x

Christiansfeld: Medlemmer på tur i honningkagernes højborg

Reportage 27. august 2016

Honningkager, hygge og høj sol - Christiansfeld viste sig fra sin bedste side, da en gruppe Realdania-medlemmer tog på opdagelse i verdensarven i den UNESCO-listede by.

At besøge Christiansfeld er som at begive sig lige lukt ind i 1700-tallet. Landets tidligste eksempel på byplanlægning råder i de snorlige gader, og man fornemmer ånden fra brødremenigheden herrnhuterne, som grundlagde byen i 1773. Måske hæger de stadig om deres fine by fra det hinsides?

Arkitekt Jørgen Toft Jessen og leder af Christiansfeld Centret Birgitte Lamp førte an i fortællingen om byens historie og restaureringen af de mange fine huse. Den har taget 12 år og er bl.a. sket for Realdania-midler, så derfor var Realdanias medlemmer inviteret ind i bybilledet for at opleve staden på tæt hold.

Christiansfeld blev planlagt og bygget til at repræsentere det protestantiske by-ideal, da bygherrerne – herrnhuterne – var en kristen bevægelse. Byens vigtigste bygninger var derfor centrereret omkring en plads foran Brødremenighedens kirke. I byen byggede herrnhuterne også skoler, handelshus, familiehuse med værksteder og et "Gemein Logi", som senere blev kendt som Brødremenighedens Hotel, der stadig byder gæster indenfor.

Her indledte gruppen visitten i verdensarven og fik oplæg tilsat kaffe og kage, inden turen gik ud i byen, hvor medlemmerne kunne se, hvorfor Realdania har støttet projektet: Den historiske bykerne lever nu videre i bedste velgående og bliver bevaret som et levende sted med respekt for kulturarven.