x

Stærkt felt i konkurrence om at bygge det nye Danmarks Akvarium

Pressemeddelelse 14. december 2007

Et internationalt felt bestående af fem velrenommerede danske og et tysk arkitektfirma er udvalgt til at deltage i konkurrencen om at tegne det nye Danmarks Akvarium, der skal ligge på Øresunds kyst ved Kastrup Havn. Den nye bygning, som er blevet døbt Den Blå Planet, kommer til at indeholde Nordeuropas største og mest moderne akvarium.

Afløseren for Danmarks Akvarium i Charlottenlund er på vej - i form af et ca. 10.000 etagemeter stort, topmoderne akvarium af høj arkitektonisk standard og med et udstillingskoncept på internationalt niveau.

Der er nu fundet seks deltagere til den internationale arkitektkonkurrence, som skal afgøre, hvem der skal tegne det nye akvarium. De seks er fundet blandt 38 arkitektfirmaer, der har deltaget i prækvalifikationsrunden - heriblandt arkitektfirmaer fra Sverige, Australien, Holland, Frankrig, Tyskland, England, Norge, Japan, Østrig, USA og Danmark.

De seks udvalgte arkitektfirmaer er:  

  • Behnisch Architekten i samarbejde med Creo arkitekter, Schlauch Bergermann + Partner, Ingenieurbüro Joecks, Breimann + Bruun og Transsolar Climate Engineering (Tyskland)
  • BIG, Bjarke Ingels Group Aps I samarbejde med, ARUP AGU/DK og VOGT Landscape Architects
  • Henning Larsen Architects sammen med Chermayeff & Poole, Inc., Grontmij | Carl Bro, Schönherr Landskab, Altieri Wieber Sebor, David LaBonne, David Manwarren Corporation og Mark Smith
  • Lundgaard & Tranberg i samarbejde med Arup & Partners, Steen Højer og Bysted A/S.
  • Schmidt, Hammer & Lassen k/s sammen med Birch & Krogboe, GTL Landsschafts-architekten GbR og Advanced Aquarium Technologies Pty Ltd
  • 3xN A/S sammen med Moe & Brødsgaard A/S  

Bestyrelsesformand Bent Frank fra Bygningsfonden Den Blå Planet, der er blevet etableret til at gennemføre projektet, udtaler: "Det er glædeligt, at så mange danske arkitekter har kunnet gøre sig gældende i det flotte internationale selskab. Det vidner om den høje standard, som de danske arkitekter besidder. Det bliver spændende at se de seks forslag."

På vegne af partnerskabet mellem Tårnby Kommune, Knud Højgaards Fond og Realdania, som sammen bidrager til etableringen af Den Blå Planet, siger direktør i Realdania Hans Peter Svendler: "Med Den Blå Planet er det målet at få en arkitektonisk markant bygning af høj kvalitet, som kan stå som et vartegn for både Tårnby Kommune, hovedstadsregionen og Danmark, og som dermed bidrager til at løfte Øresundsregionen som turistmål. Derfor er vi meget glade for at have så stærkt et felt af arkitektfirmaer at vælge iblandt."

De seks udvalgte arkitektfirmaer skal inden den 14. marts 2008 give deres bud på udformningen af Den Blå Planet. Buddene vil blive vurderet af en dommerkomite med repræsentanter fra parterne bag byggeriet af det nye akvarium: Realdania, Knud Højgaards Fond, Tårnby Kommune, Danmarks Akvarium og Bygningsfonden Den Blå Planet. Dommerkomiteen bliver bistået af fagdommere udpeget af Akademisk Arkitektforening og Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Der vil i første omgang blive udpeget to vindere, som Bygningsfonden vil indlede forhandlinger med. Planen er, at den endelige vinder kan udpeges inden sommeren 2008, og at byggeriet kan stå færdig i 2013. 

Yderligere oplysninger
Bent Frank, formand for Bygningsfonden Den Blå Planet
tlf. 32 88 52 30 eller 21 69 95 93.