x

Udstilling hylder aarhusiansk boligbyggeri

Pressemeddelelse 17. marts 2016

Det aarhusianske boligbyggeri Søvangen i Brabrand er blevet udpeget som et særligt bemærkelsesværdigt byggeri og skal i en udstilling være med til at sætte fokus på dansk arkitektur fra 1940’erne og 1950’erne. Udstillingen om Søvangen kan opleves på Dokk1 fra 1. april.

Velindrettede lejligheder og rækkehuse i nærheden af skoven og med fantastisk udsigt over Brabrand Sø er nogle af de elementer, som gjorde boligbyggeriet Søvangen banebrydende, da det stod færdigt i 1959. Nu hyldes bygningerne for arkitekturen i en ny udstilling, skabt af Realdania, Landsbyggefonden og Grundeejernes Investeringsfond i samarbejde med Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

”I kraft af både arkitektur, landskab og fælles faciliteter har Søvangen skabt gode rammer om gode liv i mere end et halvt århundrede. Den dag i dag er bebyggelsen et godt eksempel på, hvordan man kan skabe gode, almene boliger, som alle kan få råd til. Og det er noget, vi kan lære af i dag, hvor vi står over for en stor opgave med at få skabt en masse nye almene boliger i Aarhus. Vi er glade for at bakke op om denne udstilling, som sætter fokus på den moderne forstads kvaliteter,” siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz.

Mesterlig arkitektur til borgerne
Søvangen er et eksempel på en tidstypisk almen boligbebyggelse i en forstad, som kombinerer flere forskellige boligformer i samme bebyggelse med forskelligartede udtryk. Det vidner om, at boligforeningen har ønsket at kunne tilbyde boliger til flere forskellige grupper mennesker alt efter temperament, familieforhold samt økonomisk formåen, fortæller dommerkomitéen, der har udvalgt Søvangen. 

Mogens A. Morgen, professor og formand for dommerkomitéen, siger: ”Søvangen demonstrerer, at udviklingen af forstæderne ikke alene var et københavnerfænomen. Bebyggelsen er et godt eksempel på tanken om at skabe et godt byggeri for alle, og hvordan de almene boligselskaber førte an i denne indsats.”

Denne bedrift fejres med en udstilling på DOKK1. Udstillingen, der har fået titlen ’Søvangen – Boliger til folket’, giver mulighed for at dykke ned i beboeres og eksperters fortællinger om fællesskabet i den moderne forstad. Samtidig bliver der sat spot på Søvangens mester-ligt udførte bygnings- og landskabsarkitektur. Udstillingen har fernisering d. 1. april kl. 10 og kan opleves frem til d. 18. april. 

Der vil desuden være Åbent Hus i Søvangen d. 30. marts fra kl. 16.30-18.30, hvor man kan møde beboerne til en snak om livet i et af forstadens ypperligste boligbebyggelser. 

Pressemeddelelsen er udsendt af Aarhus Kommune.
 

Fakta

  • Udstillingen er blevet til i samarbejde med Aarhus Kommune, Brabrand Boligforening og kampagnen for 1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser, som sætter fokus på, hvordan denne del af dansk bygningskultur kan fremtidssikres.
  • Det er Realdania, Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond, der står bag kampagnen sammen med Kulturstyrelsen.
  • Søvangen er udvalgt af nogle af landets førende eksperter inden for arkitektur og boligkultur som én af periodens 21 mest toneangivende boligbebyggelser.
  • Forud for udvælgelsen lå et større kortlægningsarbejde, der bl.a. er udført af Center for Bygningsbevaring.
  • Den markante boligbebyggelse i Brabrand er tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen, og den er opført af dygtige håndværkere i gode, holdbare materialer.