x

Nordeuropas mest moderne akvarium klar til åbning

Pressemeddelelse 20. marts 2013

Når Den Blå Planet indvies i morgen, har Danmark ikke alene fået Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Danmark har også fået et akvarium med en unik arkitektur, der ikke er set lignende andre steder i verden.

”Det har været fantastisk spændende at være en del af en proces, hvor vi for mere end 600 mio. kr. har kunnet bygge et unikt bygningsværk, hvis arkitektur og teknik har stillet de ypperste krav til fantasi og kunnen. Der er til byggeriet indhentet bidrag fra mange lande i Europa, USA, Asien, Sydamerika ja endog fra Australien. Men arkitekturen og hovedparten af dem, der har omsat visionen til en færdig bygning, er fra Danmark. Det kan og bør vi alle være stolte af. At byggeriet er færdigt til tiden og indenfor det afsatte budget, skyldes en fremragende indsats af de dygtige medarbejdere, der på alle niveauer har styret byggeprocessen. Derudover har vi været beriget med sponsorer og finansieringspartnere, der fra projektets start har forstået at stille de fornødne midler til rådighed”, siger Bent Frank, der siden Fondens etablering har været formand for Bygningsfonden Den Blå Planet.

Hovedbidragyderne til realiseringen af Den Blå Planet er Realdania, Knud Højgaards Fond, Tårnby Kommune samt Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.

Administrerende direktør i Realdania, Flemming Borreskov, siger:

”Den Blå Planet er blevet det enestående sted, vi drømte om fra starten: En spektakulær og moderne kulturinstitution og et akvarium i verdensklasse med appel til mange. Det er en bygning med internationale dimensioner. Et arkitektonisk og ingeniørmæssigt fyrtårn”.

Kreativ direktør i 3XN, Kim Herforth Nielsen, der er arkitekten bag byggeriet, siger:

”Vi har ønsket at bringe de besøgende helt ned i fiskenes verden. Derfor tager vores udformning af Den Blå Planet udgangspunkt i historien om vand og livet under havets overflade. Vi ser bygningen som en kæmpe hvirvelstrøm, der trækker de besøgende ned i dybet og ned til de fascinerende oplevelser, der venter blandt alverdens fisk og havdyr”.  

Borgmester Henrik Zimino, Tårnby Kommune, glæder sig over, at Tårnby Kommune nu får tilført et aktiv i en helt usædvanlig klasse. ”Med Den Blå Planet, Danmarks Akvarium får vi et kulturelt aktiv, der ikke kun er til glæde for kommunens borgere, men som rækker langt ud over Tårnbys grænser og vil tiltrække gæster fra nær og fjern,” siger Henrik Zimino.

Formanden for Danmarks Akvarium, professor Flemming Frandsen, ser frem til, at Den Blå Planet bliver et center for nye oplevelser i Øresundsregionen.

”Vores ambition er at være vært for 700.000 gæster hvert år, og vi bliver dermed også en af Danmarks fem største turistattraktioner. Vi har fået et akvarium, der kan måle sig med verdenseliten på akvarieområdet, som bringer os tæt på havets biologi, og som bidrager til at styrke interessen for naturvidenskaben”, siger Flemming Frandsen.

Den Blå Planet bliver officielt indviet 21. marts af Hendes Majestæt Dronningen. Dagen efter, 22. marts kl. 10, åbner Den Blå Planet, Danmarks Akvarium for publikum. På grund af den store interesse, der forventes ved åbningen, anbefaler akvariets ledelse, at besøgende benytter Metroen til Kastrup Station.

Yderligere oplysninger om den Blå Planet kan fås ved henvendelse til Bent Frank, formand for Bygningsfonden Den Blå Planet, telefon 21 69 95 93.