x

Nu byder de på Den Blå Planet

Pressemeddelelse 25. februar 2010

I alt ti virksomheder er blevet prækvalificeret til to af de største entrepriser i forbindelse med byggeriet af Den Blå Planet, der skal huse Danmarks Akvarium. Den Blå Planet bliver opført nord for Kastrup Havn på Amager tæt ved Øresundsforbindelsen og Københavns Lufthavn og skal stå færdig i foråret 2013.

De to udbudte entrepriser er stålentreprisen, som skal bære bygningen, samt facade- og tagentreprisen. Den Blå Planet er tegnet af arkitektfirmaet 3XN, og hele bygningen på knap 10.000 kvadratmeter skal udformes som en hvirvelstrøm. Det kunne umiddelbart lyde som en vanskelig konstruktion, men det er ikke tilfældet. 

- Ved første øjekast kan det se udfordrende ud med overflader, der krummer både den ene og den anden vej. Men hvis man forestiller sig, at man skærer Den Blå Planet igennem som en lagkage, vil man se, at de dobbeltkrumme overflader kan bearbejdes som lige flader. De to entrepriser kan udføres på grundlag af enkle og kendte løsninger, hvilket vil kunne bidrage til at holde omkostningerne nede, oplyser arkitekt Torsten Wang, 3XN. 

De ti virksomheder vil i løbet af marts have afleveret deres bud. Når tilbuddene er evalueret, vil Bygningsfonden Den Blå Planet formentlig i marts udpege vinderne. Senere i sommeren 2010 udbyder Bygningsfonden de øvrige storentrepriser i det ambitiøse byggeri, herunder bl.a. anlægsentreprise, aptering, udstilling og el/vvs. 

- Jeg har været meget tilfreds med antallet og kvaliteten af de danske og udenlandske virksomheder, der har anmodet om at blive prækvalificeret, og jeg forventer en tilsvarende stor interesse, når vi sender de øvrige entrepriser i udbud, siger formanden for Bygningsfonden, Bent Frank. 

Den Blå Planet bliver Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Der er allerede indgået kontrakt med det australske firma Advanced Aquarium Technologies om akvarieteknikken, og de første leverancer er kommet til landet. Byggeriet indledes i efteråret, og stålentreprisen samt facade- og tagentreprisen forventes udført i efteråret 2011. 

Tegninger og modeller af Den Blå Planet er i øvrigt udstillet på Danmarks Akvarium i Charlottenlund og kan ses indtil akvariet lukker i 2013. 

Hovedbidragyderne bag Den Blå Planet er Realdania, Knud Højgaards Fond og Tårnby Kommune. Desuden bidrager Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.