x

Rift om pladsen til at forme Gellerup

Pressemeddelelse 5. juli 2013

Både danske og internationale byudviklingsteams har budt ind på opgaven med at tegne fremtidens byrum i Gellerup og Toveshøj.

Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune har udskrevet en konkurrence på udviklingen af byrum i forbindelse med Helhedsplanen Gellerup Toveshøj. 1. juli var sidste frist for arkitekter og byplanudviklere til at byde ind på den spændende og fornemme opgave, det bliver at være med til at løfte et af landets største boligområder, der er i godt i gang med en omfattende Helhedsplan i milliardklassen. Bag Helhedsplanen står Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening i fællesskab. Projektet er støttet af Realdania.

17 teams har meldt sig

17 danske og internationale teams har meldt sig på banen som ansøgere til at blive prækvalificeret. Hovedparten af ansøgerne er danske, men en håndfuld internationale arkitektfirmaer er også faldet for opgaven med at binde byrummet i Gellerup – pladserne, parkerne – eller kort sagt – ”gulvtæppet mellem blokkene” – sammen i et attraktivt og dynamisk byrum med aktiviteter og faciliteter ikke bare for bydelens beboere, men også hele byens borgere.

Stærkt og bredt ansøgerfelt

Det er et stærkt og bredt sammensat ansøgerfelt, der alle har erfaring med andre projekter, hvor der også har været fokus på landskabsarkitektur, bæredygtighed, procesledelse og beboerinddragelse. Det borger for en høj kvalitet i den kommende konkurrencefase, og der er forventning om, at de nye byrum i Gellerup Toveshøj kan sætte en ny standard for, hvordan man skaber en attraktiv og velfungerende bydel.

5 teams indstilles medio august

Henover sommeren vil Team Rambøll/Pluskontoret som bygherrerådgivere på projektet vurdere ansøgningerne og indstille fem teams, som Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune udvælger til at gå videre i en arkitektkonkurrence, som Realdania har givet 3,7 mio. kr. til at gennemføre henover efterår/vinter 2013 med offentliggørelse af et vinderprojekt i starten af 2014. Indstillingen af de fem teams vil være klar medio august.

En væsentlig opgave i Aarhus - siger borgmester

Borgmester Jacob Bundsgaard er glad for den store interesse for opgaven:’ Helhedsplan Gellerup er en af de væsentligste udviklingsopgaver i Aarhus. Vi har som by virkelig prioriteret at sikre, at Gellerup bliver en del af Aarhus og Aarhus en del af Gellerup. Jeg er glad for, at så mange velkvalificerede ansøgere vil være med til at løfte et af Aarhus’ mest ambitiøse byudviklingsprojekter, slutter Jacob Bundsgaard.

Skabe attraktiv bydel sammen med områdets og byens borgere

Torben Overgaard, adm. direktør i Brabrand Boligforening: ”Det er dejligt at se, at så stærkt et felt melder sig på banen til sammen med borgerne i bydelen og Aarhus at skabe en attraktiv og velfungerende bydel. At vi har interesse fra udlandet siger noget om, at vi med Helhedsplanen i Gellerup Toveshøj står overfor en meget spændende og udfordrende opgave.”

Beboere og borgere har givet input

En to måneder lang inddragelsesproces er netop afsluttet i bydelen. Her har beboere, ansatte og aktive i området samt byens borgere haft mulighed for at give input til byrum – pladser og byparken i Gellerup-Toveshøj samt de to beboerhuse – communitycenter og sundhedshus, der skal opføres i forbindelse med Helhedsplanen. Input herfra er nu ved at blive indarbejdet i et konkurrence-program for de fem konkurrerende teams.

Inddragelse på sociale medier

Inddragelsen fortsætter dog gennem det samlede forløb med aktiviteter, der skal samle op på input – ris, ros og gode ideer fra bydelens beboere – ikke mindst den store gruppe af unge i området. Processen og Helhedsplanen generelt kan følges på Helhedsplanens Facebook-side – Helhedsplanen Gellerup Toveshøj.

Materiale om og tidsplan for konkurrencen vil løbende være at finde på Helhedsplanens hjemmeside www.helhedsplangellerup.dk

Fakta

  • 17 teams har søgt om at blive prækvalificeret til byrumskonkurrencen
  • Konkurrence-området har et budget til realisering på 100 - 125 mio. kr.
  • De to beboerhuse har et budget på henholdsvis 70 og 35 mio. kr. Her udskrives arkitektkonkurrence i foråret 2014
  • Primær finansiering til realisering kommer fra Landsbyggefonden

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Brabrand Boligforening