x

DK2020 giver danske kommuner mulighed for at løfte det lokale klimaarbejde til international best practice. Gennem forløbet får kommunerne rådgivning og sparring til at udvikle en ambitiøs lokal klimahandlingsplan, som viser vejen til netto nul-udledning for kommunen som geografisk område senest i 2050, og som viser, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringerne.

Kommunerne arbejder med den samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det internationale bynetværk C40. Med DK2020 er det første gang, C40’s internationale standard ’The Climate Action Planning Framework’ (CAPF) bliver brugt og videreudviklet til brug i mindre byer og kommuner. Dermed er DK2020-kommunerne med til at skrive historie i kampen mod klimaforandringer.

De første 20 klimaplaner er klar - 45 mere er på vej

De første 20 danske kommuner indtrådte i DK2020-samarbejdet i 2019 og er nu klar med klimahandlingsplaner: Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.

I november 2020 indtrådte yderligere 45 kommuner i DK2020: Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Furesø, Fåborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.

I april 2021 åbnede vi for endnu en ansøgningsrunde med ansøgningsfrist i august, og i øjeblikket er ansøgningerne under behandling. Forventet projektopstart er i efteråret 2021.

Lilla markering: DK2020-kommuner med opstart i 2019
Rød markering: DK2020-kommuner med opstart i 2020
Grøn markering: DK2020-kommunerne der allerede har fået deres klimaplaner godkendt af C40 og CONCITO. Klik på kommunen for at gå til deres klimaplan.


Forpligtende samarbejde 

DK2020-arbejdet er forankret på det højeste politiske niveau i kommunerne. Når kommunerne ansøger om at deltage, underskriver Borgmester og byråd et brev, der forpligter kommunen til at udvikle og understøtte politisk behandling af en klimahandlingsplan, der lever op til Parisaftalens målsætninger, både hvad angår reduktion i udledning af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringerne. Kommunen forpligtiger sig også til at tage de nødvendige skridt for at blive klimaneutral og modstandsdygtig senest i 2050.

De første 20 danske kommuner tilsluttede sig projektet i 2019:

Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus. I november 2020 kom yderligere 45 kommuner kommet til, og i april 2021 åbnede vi for endnu en ansøgningsrunde med ansøgningsfrist i august. Ansøgningerne er i øjeblikket under behandling, og forventet projektopstart er i oktober 2021.

Nye geografiske organiseringer 

Undervejs i forløbet får kommuner i projektet sparring og rådgivning fra fem geografiske organiseringer med faglige medarbejdere fra KL/KKR, regionen og relevante lokale operatører, så planerne lever op til international best practice inden for klimaplanlægning. CONCITO – Danmarks Grønne Tænketank er overordnet projektleder og videnspartner, assistereret af det internationale bynetværk C40.

DK2020 kort fortalt