Danmarks bryggekultur skal fortælles og opleves. Og i Thy har man planer om, at det skal ske i Thisted Bryghus’ gamle bryggeribygning fra 1899.
I dag står bygningen funktionstømt, men tanken er at transformere den til et moderne oplevelses- og samlingscenter for dansk bryggekultur.
Bag projektet står en kreds bestående af Thisted Bryghus, Thisted Kommune, Danmarks Bryggeriforening og Thy Erhvervsforum, der står for projektudviklingen frem til at projektet skal realiseres i en selvstændig erhvervsdrivende fond.
5 etager med oplevelser, fællesskab og uddannelsesaktiviteter
Konkret skal bygningen transformeres til et 5-etagers oplevelses- og samlingssted inden for rammen af det gamle bryggeri på godt 1.600 m2.
Bryggekulturens Hus skal rumme et velkomstområde med en butik, der sælger lokale fødevarer, et oplevelsesunivers, der formidler bryggeprocessen og smagsudvikling, og et minibryggeri, hvor de besøgende selv kan prøve kræfter med bryggekunsten. Derudover skal der være et aktivitetsprogram med rundvisninger og smagninger, workshop- og kursusaktivitet, en restaurant samt attraktive mødefaciliteter for virksomheder.
Bryggekulturens Hus kommer desuden til at være hjemsted for Skandinavisk Bryggeuddannelse, der flytter nogle af sine aktiviteter til Thy.
En aktivitet i området
Alle aktiviteter i Bryggekulturens Hus skal afspejle den stærke faglighed, erfaring og autenticitet, der i forvejen er på stedet i kraft af, at bygningen er et tidligere bryghus. Der skal skabes et hus, der bidrager til en samlet fortælling om dansk bryggekultur og til, at Thisted og Thy bliver udviklet med udgangspunkt i de potentialer, der er i området.
Bryghuset er et vigtigt vartegn for Thisteds industrihistorie. Med omdannelsen af bygningen får byen en attraktion og et samlingssted, som tager udgangspunkt i Thisteds historie og identitet. En unik bygning, der kan være et godt supplement til den kyst- og naturturisme, der allerede er i området. Samtidig er der tale om en bygning, som kan danne ramme for lokale aktiviteter og fremme fællesskabet blandt thyboerne.
Økonomi og videre proces
Nu begynder arbejdet med at finde de resterende midler til projektet, som efter planen skal stå færdigt i løbet af 2027. Ud over vores støtte på 30 mio. kroner støtter Thisted Kommune projektet med 10 mio. kroner og tilvejebringer den nødvendige infrastruktur omkring projektet, som har et samlet budget på 86,5 mio. kroner.