x

Dansk Talentakademis campus finder sin form

Pressemeddelelse 11. august 2015

En enig dommerkomite har udvalgt arkitekt til opførelsen af Dansk Talentakademis nye campus i Holstebro.

Vinderen af den afholdte konkurrence blev Cubo Arkitekter, der har skabt et campusprojekt med rammer til talentudvikling på højt niveau – som samtidig rækker ud mod og bidrager til byens liv.

Cubo Arkitekters vinderprojekt er formet som en kube med nederste del let forskudt, nærmest som hvis man drejede den ene side af en rubiks terning. Derved bliver den umiddelbart lukkede, kubiske form åbnet mod de omgivende bygninger og byrum, en åbning der også understreges af stueetagens glasfacade.

Indvendigt forskyder rum og etager sig i forhold til hinanden, hvilket er med til at understrege samspillet mellem husets mange aktiviteter. Og der var enighed blandt projektkonkurrencens dommere, at vinderprojektet på smuk og velfungerende vis evner at sammenflette husets mange forskellige funktioner – bl.a. multisal, værksteder, opholdsrum og kollegieboliger – til et samlet levende og ungdommeligt indre miljø.

Konkurrencen blev udskrevet af Holstebro Kommune i samarbejde med Dansk Talentakademi, Færchfonden og Realdania. Dommerkomiteen bestod af repræsentanter fra disse fire organisationer samt to fagdommere, der bistod komitéen i udvælgelsesarbejdet af vinderprojektet. Arkitektkonkurrencer.dk har været konkurrencerådgiver gennem hele forløbet. Realdania og Færchfonden støtter byggeriet med i alt 40 millioner kroner.

Talenter i centrum

Dansk Talentakademi er det førende center for udvikling af kulturelle talenter i Danmark. Eleverne er typisk mellem 15 og 25 år og fordeler sig på fem linjer. En forfatterlinje, en linje for Musical & Teater, en for Kunst & Design, en musiklinje og en linje for dans.

Det kommende campus ligger centralt placeret i Holstebro på grunden kendt som ’De Kommunale Værker’ ved Sønderbrogade og Helgolandsgade.

Når campus står færdigt i 2017 kan de 150 elever indtage 1.820 nyopførte kvadratmeter, der fordeler sig på kollegieboliger, fællesområde og -faciliteter.

Der skal nu udarbejdes udbudsmateriale på byggeriet. Udbudsprocessen forventes afsluttet omkring juletid. Første spadestik er planlagt til starten af februar 2016 og campus forventes at stå færdigt i sommeren 2017.

Citater:

Lars Hansson, der er bestyrelsesformand for Dansk Talentakademi, ser et stort potentiale i akademiets nye rammer:

- Det nye campus giver Dansk Talentakademi et stort løft og samtidig øger det mulighederne for at skabe sammenhæng og synergieffekt mellem de forskellige linjer, vi udbyder. Det giver os endnu bedre forudsætninger for at være med til at præge den kulturelle dagsorden de kommende år gennem akademiets arbejde, udtaler bestyrelsesformanden.

Dansk Talentakademis nye campus ser Holstebros borgmester, H.C. Østerby, også på med lige dele stolthed og glæde.

- Både som borgmester og borger i Holstebro er jeg glad for, at vi via Færchfonden og Realdanias donationer får mulighed for at opføre et flot, moderne hus i byen. Det giver talentfulde, unge mennesker mulighed for at udfolde sig i Holstebro. Det er jeg stolt over, vi som by kan tilbyde, forklarer borgmesteren. 

Ifølge ham er det naturligt, at Dansk Talentakademis nye campus får plads i Holstebro.

- Kulturen er en rød tråd i Holstebros historie og en del af kommunens DNA. Derudover ønsker vi at dyrke talenterne. Når vi samtidigt har gode samarbejdspartnere, som giver et økonomisk fundament, vi kan bygge campus på, så er det oplagt, at Holstebro Kommune går helhjertet ind i projektet og er med til at skabe nye, gode rammer for kulturens talenter, slutter H.C. Østerby.

Projektchef Lars Autrup fra Realdania udtaler:

- Cubo Arkitekter løser på fornem vis den arkitektoniske udfordring, som campusbyggeriet stiller. Det nye campus får på den ene side den åbenhed, som gør det til et dynamisk, levende samlingssted, og på den anden side er det også et bosted med kollegier, hvor der skal være plads til ro og privatliv. Og ikke mindst er det en vigtig pointe, at campusbygningen åbner sig i retning af byen og derved bliver en naturlig del af bylivet.

Rasmus Færch fra Færchfonden siger:

- Jeg er stolt over at være med til at fastholde Holstebros status som et kulturelt flagskib i Nordvestjylland. Med fondens donation til er vi med til at understøtte udviklingen af fremtidens kulturelle vækstlag med et campus, hvor vores talenter får plads og mulighed for folde sig ud.

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Holstebro Kommune i samarbejde med Dansk Talentakademi, Færchfonden og Realdania.