x

Ny dokumentarfilm om Aarhus Rådhus: Uden tårn intet rådhus

Pressemeddelelse 28. juli 2016

I anledning af Aarhus Rådhus’ 75 års jubilæum giver den nye dokumentarfilm ”Et elskeligt hus” hele historien om, hvordan Aarhus Rådhus blev til i modvind, men til slut erobrede alles hjerter og i dag har opnået ikonisk status som arkitektonisk vartegn.

Da Aarhus Rådhus blev indviet den 2. juli 1941, var det som et kompromis med den moderne vision, som byrådet og arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller oprindeligt havde udtænkt. 

De drømte om et nyt rådhus uden den traditionelle ”rådhusstil”, uden forloren udsmykning og magtdemonstration. Stregerne blev sat til et kompromisløst hus i beton, forenklet og afdæmpet og uden krummelurer – helt i Bauhaus-filosofiens ånd.

Den moderne vision delte aarhusianerne ikke. De mente, byggeriet var en betonkasse, der manglede stil og storhed. Og mest skandaløst, der var ikke noget rådhustårn.   

Borgerne fik sit tårn

Efter strid modvind gav byrådet efter, og inden byggeriet overhovedet gik i gang, måtte Jacobsen og Møller føje nye streger til planen. Borgerne fik deres tårn, facaden fik en overfrakke af norsk marmor, og huset blev foret med træ. 

Det skulle vise sig, at opblødningen af det oprindelige strenge og funktionalistiske hus endte med at gøre rådhuset til et hovedværk i skandinavisk modernisme. 

Som en markering af Aarhus Rådhus’ 75 års jubilæum har journalist 
Dorte Søholm og klipper Ole Grønbæk produceret filmen ”Et elskeligt hus”, der fortæller hele historien om det ikoniske bygningsværk med den verdenskendte arkitektur. 

Ingen museumsgenstand

Gennem næsten et år har filmens tilrettelægger Dorte Søholm fulgt livet på Aarhus Rådhus. Sammen med klip fra arkiverne fortæller dokumentaren om husets historie, men også om dets betydning i dag.

For selvom huset i 1995 blev fredet og i 2006 blev optaget i den danske kulturkanon, så er det stadig et aktuelt hus. ”Huset er langt fra nogen museumsgenstand. Det er stadig på mange måder topmoderne, ungt – og rasende elegant,” siger filmens tilrettelægger Dorte Søholm. 

Filmen varer en time og vil sommeren over blive vist i Aarhus by, på rådhuset, på biblioteker omkring i landet og på DR K. 
Realdania har støttet filmens tilblivelse med 200.000 kroner, så filmen kan være med til at formidle historien om rådhuset og bidrage til at holde kultur- og bygningsarven ved lige.  

Aarhus Kommune, Dreyers Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond og Den Faberske Fond har også givet støtte til produktionen af filmen.