Alsion - koncertsal og havnebyrum

En ny koncertsal er blevet en integreret del af Alsion, Sønderjyllands Videns- og kulturcenter i Sønderborg. En havnepromenade mod Als Sund samler de ti bygninger til en helhed, der fremstår som arkitektonisk vartegn for hele Region Syddanmark.

En koncertsal er opført som en integreret del af Sønderjyllands nye Viden- og Kulturcenter, Alsion. Til salen er knyttet faciliteter, så den fungerer som hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester.. Med byggeriet af en ny koncertsal har kulturen fået en fremtrædende dimension i Sønderjyllands Videns- og Kulturcenter, Alsion. Samtidig har man med enkle arkitektoniske greb samlet universitet, forskerpark og koncertsal i en helhed med en havnepromenade, så det udgør et sammenhængende havnebyrum.

Byggeriet fremstår som et arkitektonisk vartegn for Region Syddanmark, der er det eneste sted i Danmark, hvor uddannelse, forskning og kulturliv er samlet under et. Forskellige miljøer får muligheder for at arbejde sammen og skabe fælles resultater og synergi-effekter, der kan indgå i den regionale udvikling.

Koncertsalen har plads til ca. 900 gæster og giver Sønderjyllands Symfoniorkester optimale rammer til koncerter.

Akustik, lyssætning og sceneforhold er optimale for både musikere og publikum. Det er dog ikke kun den symfoniske musik, som har fået optimale rammer. I koncertsalen er der integreret akustikregulerende foranstaltninger, som sammen med et moderne AV-udstyr også gør salen særdeles velegnet til stort set alle musik- og teatergenrer, ligesom salen også flittigt benyttes til større konferencer.

I dagtimerne kan salen anvendes af universitet og forskerpark til forelæsninger og konferencer.

Publikumsfoyeren er udsmykket af Olafur Eliasson.

Der er etableret en promenade, der begynder fra Chr. X´s Bro, passerer Alsion og slutter før den nye bro. Promenaden er navngivet ”Forkanten” efter en konkurrence.

Alsion i Sønderborg består af en forskerpark, et universitet, en koncertsal og et hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester samt et DSB-billetudsalg til den nærliggende Sønderborg Station.

Projektfakta

 • Prime Property Award 2008, uddelt på den europæiske byggemesse Expo Real i München.

  RIBA European Award 2007, uddelt af Royal Institute of British Architects, for "excellence in design quality and contribution to the local environment".

  BEX 2007 uddelt ved konferencen Building Exchange. Læs mere om BEX 

 • Første spadestik blev taget 24. maj 2004, grundstenen blev lagt 8. november 2004. Den 29. august 2005 var der rejsegilde. Dronningen indviede Alsion 30. oktober 2007.

 • I år 2000 indgik Sønderborg kommune aftale med Syddansk Universitet og Bitten & Mads Clausens Fond om at opføre et byggeri, der kunne skabe sammenhæng mellem uddannelse og forskning. Målet var, at byggeriet skulle have en markant arkitektonisk værdi, og at det skulle være et fælles projekt mellem det offentlige og det private erhvervsliv. Det skulle stimulere og udbygge samarbejdet mellem erhvervsliv og forsknings- og uddannelsesmiljøer i den sønderjyske region.

  Senere sikrede støtte fra Realdania, at en koncertsal og et havnebyrum kunne fuldende det spændende vinderprojekt i den gennemførte arkitektkonkurrence.

  Samlet set er Sønderjyllands Viden- og Kulturcenter Alsion, det eneste sted i Danmark, der har samlet uddannelse, forskning og kultur i ét byggeri i så stort omfang og med så stor spændvidde.

  Alsion omfatter koncertsal og hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester, Syddansk Universitet, Forskerpark Syd, en restaurant og DSBs billetsalg i Sønderborg. Samlet kostede byggeriet over en halv milliard kroner, det hidtil dyreste i Sønderjylland. Der er kunstnerisk udsmykning af den verdensberømte dansk-islandske kunstner, Olafur Eliasson. Han har arbejdet i tæt samarbejde med arkitekten, hvilket har givet en sammensmeltning af kunst og arkitektur til en større og smukkere helhed i koncertsalens foyer.

  I alt består Alsion af ti bygninger placeret i umiddelbar nærhed af bycentrum, bundet sammen af en havnepromenade, der har skabt et nyt offentligt havnebyrum. Det samlede byggeri udgør ca. 28.900 m2, og de samlede byggeomkostninger udgør ca. 575 mio. kr. Arealerne fordelt på Syddansk Universitet i Sønderborg (14.500 kvadratmeter) og Syddansk Forskerpark (6.500 kvadratmeter).

 • Udgifterne til byggeri af koncertsalen og havnebyrum udgør ca. 120 mio. kr. Dette er finansieret med ca. 50 mio. kr. af Sønderborg Kommune og 70 mio. kr. af Realdania.

 • Kort

 • Nyheder

 • Relaterede projekter

Kort

Alsion 2

6400 Sønderborg

Relaterede projekter Se alle projekter

Tøndermarsken

Digegrevens Hus

Statshusmandsbrug, Skovbølling

Christiansfeld - bybevaring

{{ title }}

{{ description }}