsen en ekstra dimension af lys, varme og leg.
Når de skøjtende gæster bevæger sig, vil lysinstallation skabe fortryllende lysbilleder; lyskilderne danner en vifte i forskellige farver og giver en helt anden skøjteoplevelse, end man er vant til. De, der ikke selv vover sig ud på isen, kan bestemt også glæde sig, da Toftegårds Plads kommer til at lyse op på alle tider af døgnet og gøre, at pladsen hele tiden forandrer sig. Uanset hvor mange gange man kommer forbi, vil oplevelsen således være ny.
"Målet er at give Toftegårds Plads et ekstra løft i de mørke vintermåneder for derigennem at gøre opmærksom på de muligheder, som pladsen rummer. Samtidig vil lyskunsten gøre pladsen mere tryg, spændende og hyggelig. Og jeg er sikker på, at det vil gøre skøjtebanen på netop Toftegårds Plads til en helt ekstraordinær oplevelse," fortæller Signe Jarvad, der er chef for Kultur Valby.
Anne-Mette Gjeraa, der er projektleder hos Realdania, hæfter sig også ved, at Vinterlysprojektet betyder, at byen bruges til bevægelse og fysisk aktivitet. "Med Realdanias støtte vil vi nemlig også gerne hjælpe til, at byens rum bliver til steder, hvor vi kan udfolde os i fysisk aktivitet. Projektet er på den måde en enestående blanding af eventyr og levende, aktive byrum. Med projektet Vinterlys får København en helt unik skøjteoplevelse, som ikke er set før."
FAKTA
Demokratisk lysinstallationen
Bag lysinstallationen står kunstneren Jacob Sikker Remin, der har en lang række udstillinger bag sig bl.a. på NOTCH i Beijing, Ars Electronica i Linz go Piksel Festival i Bergen. Derudover er Remin bagmanden til Mikrogalleriet og den ene halvdel af gameboyduoen La Belle Indifference.
En del af tanken bag det interaktive lys er at skabe en slags demokratisk byrum, hvor rummets brugere vil sætte deres præg på omgivelserne. Med kroppens bevægelser forandres pladsens udtryk, og der skabes nye oplevelser fra gang til gang. Det er ideen på den måde at understøtte de besøgendes ejerskab til pladsen.
Magiske huler
Ved siden af skøjtebanen vil to kuppelformede oplyste huler bygget i træ give mulighed for læ og ophold på pladsen. Formen på hulerne bryder med det urbane kantede byrum og leder tankerne hen på magi og eventyr. I hulerne kan man vente på sine venner, gå i læ for slud og sne, eller sidde ned mens man tager skøjterne på.
De magiske huler er skabt af arkitekten Simon Hjermind Jensen og urbandesigner Søren Lindgreen. Begge har erfaring med midlertidigt byggeri og har tidligere arbejdet med design af byrum som fx Trianglen, Mozarts Plads og Østerbrogade.
Skøjtebanen på Toftegårds Plads
Det er andet år, at skøjtebanen tager opstilling på Toftegårds Plads. Skøjtebanen er den traditionsrige bane, der tidligere lå på Kongens Nytorv, men med Metrobyggeriet måtte den rykke fra Kongens Nytorv til Havnegade, hvorefter Kultur- og Fritidsudvalget i København Kommune sidste år besluttede at placere skøjtebanen på Toftegårds Plads minimum de næste otte år frem.
Foruden sin historie er skøjtebanen også unik ved sin størrelse som en af Københavns største skøjtebaner af rigtig is under åben himmel.